92-річний бджоляр
92-річний бджоляр 5 канал

92-річний пасічник з Бердичева розкрив власні секрети бджолярського ремесла – сюжет

Читайте по-русски
Заглядати часто до бджіл не можна, бо процес творення меду – то таїнство, в яке людині втручатися не варто, стверджує бджоляр

19-го серпня в Україні відзначають День пасічника. Серед тих, хто сьогодні святкує, – 92-річний Олексій Ставінський. Попри поважний вік, чоловік самотужки дає раду своєму господарству. Секретами бджолярської справи довгожитель поділився зі знімальною групою 5-го.

Свій будинок Олексій Ставінський звів понад 60 років тому, зразу поставив і пасіку. Згадує: починав з упійманого на дереві рою. Він і досі сам збиває рамки, натягує вощину і доглядає бджіл. Має 7 вуликів. Утім цьогоріч, скаржиться, меду буде небагато через погоду.

"Цьогоріч я бачу, що вони голодують, матка не червить, бо нема взятку. А вивезти в мене здоров’я нема, я нікуди не віз, вони, бідолашні, стоять. Оце весною брав взяток із садка, а зараз жду – соняшник зацвів", – розповідає пасічник 

Дідусь охоче ділиться професійними секретами. Каже: вулики мають бути з вільхових дощок. А працювати на пасіці треба без мобільного телефону, бо той шкодить бджолам. Є у бджоляра і спеціальний прилад, без якого на пасіці не обійтися.

Заглядати часто до бджіл не можна, бо процес творення меду – то таїнство, в яке людині втручатися не варто – стверджує бджоляр. Зібраний на пасіці мед не продає. Пригощає сина, онучок та друзів. А ще залишає його бджолам-трудівницям. Не забирає в них пилок і маточне молочко.

"Матка молода вилітає у природу. З нею вилітає у природу трутень. І там вони в природі паруються. І вона потім вертається сюди, відкладає яйця. Я радуюсь, що вже бджоли будуть жити", – наголошує бджоляр.

Окрім пасіки утримує ще й теплицю, де вирощує для себе огірки та помідори. Лише на кухні йому допомагає сусідка. Жінка каже: секрет жвавості і довголіття дідуся – у постійному русі.

"Він постійно в роботі, кудись поспішає, весь час зайнятий. А так він що, руки складе і буде сидіти. Він просить допомоги у пасічників, приїздять викачувати мед, допомагають йому пасічники з сіл. Читає літературу. Він по господарству сам, я готую їсти", – розповідає мешканка Бердичева Ольга Лобанова.

Для гарного самопочуття пан Олексій радить споживати мед із теплим чаєм. А продавців просить нічим мед не розводити, адже тоді він втрачає свої цілющі властивості.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Як повідомляв 5.ua, п'ята частина передчасних смертей людей спричинена неповноцінним харчуванням

Попередній матеріал
"Люди не згодні, щоб парад перетворився на шоу": полковник ЗСУ про організацію ходи кліпмейкером
Наступний матеріал
В офісі Зеленського прокоментували те, що дружина Нетаньягу викинула "хліб-сіль"

Дивовижний порятунок: після пожежі в соборі Нотр-Дам де Парі вижили близько 200 тисяч бджіл

"Килим із мертвих бджіл": чому пасічники Сумщини залишилися без меду

Винні бджоли: в Росії зірвався рейс до окупованого Криму

"Морські бджоли" США будують в Очакові командний центр для українського флоту

У Кропивницькому освоюють новий вид реабілітації бійців АТО – бджолами

"Манчестерська бджола": Британці роблять татуювання в пам'ять про постраждалих у теракті – відео