Вшанування на 9 травня
Вшанування на 9 травня 5 канал

8 чи 9 травня – День пам'яті та примирення чи "день перемоги": що кажуть історики

Читайте по-русски
В Україні від 2015-го вшановують обидві дати

8 чи 9 травня? Який день є правильним з історичного погляду для відзначення завершення Другої світової війни в Європі? І що ховається за словами "день перемоги" та "день пам'яті та примирення", які стосуються однієї і тієї самої події, яку по-різному відзначають у світі. Кореспондент "5 каналу" Петро Троць поспілкувався з істориками.

9 травня 2019 року, Москва. На Червоній площі – звичний парад. Колони солдатів та техніки, залпи гармат. Днем раніше, Париж. Президент Франції кладе квіти до пам'ятника невідомому солдату, пізніше – спілкується з ветеранами. Одну подію – завершення Другої світової війни в Європі – представники двох важливих держав антигітлерівської коаліції відзначають по-різному, і навіть не в один день.

У тому ж Парижі 9 травня відбулася акція "Безсмертний полк", організована росіянами. І не лише там – її провели і в багатьох інших країнах за межами Росії. Зокрема, в Україні.

"Це є маркери "руського міра". Вони такими заходами, такими меседжами маркують свою територію, різного роду акціями "безсмертний полк" тощо, і вони нав'язують оцей свій наратив", – каже Володимир Бірчак, історик.

В Україні від 2015-го вшановують обидві дати. Історики, які ініціювали тоді запровадження Дня пам'яті та примирення, кажуть: страшна війна в Європі за всіма документами завершилася саме 8 травня, о 23:00. У Радянському Союзі тоді вже настала нова доба.

"Коли ми говоримо сьогодні про 8 травня як день примирення, це також і спосіб примиритися з правдою. Багато людей опинилися в ситуації, коли частиною їх ідентичності є міфи – те, що радянська пропаганда багато років розповідала своїм громадянам", – говорить Олександр Зінченко, історик.

Примирення із правдою – це не лише згадувати перемогу над ворогом, а й пам'ятати ціну, якою вона далася.

"Нацизм перемогли – це є добре, позитивно, але давайте, з української точки зору поговоримо, якою ціною перемогли нацизм. Які були втрати, не говоримо про матеріальні, а про людські втрати. Для України це 9-10 мільйонів, це і військовослужбовці, мирне населення, півтора мільйона євреїв, які загинули від Голокосту", – каже Володимир Бірчак, історик.

Діяльність Українського інституту національної пам'яті – ініціатора нових підходів в історичному контексті – не раз критикувалася з боку Росії. Чий президент найбільшою катастрофою 20 століття вбачає не Другу світову війну, а розпад Радянського Союзу.

"Концепт, який дозволить формувати цю радянську ідентичність, пострадянську ідентичність. Ідеться винятково про формування цієї пострадянської ідентичності, щоб усіх охопити цим концептом", – розповідає Олександр Зінченко.

Останні соціологічні опитування свідчать: українці поки що не хочуть забувати 9 травня і дедалі більше готові відзначати і День пам'яті та примирення днем раніше – разом з усім світом.

"День пам'яті і примирення, а також День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, символізують не тріумф переможців над переможеними, вони мають нагадувати про страшну трагедію, а також бути застереженням, що не можна силою вирішувати між народами", – каже Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті.

Росії, яка активно відстоює свої історичні позиції в усьому світі, як це було з пам'ятником маршалу Івану Конєву в Празі, також протистоять українські дипломати. Посол України в Німеччині Андрій Мельник відмовився святкувати завершення Другої світової разом із росіянами – і зайвий раз нагадав німцям про іншу війну, яка досі триває на сході України. Часто акції проти російської пропаганди організовують представники української діаспори.

"Багато з тих емігрантів, які приїжджають з Росії до західної Європи, до Канади й Америки, вони слухають російську пропаганду і канали, долучаються до тих маршів, і були навіть сутички попередніх років по наших громадах у світі", – розповідає Павло Ґрод, президент Світового конгресу українців.

8 чи 9 травня? Який символ – червоний мак чи стрічка певних кольорів? Суперечки на цю тему триватимуть в Україні ще не один рік. Однак уже зараз можна з певністю сказати – Україна хай і поволі, але рухається від історичних координат, нав'язаних свого часу Москвою, до свого розуміння історії Другої світової війни.

Петро Троць, Анна Несевра, "5 канал"

Попередній матеріал
Одіозний намісник Києво-Печерської лаври подав до суду на "5 канал" – подробиці
Наступний матеріал
Як Європа відзначає 75-річчя завершення Другої світової війни – сюжет
Loading...
Зеленський поїхав вшановувати пам'ять жертв Другої світової війни на кордон із РФ

Зеленський поїхав вшановувати пам'ять жертв Другої світової війни на кордон із РФ

Фактом розв'язання війни проти України у 2014-му Росія смачно плюнула на Перемогу 1945-го – Кондратюк

Фактом розв'язання війни проти України у 2014-му Росія смачно плюнула на Перемогу 1945-го – Кондратюк

"Жахіття Другої світової повернулися в Європу" – Карл Шльоґель про війну Росії проти України

"Жахіття Другої світової повернулися в Європу" – Карл Шльоґель про війну Росії проти України

Україна відзначає День пам'яті та примирення – цей день в історії

Україна відзначає День пам'яті та примирення – цей день в історії

План "Вайс": як Сталін і Гітлер почали Другу світову і навіщо Європі "замилювали очі" Договором про ненапад

План "Вайс": як Сталін і Гітлер почали Другу світову і навіщо Європі "замилювали очі" Договором про ненапад

Масових заходів 8 і 9 травня в Україні не буде – Шмигаль

Масових заходів 8 і 9 травня в Україні не буде – Шмигаль