Перепис населення
Перепис населення 5 канал

Кабмін представив результати перепису населення – як рахували українців – включення

Читайте по-русски
Традиційний перепис, якщо його проведуть, коштуватиме бюджету від 3 до 4 млрд грн
Кабінет Міністрів спільно з Інститутом демографії та Держстатом презентували результати оцінки кількості наявного населення України. Це дані, які зібрали за допомогою мобільних операторів та декількох державних реєстрів. Скільки українців живе у країні, знає кореспондентка "5 каналу" Ганна Рибалка. 
 
Від традиційного перепису у Кабміні відмовились. Проводили оцінювання кількості населення через дані мобільних операторів, національних державних реєстрів, наприклад бази МВС, також йдеться про пенсійні фонди. З цих фондів брали інформацію. 
 
Чільник Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет, презентуючи результати, сказав, що наразі скептично ставиться до можливості проведення в Україні традиційного перепису населення. 
 
"Те, що бачимо по пробному перепису населення, і те, що ми бачимо з перепису населення, яке відбулось у 2001 році, цей метод призведе до досить великої помилки також. Ми не можемо собі цей захід дозволити. Це моя особиста думка. Ми ще будемо дискутувати всередині уряду та з фахівцями", – сказав Дубілет. 
 
 
Традиційний перепис, якщо його проведуть у 2020-му році, коштуватиме бюджету від 3 до 4 млрд грн. Такі цифри називають у Кабінеті Міністрів. Однак дають високу ймовірність того, що він проведений не буде. 
 
Щодо цифри, які озвучили сьогодні, йдеться про 37 млн 298 тис. Стільки нарахували українців. Йдеться про 17 млн чоловіків і 20 млн жінок. Киян нарахували 3,7 млн. 
 
 
"На жаль, ця сума не включає людей, які постійно мешкають закордоном або на окупованих територіях. Це та кількість людей, яка фізично перебуває на території України станом на 1 грудня 2019-го року", –  сказав Дубілет. 
 
Дані мобільних операторів та реєстрів обійшлись державі безкоштовно. 
 
Також представник Державної служби статистки розповів про результати пробного традиційного перепису, який у грудні минулого року поєднали з інтернет-реєстрацією громадян. Проводилось в частині Оболонського району Києва та Пісківській ОТГ Бородянського району Київської області. 
 
У частині Оболонського району нарахували 20 тисяч 202 людини – це лише частина, на якій проводився перепис. 72 людини сказали, що не відкрили двері. У Пісківці Київської області нарахували трохи більше 7 тисяч людей. 77% відкрили двері. 
 
Перепис населення
Перепис населення 5 канал
 
Що заважало провести традиційний перепис у пробних районах, розказав голова Служби статистики Ігор Вернер: "Несподіванкою для нас виявилась низька участь в інтернет-раунді населення України. Це має причини – по-перше, відсутність широкої інформаційної програми компанії. Було застосовано технічне рішення щодо наявності у респондентів кваліфікованого електронного підпису. Саме це стало на заваді. Багато людей не мали електронного підпису і не хотіли отримати лише для потреб проведення Всеукраїнського перепису". 
 
Дані, які отримали сьогодні, знадобляться для стратегічного планування, наприклад об'єктів інфраструктури. Скільки потрібно збудувати шкіл, дитячих садочків тощо. Ці цифри будуть використовувати у подальшому держплануванні. Тому оцінка чисельності є важливим заходом. 
 
Останній і він же єдиний традиційний перепис населення проводили у 2001 році. Тоді нарахували 48,5 млн українців. Сьогоднішні цифри не враховують громадян тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. 
 
Ганна Рибалка, 5 канал 
 

 

Попередній матеріал
Зарплатний "лічильник" для міністрів та чи вдасться створити "Кабмін у смартфоні" – інтерв'ю з Дубілетом
Наступний матеріал
Експертна оцінка "плівок Труби" доводить політичний характер переслідувань Порошенка – Головань
Loading...