Бджоли
Бджоли 5 канал

Розпочався сезон збору соняшникового меду – скільки коштує літр

Читайте по-русски
Бджолярі лісової пасіки планують зібрати понад 2,5 тонни цілющого меду

Сьогодні Медовий Спас і саме час розібратися, навіщо бджолам паспорт та чому одні злі та агресивні, а інші лагідніші. Знімальна група "5 каналу" побувала на Дніпропетровщині, де майже пів століття працює єдина державна лісова пасіка. Щосезону вона дає понад 2,5 тонни меду. Пасіка забезпечує солодким нектаром лісництво, лісгосп та місцеве населення. Як працюють лісові бджоли і чим відрізняється їхній мед, дізнавалася Дар'я Візір.

Пан Андрій – бджоляр у другому поколінні. Його батько заснував пасіку Павлоградського лісництва ще за радянських часів. Андрій допомагав батьку з дитинства, а згодом став головним бджолярем. Відтоді вже 34 роки доглядає за вуликами. Розповідає: доки немає медогонки, справляється сам, а в пік збору – кличе свого помічника, сина, якому планує передати справу.

"Без любові до бджіл, їх можна не тримати заради винагороди, заради бізнесу, тут без любові нічого не вийде. Кожну бджолу треба продивитися – це дуже кропітка робота, зранку до вечора. Я влітку просинаюсь, як встає сонце і захожу як воно сідає, все проходе тут у мене на платформах біля вуликів", – розповів пасічник Павлоградського лісництва філії "Новомосковське лісове господарство" ДП "Ліси України" Андрій Васильченко.

Читайте також: Збір меду в розпалі: якою буде ціна на продукт цього року та який саме полюбляють європейці.

Щодня пан Андрій оглядає вулики та рамки, які бджоли заповнюють медом. У кожному вулику по вісім таких. Пасічник контролює, поки їх заповнять.

"Усе літо я практично живу тут, на пасіці, я тут днюю і ночую: встаєш і дивишся на кожному вулику є своє завдання, де поміняли матку, де підставити вощину, і так воно проходить цілий день. Навесні одна робота, влітку друга", – зауважив пасічник.

Також Андрій сам розводить бджолині родини. Привозить із Європи сертифікованих бджіл породи карніка. Каже: вони менш агресивні, ніж українські.

Дивіться також відео: Навіщо бджолам паспорт? Як працюють лісові бджоли і чим відрізняється їхній мед?

"Якщо матка пронумерована, у неї червона цяточка з номером і на неї є паспорт. Матка відкладає яйця, якщо вона відкладає багато яєць, тоді ж виходить сильна бджолина родина", – пояснив пан Андрій.

Нині пасіка налічує майже 90 бджолиних сімей. Щоб їх обслуговувати, Андрій живе на пасіці від травня до вересня. Кожен вулик приносить до 15 кілограмів меду. Але акації та ріпаку навкруги небагато, тож тутешні бджоли спеціалізуються на різнотрав'ї, гречаному та соняшниковому. Саме починається медогонка.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Пані Надія розливає та продає мед уже понад 40 років. Нині отримала соняшниковий, який купують по 60 гривень за кілограм. Каже: мед лісових бджіл – надзвичайно цілющий, тому його дуже швидко розбирають. Щоправда, бідкається, під час великої війни попит зменшився.

"Я за два роки багато втратила, звісно, але я думаю, що ми тепер будемо працювати і клієнти повернуться", – сказала завгосп Павлоградського лісництва філії "Новомосковське лісове господарство" ДП "Ліси України" Надія Таран.

Бджолярі жартують: робота смугастих – найстабільніша навіть під час війни, а їхній продукт лікує чи не від усіх хвороб. У цьому сезоні бджолярі лісової пасіки планують зібрати понад 2,5 тонни цілющого меду.

Дар'я Візір, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Попередній матеріал
В Урожайному "смажать" москолоту, Зеленський на передовій – "Час новин: підсумки"
Наступний матеріал
"Бобиль" на зв'язку з ФСБ: генерал-майора СБУ Шайтанова засудили до 12 років за ґратами
Loading...
Замість херсонських – черкаські: як агрономам у центральній області вдалося виростити кавун

Замість херсонських – черкаські: як агрономам у центральній області вдалося виростити кавун

Африканські равлики на Миколаївщині: як функціонує екзотичний бізнес під час війни

Африканські равлики на Миколаївщині: як функціонує екзотичний бізнес під час війни

Смаколики на передову: як господині на Дніпропетровщині випікають смачненьке для "чужих" синів – сюжет

Смаколики на передову: як господині на Дніпропетровщині випікають смачненьке для "чужих" синів – сюжет

Сади перемоги: як на Черкащині вже другий рік працюють "городні війська" та куди дівають продукти

Сади перемоги: як на Черкащині вже другий рік працюють "городні війська" та куди дівають продукти

Запашна з кропом: яку молоду картоплю продають на ринках Києва та коли вона здешевшає

Запашна з кропом: яку молоду картоплю продають на ринках Києва та коли вона здешевшає

Сезон полуниці у розпалі: як вирощують ягоди на Черкащині та по якій ціні продають

Сезон полуниці у розпалі: як вирощують ягоди на Черкащині та по якій ціні продають