Львів офіційно попрощався з "червоною" COVID-зоною, і навіть в умовах карантинних обмежень – із головою занурився у передсвяткову круговерть. Місто з великими різдвяними традиціями поспішає прикраситися до свята, адже саме на Різдво та Новий рік тут не проштовхнутися від туристів. Як гулятимуть цьогоріч і чи не зіпсує COVID-19 знову свято – журналістка "5-го" Марта Шикула розбиралася.
"Пішло на покращення, я себе дуже добре почуваю, кисень в легенях 95 десь, температури немає", – радіє пацієнт Андрій.
Пана Андрія саме перевели з реанімації. На початку хвороби чоловік не міг пройти більш як два кроки – задихався. У лікарні, де він лежить, нині пацієнтів удвічі менше, ніж на початку осені. Зараз із коронавірусом госпіталізовано 135 хворих. Коли ж чоловік потрапив до лікарні – усі ліжка були зайняті.
Медики кажуть: динаміка захворювання на COVID-19 пішла на спад. Утім ускладнення після хвороби залишаються тяжкими.
"Дуже багато пацієнтів є з ускладненнями тромботичними. Є інсульти, є у важкому стані. Є сильні ураження легень. Мають тромбози кінцівок, потребують хірургічних втручань. Тобто стан пацієнтів, на жаль… Хотілося, щоб вони були легшими", – розповіла лікарка-терапевтка COVID-відділення Львівської лікарні швидкої допомоги Зоряна Романишин.
Водночас Львів активно готується до новорічно-різдвяних вихідних. Прикрашають будинки, ресторани та вітрини магазинів. Цього року місто чекає 50 тисяч гостей.
У готелі, в центрі міста вже заброньовано 75% номерів. Менеджери закладу сподіваються: у новорічно-різдвяні вихідні готель буде заповнений цілком.
"Минулий рік був дуже складний, піднімається ціна в межах 30%. В середньому 4500", – повідомив генеральний менеджер готелю Тарас Кузик.
Щоби заманити гостей, приготували яскраву новорічну програму. Переконують: вхід лише для вакцинованих.
"Ми вирішили організувати дуже гарну, феєричну програму. Запросили класного хедлайнера в Україні. Приготували спеціальне меню. Створили ту програму святкову карнавальну, Венеціанський карнавал. Приблизно розраховуємо на 150 людей", – обіцяє генеральний менеджер готелю.
У тутешньому ресторані пригощатимуть ексклюзивними делікатесами.
"Ми вирішили поєднати морепродукти і м'ясні страви. Будуть як класичні, так і авторські страви, фінальним акордом буде пропозиція чилійського кликача, гарна риба і баглю, японське м'ясо", – розповів шеф-кухар ресторану Дмитро Пирогов.
На відміну від минулого року, у місті відбудуться всі традиційні різдвяні заходи. Розпочнуться вони вже в п'ятницю – з урочистого відкриття ялинки та різдвяного ярмарку.
"Буде так само відкриття Різдвяної шопки, святкуватимемо католицьке Різдво, не будемо нічого проводити у новорічну ніч для того, щоб не робити масове гуляння. Традиційно будемо виносити Дідуха вже у новому році, буде хода звіздарів і так сама Різдво можемо зустрічати, спільно колядувати у нашому Шевченківському гаю", – пояснила директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталя Бунда.
Організатори заходів та медики сподіваються на безпечне святкування, кажуть: маски і дистанція – обов'язкові. Адже після масових гулянь можливий черговий спалах коронавірусу.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"
Раніше 5.UA, повідомляв, що у Лондоні Санта-Клауси розпочали підготовку до Нового року.
Читайте також: 91-річна, казка про Лускунчика, скандальний капелюх: як виглядала головна ялинка країни з 2015
У Сєверодонецьку вперше за 30 років пройшов військовий парад – ФОТО