Благодійне кафе у Львові
Благодійне кафе у Львові 5 канал

Працюють без зарплати: як і для чого волонтери відкрили благодійне кафе у Львові – сюжет

Читайте по-русски
Сталого меню, як і цін, у кафе немає

Благодійне кафе працює у Львові. Такий соціальний проєкт створили волонтери. Заклад облаштували у приміщенні благодійного фонду й назвали – "Базилік". За кухарів та барменів там – ветерани АТО, їхні діти й волонтери. Працюють без зарплати. Весь заробіток – віддають на благодійність. Якими стравами пригощають у кафе, дізнавалася журналістка "5 каналу".

Ще рік тому це приміщення було занедбаним. Тут не було підлоги, розвалені стіни та вибиті вікна. Кілька кімнат волонтерці Уляні Кузик місцева влада виділила на благодійну діяльність.

"Прийшли сюда з одним зубилом і молотком. І коли ми почали робити ремонт, ми зрозуміли, що всі стіни сипляться, усе в жахливому стані. Але прийшли побратими, добровольці. Почали долучатися просто люди, учасники АТО, волонтери, небайдужі, сусіди", – розповідає волонтерка Уляна Кузик.

Ремонт робили самотужки. Так, спільними зусиллями, відновили руїну та почали облаштовувати кафе. Більш як пів мільйона гривень на кухонне обладнання для соціального проєкту отримали від держави. Вистачило, зокрема, на плиту, холодильник , фритюр, посудомийку та пастомашину. Люстри, кавовий апарат та інші кухонні речі подарували благодійники. Меблі виготовив ветеран АТО. Усі працівники кафе – волонтери. Зарплат не отримують. Колишній АТОвець Володимир Кінаш тут пече та куховарить. Приходить у "Базилік" у свій вільний час, бо працює поваром у супермаркеті.

"Будемо пекти хлібчики всякі. Фокаччо, ще різні на своїх заквасках, в нас є пастомашина, будемо пасту свою робити, чекаємо обладнання для піци", – каже ветеран АТО, повар соціального кафе Володимир Кінаш.

За каву та напої у "Базиліку" відповідає бармен Олександр, син ветерана АТО.

"Я таке ще в нас у центрі не бачив. Зазвичай всі працюють на себе. Заробляють. Я багато працював там, де було пофіг на інших і головне – гроші. А тут прикольна ідея", – зазначає бармен соціального кафе Олександр Кузнєцов.

Сталого меню в кафе немає. Щодня кухарі вигадують щось нове. Здебільшого це страви італійської кухні. Так само немає сталих цінників на приготовлені страви. На розсуд та за можливості клієнта.

"Є орієнтовна сума, скільки салат коштує приблизно. Скільки ми витратили на собівартість. І скринька. І ми так говоримо, що це благодійні внески. Ви смачно поїли і розумієте, що ви поїли з хороших продуктів, зі свіжих, смачну страву, і крім того, ви зробили добру справу, бо ці кошти, які ви кинули в скриньку, йдуть на іншу добру справу", – додає Уляна Кузик.

Увесь прибуток кафе – волонтери віддають на благодійність.

"На якесь лікування або для діток учасників АТО, свята для них. Хлопці на сході. Вони в пріоритеті. І в них завжди є потреби", – підсумовує волонтерка.

Кафе працює лише два тижні, а вже з’явилися постійні клієнти. Волонтери кажуть, у планах – розвиватися та удосконалювати свою професійну майстерність, аби відвідувачів було більше, а страви ще смачніші. Нині збираються на майстер-клас, де перейматимуть досвід в італійського професіонала.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів "5 канал"

Попередній матеріал
Зустріч Зеленського з Путіним сам на сам приречена від початку, і неважливо, де її проведуть – депутат
Наступний матеріал
Гончаренко пояснив, чому на зустрічі з Путіним Зеленському потрібні посередники
Loading...

Порошенко передав кисневі концентратори Чернівецькій лікарні, де нещодавно сталася пожежа

"Із цим можна жити і бути щасливими": історії тих, хто говорить, що рак – не вирок

Майже 70 тисяч євро на підтримку української армії зібрали під час V литовсько-українського марафону

"Разом до перемоги!": Благодійний марафон Литва – Україна – Білорусь 

Фонд Порошенка передав кисневі концентратори у лікарні прифронтової зони

"Творчість лікує": Вакарчук про проблему благодійних фондів в Україні