Власний бізнес – попри низку викликів. Кондитерка з Херсону змушена була покинути рідне місто, коли його окупував ворог. Разом із чоловіком вона переїхала до Одеси, де подружжя наважилося розпочати власну справу з нуля. З якими викликами зіткнулися підприємці – журналістка "5 каналу" Аліна Оганезова знає.
Аліна – шеф-кондитерка з 15-річним стажем. Разом із чоловіком 2021 року відкрила власну кондитерську в Херсоні. Виготовляли переважно французькі смаколики – макарони. За роки своєї діяльності дівчина розробила понад 100 смаків французьких ласощів. У майбутньому пара мріяла відкрити кавʼярню у рідному місті. Їхні плани перекреслила велика війна.
"Я це сприйняла дуже адекватно, тобто так, почалося, без будь-яких там втеч від реальності – так є і просто приймаю рішення, що робити далі", – каже підприємиця, ВПО з Херсона Аліна Шаповал.
Перебувати в окупованому місті ставало дедалі небезпечніше, тож наприкінці квітня 2022 року подружжя вирішило виїжджати. На вільну територію вдалося виїхати лише з другої спроби. В Одесі сімейну пару прихистили друзі. Аліна та Микола не змогли довго сидіти без діла: вони наважились знову відновити улюблену справу з нуля.
"Було страшно, ми розуміли, що будуть якісь перешкоди, будуть проблеми, але це все задачі і вони вирішуються", – розповідає підприємиця, ВПО з Херсона Аліна Шаповал.
Спочатку подружжя готувало вдома, поступово ж перебралися до професійно обладнаного цеху. Частину обладнання їм вдалося вивезти з окупованого Херсону. Та, щоб розпочати виробництво, необхідно було багато чого докупити. Та була ще одна проблема.
"Друге – точки збуту. Кому ми будемо це все продавати, нас ніхто не знає в Одесі. Тому почали просто по знайомим, можливо, хтось може порекомендувати. Також чоловік просто заходив і казав "ми виробляємо макарони, чи хотіли б ви з нами співпрацювати". Далі вже почало працювати сарафане радіо", – пояснює підприємиця, ВПО з Херсона Аліна Шаповал.
Нині із Аліною співпрацюють близько 30 одеських закладів. Крім того, підприємцям вдалося отримати два гранти на розвиток власної справи.
"Отримати грант – це потрібно вже платити податки, тому що грант від держави 250 тисяч він повертається податками. Спочатку треба було набити клієнтську базу. Улітку 2023 року подались на грант. З першої спроби, ми писали, що в планах кондитерський цех, отримали погодження. Другий грант від французької організації ACTED на 400 тисяч гривень. Він також був на придбання обладнання", – розповіла підприємиця, ВПО з Херсона Аліна Шаповал.
Однак, за словами Аліни, суми, які виділяє держава, недостатні для виживання бізнесу в сучасних умовах. Підприємцям доводиться постійно адаптуватися до змін.
"Насправді 250 тисяч – це дуже мало для виробництва. І потрібно мати дійсно бізнес план, щоб заробляти ці гроші. У мене немає бажання перестати працювати у цій сфері, мені це подобається, але іноді роблять такі умови, щоб люди хотіли виїжджати за кордон і відкриватись там, а не тут. Але в мене поки таких думок нема, продовжую тут, створюємо в тих умовах, в яких ми можемо створювати. А далі будемо дивитися, тому якщо будуть все більше "нагибати" бізнес, то вибачте, будуть закриватись ФОПи", – каже підприємиця, ВПО з Херсона Аліна Шаповал.
За умовами гранту, Аліна повинна створити робочі місця. Нині разом із нею працюють двоє кондитерів. Також із Херсону. Марина застала велику війну в рідному місті. Певний час жила в окупації та навесні 2022 року разом із сімʼєю евакуювалась до Одеси.
"Тоді ще були коридори, в який ми саме встигли виїхати, і на наступний день його закрили, і вже не випускали людей. Декілька днів їх тримали, а потім сказали, що не випускають", – згадує кондитерка, ВПО з Херсону Марина Забєліна.
З Аліною вони познайомилися ще в Херсоні: декілька років тому разом працювали в одному закладі. Та доля звела дівчат знову – в Одесі.
"Поки тут була адаптація, я дуже сильно захворіла після цього. Тоді я вже зібралась, і пішла працювати. З Аліною працювати мені дуже легко. Тут мені з нею дуже просто, вона наче мій друг, ми працюємо злагоджено, у нас нема такого, що хтось якусь робить падлянку, як буває, на жаль, таке є, тому тут мені дуже легко", – розповідає кондитерка, ВПО з Херсону Марина Забєліна.
Аліна та Микола мають чимало планів на майбутнє. Зокрема, не полишають ідеї відкрити власну кавʼярну-кондитерську. Нині ж вирішили, що залишаються в Одесі.
Аліна Оганезова, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"
Читайте також: З урахуванням вимог безбар'єрності: в Рівному реконструювали гуртожиток, де живуть переселенці – відео
Дивіться також:
Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій. Також стежте за нами у мережі WhatsApp. Для англомовної аудиторії маємо WhatsApp англійською.