У прифронтовій зоні на Донеччині, де зовсім поруч розриваються снаряди та лунають постріли – місцеві мешканці відкривають власний бізнес. Підтримують ідеї – благодійні організації, а на яких умовах – дізнавалися журналісти "5 каналу".
Мешканка Чермалика Юлія Єгуртова – власниця невеличкої ферми. Розповідає, що на початку бойових дій селяни почали масово покидали село. Вона вирішила залишитися.
"Виїхати нам нікуди було. Господарство куди? З собою не забереш ні в поїзд, ні у вагон. Тому так, потихеньку, стали розвиватися самі", – каже мешканка Чермалика Юлія Єгуртова.
Нині на фермі Юлії – п'ять корів, які щодня дають близько ста літрів молока. Раніше жінка продавала його на маріупольських ринках, але реалізувати так багато молока доволі проблематично. Тож вирішила його переробляти. Зацікавилася сироварінням.
"У нас багато корів і багато молока після розтелення треба дівати кудись, і ось я одного разу, варивши бринзу, думаю, чому не спробувати голландський сир. Почала спочатку в інтернеті закваски замовляти і в звичайній каструлі пробувати", – розповідає, як народжувалася ідея для бізнесу, мешканка Чермалика Юлія Єгуртова.
Грошей на необхідне обладнання в родини не було. Тому, коли Юлія дізналася про конкурс бізнес-проектів від Червоного Хреста – вирішила спробувати написати план.
"Ми навчилися, а Червоний Хрест нам допоміг у цій справі. Велике спасибі, тому що за свої гроші ми, звичайно, такого б не взяли – цю сироварню. Ну, сироварню можна, а камера дуже дорога, ми її не змогли б узяти", – дякує за допомогу власниця бізнесу Юлія Єгуртова.
За грантові кошти родина придбала сепаратор, сироварню, прилад для вакуумної упаковки та спеціальний холодильник. Нині на фермі виробляють вісімнадцять видів сиру.

Мешканець сусіднього Павлополя – Микита Лєдовський, показує свою коптильню. Каже, відкрити власну справу довелося, коли через бойові дії залишився без роботи.
"Цим ще давним-давно займався мій дідусь. Я ще з самого дитинства пам'ятаю, коли на всі святкові столи він подавав копчене сало. Ось, у принципі, від цього і був поштовх", – у сім'ї мешканця Павлополя Микити Лєдовського це – сімейна традиція.
Підприємець також дізнався про грантову допомогу Червоного Хреста і захистив бізнес-план. На благодійні гроші придбав обладнання і почав виробництво. Тепер думає, як розширювати бізнес.
Гранти мешканцям прифронтових сіл Червоний Хрест надає для організації та розвитку власного бізнесу. Гроші, до 50 тисяч гривень, виділяють для закупівлі необхідного обладнання.
"На початку 2019 року Міжнародний комітет Червоного Хреста запустив програму в Волноваському районі, за цей час ми підтримали 103 сім'ї. Комітет розглядає будь-які заявки, будь-яку ініціативу, не заборонену законодавством України", – розповідає співробітниця комітету Червоного Хреста Аліна Гудко.
Завдяки грантам від Червоного Хреста у прифронтових селах Донеччини з'явилися нова перукарня, СТО, сервісний центр і навіть салон краси для тварин.
Олена Уланова, Олег Корінний "5 канал"