Дніпро стара фотка
Дніпро стара фотка Інформатор

Геть від імперського минулого: В’ятрович ініціює перегляд дат заснування Дніпра, Павлограда, Одеси

Читайте по-русски
В Інституті нацпам'яті кажуть про потребу проведення деколонізації в Україні – позбавлення в публічному просторі слідів імперського минулого

Український інститут національної пам’яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра та Павлограда, що на Дніпропетровщині. Ця ідея народилася в межах деколонізації України, повідомив голова відомства Володимир В’ятрович, передає "Радіо Свобода".

За словами В’ятровича, дату заснування Дніпра не можна виводити від часів Катеринослава російської імператриці Катерини ІІ, а Павлограда – від її сина Павла. Історики кажуть, що обидва міста мають набагато давнішу козацьку історію.

Також в Інституті нацпам’яті повідомили: готують спеціальний законопроект щодо деколонізації України. Один із аспектів, який зачіпає цей документ, – передатація міст.

"Ми тільки розпочинаємо дискусію щодо необхідності деколонізації в Україні, й ті приклади, які я наводжу, це те, що ми вже напрацювали. Цього тижня, 14 березня, відбудеться перша публічна дискусія на цю тему. Відповідно, названі мною міста – Павлоград і Дніпро – це лише приклади", - запевняє В’ятрович.

Наводить він і приклад Одеси, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець XVIII століття. Утім, фахівець каже: необхідні дискусії за участі істориків та експертів щодо того, як відбувалася деколонізація в інших країнах.

Керівник Інституту національної пам’яті наголошує: деколонізація передбачає позбавлення в публічному просторі слідів імперського минулого, зокрема тих, які можуть бути використані для відновлення імперії, передусім Російської.

"Коли ми говоримо про позбавлення імперської спадщини, вочевидь, йдеться не про все, пов’язане з періодом, коли Україна входила до складу імперій, а про ті знаки імперій, які пов’язані зі становленням цих імперій, зі знищенням української спільноти. До прикладу, мова про політичне, військове керівництво імперій, увічнене на українській території. Але поки це лише наші пропозиції, які ще потребують доповнення і, очевидно, критики", – додав В’ятрович.

Він не виключає: можливі нові перейменування, пов’язані з імперським минулим України.

Дивіться також фотогалерею: 

"На зміну Леніну": У центрі Києва постала двометрова їстівна клумба – фотогалерея

Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча
Клумба замість Ілліча
/
Клумба замість Ілліча

Попередній матеріал
УЗ запускає оновлений нічний експрес на Донеччину
Наступний матеріал
Захоплення моряків ВМСУ: названо прізвища росіян, які потрапили до санкційного списку ЄС – ЗМІ
Loading...