В Україні з 1 січня закінчився перехідний період оновлення процесу закупівель та освоєння нових технологій приготування страв у шкільних закладах. Наразі реформа шкільного харчування повинна запрацювати повною мірою. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.
Тепер усі шкільні заклади зобов'язані під час формування меню зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, збільшити кількість фруктів до 100 г та зменшити кількість хліба на один прийом їжі. А також збільшити в раціоні школярів кількість м'яса птиці та молочних продуктів.
Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.
Разом із тим, у шкільних буфетах забороняється продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
Як повідомляв 5.UA, влітку нове шкільне меню презентували під час форуму "Україна 30". У липні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти з метою підвищення харчової цінності раціону.
18 серпня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також мораторію за застосування штрафних санкцій за результатами перевірок, проведених до 1 січня.
З вересня у школах впровадили нове меню, воно складається зі 160 страв. Передбачається, що раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.