На Дніпропетровщині досі збирають полуницю. На своїх земельних ділянках мешканці села Єлизаветівка вирощують сорт ягід, що плодоносить більш як півроку – від травня аж до середини листопада. Достигає ягода не в теплицях, а на відкритому ґрунті. Розсадою ділиться сільський голова.
На календарі вересень, а на грядці у Тетяни й досі червоніє полуниця. Стиглі ягоди відразу збирають діти. І цей урожай не останній: "Ось наша полуниця, яку нам дав сільський голова. Ми її посадили і вона так розрослася… Дивіться, скільки її ще зеленої, буде тепло, ще й ця поспіє".
Врожайний сорт розрекламував сільський голова Єлизаветівки, пригощаючи ягодами навіть восени. Саджанцями з власного городу Максим Голосний безплатно ділиться з усіма охочими.
Розповідає: все почалося з чотирьох десятків кущів, які висадив 4 роки тому. Відтоді ягода плодоносить сім місяців на рік: "Її зупиняють лише заморозки, коли -5°С іде по ґрунту, вона перестає цвісти і припиняє своє плодоносіння".
Господар переконаний: секрет тривалого врожаю саме у сорті розсади. Її назва невідома, кущі подарував односелець: "Саме в 90-ті роки, в найскрутніші часи для багатьох людей, вони виживали виключно на цій полуниці".
Нині з невеликого клаптика землі Максим щодня збирає по кілька кілограмів ягід. Добрив господар не використовує. Лише сонце, відкритий ґрунт та економний крапельний полив.
"Подається вода зі свердловини в пластикову трубу. Тут закріплений такий поліетиленовий шланг, під кожен кущик іде капля. Тобто не витрачається зайвий об'єм води. Я не поливаю бур'яни, і заощаджую на електроенергії , тому що це в нічний час, і заощаджую воду", – показує свою систему Голосний.
Сільський голова Єлизаветівки вірить, що Дніпропетровщину можна перетворити на "полуничний рай". Цей оптимізм поділяють і науковці.
"Перша передумова – здоровий посадковий матеріал. Друга передумова – застосування сучасних технологій. Полуниця, її основна проблема як ягоди, що вона погано зберігається", – пояснює професор Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету Микола Харитонов.
Нині у селі експериментують – чи родитиме ягода до Нового року, якщо вирощувати її у теплиці без обігріву.
Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпропетровська область, "5 канал"