Без цукру, солі та хліба – нове меню запровадили у черкаських школах. Раціон зразка 30-річної давнини почали змінювати ще до того, як отримали меню від медійного кухаря Євгена Клопотенка. А тепер додали його рекомендації, прибрали непотрібне та з цього тижня годують учнів по-новому. Чи готові черкаські школярі харчуватися інакше – журналістка "5 каналу" Яна Лимаренко дізнавалась.
Другокласники цього тижня в їдальню ходять як на екскурсію – тут постійно щось нове. Сьогодні у раціоні козацький куліш, редька, сік та банани.
Нове меню у черкаських школах запровадили цього тижня. У тутешніх кухарів уже були і перемоги, і поразки: курка по-італійськи сподобалася всім, їжа майже без солі – теж, а от какао без цукру не пив ніхто. Його на час звикання замінили соком та узваром.
"Редьку з'їв і козацьку кашу. Мені подобається їсти салат і гречку з м'ясом", – каже школяр Ілля.
"Мені не дуже подобається оця каша, а подобається дуже салат і картопля", – розповідає Валерія.
Меню найбільше подобається тим, у кого здорове харчування вдома, тож звикати немає до чого. Такі й добавку просять, і овочі з'їдають. Максим новому меню зрадів, каже: він звик удома споживати здорову їжу.
"Я не їв хліб із такими сухими стравами як картопля, гречка, а тільки з борщем і супом, у мене вже така звичка", – пояснює школяр Максим Андрущенко.
Батьки меню щодня переглядають. Мама школярки Валентина каже: це привід підкоригувати раціон і вдома, адже лише так діти звикнуть до здорової їжі у школі.
"Овочів додати, бо ну не люблять, а батьки як завжди ідуть на поступки дітям, ну не хочеш їсти овочі – то не потрібно, але все-таки потрібно", – переконана жінка.
У кухарів їдальні роботи побільшало вдвічі. Працюють із 5:00, ледь устигають, адже нове меню в рази складніше. Деякі страви вчилися готувати, а що таке фрітата – вичитували в інтернеті. Але виявилося, сучасних дітей таким не здивуєш, а от звичайними овочами – легко.
"Ходимо між рядами, запрошуємо, розповідаємо про меню, що ми подаємо кожного дня, бо для дітей, от сьогодні редька, а вони не знають що таке редька, питають: Це сало?" Ні, це не сало, це редька, корисна, вітамінна", – пояснює кухарка Людмила Лелека.
У міськраді кажуть: новий раціон розробляли вже давно. Потім – узяли до уваги і поради щодо дитячого меню від Євгена Клопотенка. У міськраді говорять: незадоволення деяких батьків з інших міст здоровішим меню читали у соцмережах і планували його врахувати. Але дієтологи та фахівці з харчових технологій пояснили, що відсутність солі, цукру та хліба – то не забаганка, а необхідність для здорового харчування. Зараз у школах можуть готувати ще не всі страви з нового меню – бракує техніки.
"Мармітні лінії мають з'явитися в кожній школі, параконвектомати – поки не в усіх, тому що це дуже дорого, але я думаю, що до кінця року технічну базу, що стосується кухонного обладнання ми зможемо добряче поповнити", – зауважує заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубина.
У школах сподіваються, що нове меню допоможе створити культуру харчування в нового покоління. А молодь нарешті менше їстиме шкідливих продуктів та солодощів.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, "5 канал"
Як повідомляв 5.UA, влітку нове шкільне меню презентували під час форуму "Україна 30". У липні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти з метою підвищення харчової цінності раціону.