У Всесвітній день людей із синдромом Дауна у Броварах відкрили пекарню для сонячних дітей-школярів. Поки для навчання та стажування у пекарні набрали першу групу з десяти дітей – учнів старших класів. Навчатимуться вони тут до повноліття, а тоді повноцінно стануть до роботи. Поспілкувалися з майбутніми пекарями наші журналісти.
Петро Василенко демонструє фото зі своєї першої екскурсії до пекарні. Тоді їм навіть дозволили самостійно зробити багети. "Ми повністю показали всі технологічні процеси виробництва. Від замісу тіста, до випікання готових виробів. Вони мали змогу побачити абсолютно все, доторкнутися до тіста, відчути тісто", – уточнює працівниця пекарні Юлія Батрук.
Петро нині – у 9-му класі спеціалізованої школи-інтернату. Там окрім звичайних уроків дітей намагаються адаптувати і до майбутніх професій. 9-класники мають аж 12 годин трудового навчання на тиждень, тепер частину цього часу вони проведуть саме у пекарні.
Деякі батьки намагаюся привчити дітей до роботи самотужки. Як мама Артема. Вона вчить сина працювати у своєму приватному магазині. "Він може розкласти напої на поличку, в холодильник, може прибрати. Є певні види робіт, які він чудово може зробити", – запевняє Оксана Музиченко.
Батьки ж Петра, Аренда та Андрій, вирішили створити робочі місця для свого сина і його однокласників. Вони – ініціатори відкриття цієї інклюзивної пекарні. Аренда – голандка. В її країні активно впроваджують моделі освіти, за якими дітей з особливими потребами можна інтегрувати в суспільство. Саме такий підхід за допомогою іноземних колег вони з чоловіком впроваджують в Україні.
Стажування під час навчання у школі – вимушений захід. В Україні людям із синдромом Дауна складно реалізувати себе. Вони можуть працювати, але для цього необхідно пройти тривале навчання, на яке працедавці часто не хочуть витрачатися. Цю ж пекарню створили з однією метою – як базу для майбутньої соціалізації. Поки що діти вчаться. До роботи стануть лише після повноліття.
Пекарню родина Василенків відкрила коштом партнерів. Але це – лише перший етап. А вже згодом поблизу буде і кафе, в якому вони зможуть опанувати нові професії. Його планують відкрити вже наступного року, а поки дітям дозволили спробувати себе не лише в ролі пекарів, а й офіціантів.
Олена Бережнюк, Валентин Стрельцов, "5 канал"