Замість естрадних пісень – пряники. Співачка з Луганська після початку війни на Донбасі змінила не лише місце проживання, а й професією. За 5 років у Харкові жінка започаткувала власну справу. Її солодощі високо цінують клієнти, розповідає кореспондентка "5-го" Оксана Нечепоренко.
У маленькій харківській майстерні солодощів готуються до свята Пасхи. Щоб імбирні пряники були смачнішими, до основних інгредієнтів додають любов.
"Пряник, будь-яка випічка, печиво, потрібно завжди бути в гарному настрої, щоб це вдалося. Був у нас один випадок, порівняно недавно, може, взимку, ми дістаємо пакет із тістом, заготівлею, а він не піднімається, і ось ми упевнені, що ми все поклали, але напевно, десь ми погано подумали про нього", – розповідає Катерина Самарська, власниця солодкої майстерні.
Пряничницею Катерина Самарська стала 5 років тому, коли через війну переїхала з Луганська у Харків. За мирних часів жінка була співачкою – виступала на сценах країни та за кордоном. Тепер співає для душі, а основний час присвятила кондитерській справі.
"Є у мене два-три ресторани, в яких я співаю у вихідні, більше не можу собі дозволити, бо у мене і дочка тут народилася. Зараз, звичайно, солодка майстерня займає 80% мого часу", – зауважує жінка.
Катерина каже, у новій справі найважче було повірити у себе та навчитися заробляти. Нині у солодкому бізнесі, окрім рідних, залучені ще кілька працівниць. Сама ж пряничниця чаклує над глазур'ю.
Солодка справа окупилася десь за рік. Тепер майстерні замовляють від двох сотень до півтори тисячі пряників. Робота кропітка, каже працівниця. Виготовлення кожної партії солодощів потребує щонайменше три дні та три пари робочих рук.
"Для того, щоб пряник був об'ємним, не просто ось суціль залитий, по шматочках робимо, треба щоб кожен шматочок висихав, щоб воно не зливалося все разом, тоді він буде красивий. Є, наприклад, задня лапка, вона спочатку перша робиться, потім робиться ближче, щоб це теж було 3D, об'ємне", – пояснює працівниця майстерні Євгенія Зимовець.
Лялечки, супергерої та мультяшні персонажі – в арсеналі майстринь безліч варіантів. Оживляє їх Олена Севрюкова. Її кличуть пряничним візажистом. За день художниця може розмалювати до двох сотень тістечок.
"Буває таке, що пряники сняться, особливо після великих замовлень, новорічних. Мішки! Мішки снилися!" – пригадує майстриня Олена Севрюкова.
Яскраві смаколики розлітаються Україною. Найбільше замовлень саме на свята. У цю пору майстрині створюють пряничні історії без вихідних.
Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"