Закон про колаборантів: хто вони, як їх каратимуть і чому Рада поки ще не проголосувала за цей документ

Георгіївська стрічка 5 канал / Час. Підсумки тижня
У законопроєкті, зокрема, передбачені юридичні підстави для заборони діяльності проросійських партій, у першу чергу ОПЗЖ

Уже сім років ми чуємо від політиків гучні заяви про колаборантів, поплічників окупантів, тих, хто співпрацює з агресором, але далі цих гучних заяв – не заходимо. І от нарешті маємо в парламенті закнопроєкти про колабораціонізм. І від опозиції і від провладної партії. Чим вони відрізняються, Ірина Сисак зараз розповість. Але зрештою – рухаємося у правильному напрямку. Росія веде гібридну війну і в цьому активно використовує п'яту колону, яка діє всередині країни, не в інтересах країни.

Звісно, у законах не йдеться про тих, хто на окупованій території під загрозою життю вимушений працювати у... лікарнях або школах, а йдеться передусім про тих, хто на контрольованій території працює зрадником. Добровільно або за гроші. Усі законопроєкти передбачають кримінальну відповідальність. Полюватиме на колаборантів СБУ.

Крім того, один із законів передбачає ліквідацію політичних партій, уповноважені особи яких були засуджені за колабораціонізм. Зрозуміло, що деяким партіям, які зараз перебувають під куполом, вкрай невігидно, щоб ці закони ухвалили, бо тоді вони відповідатимуть за всі гріхи. То чи перекриє парламент шлюзи для потоку російських агентів у найвищі ешелони української влади? Ірина Сисак далі у програмі "Підсумки тижня".

Колаборанти. Хто вони такі? Ті, хто став до лав ворога з початком війни на Донбасі? Хто їздить до Москви за порадами від Кремля? Хто іменем РПЦ в Україні заперечує російську агресію?  Чи шанувальники "руского міра", хто на мирній території вкладає у голови людей російську пропаганду? На ці запитання відповісти має закон.

Про тих, хто свідомо працює на окупанта і шкодить своїй країні у парламенті говорили роками. Але ухвалити закон про колаборантів ніяк не вдавалося: підтримки серед депутатів не було. Нині завзято взялися за це питання, на 8 році війни з Росією.

Вікторія Сюмар, народна депутатка від "Європейської солідарності", говорить: "Був серйозний спротив у парламенті і минулого скликання".

Нині вже шоста спроба парламенту вписати у законодавство пояснення: хто ж такі колаборанти. Законопроєкти під купол занесли дві фракції – спершу "Європейська Солідарність", за нею одразу й "Слуга народу" .

Хоч різними словами, але обоє на меті мають одне – карати тих, хто умисне у будь-якій формі працює на країну-агресорку.

Нардеп від "слуг" Микита Потураєв говорить: "Це питання перехідного правосуддя. Воно застосовується після таких війн, конфліктів".

Відповідати перед майбутнім законом будуть:

  • ті, хто взяв до рук російську зброю і перейшов на бік окупанта,
  • організовував незаконне волевиявлення на тимчасово окупованих територіях.
  • Каратимуть і тих, хто співпрацює з агресором на державній службі під ворожими прапорами.
  • Під колабораціонізм підпадатиме і заперечення збройної агресії Росії на Сході.
Закон про колабораціонізм
Закон про колабораціонізм5 канал / Час. Підсумки тижня

Закон стосуватиметься ще й...

"Інформаційної роботи на користь ворога, ведення бізнесу з так званими окупаційними адміністраціями тощо, там здається 9 пунктів", – каже нардеп від "ЄС" Ростислав Павленко.

До них ще один: балотуватися на виборах та обіймати державні посади визнані судом колаборанти не зможуть, додають у своєму документі "слуги".

Верховна Рада
Верховна Рада5 канал / Час. Підсумки тижня

Водночас законотворці заспокоюють: більшості українських громадян на нині непідконтрольній території хвилюватися не варто. За колабораціонізм не судитимуть тих, хто під загрозою життя і далеко не з власної волі змушені працювати на окупанта.

"Слуга" Потураєв каже: "Більшості, за попередніми підрахунками, 90% громадян на окупованих регіонах або в Криму, їм взагалі нічого не загрожує".

А Вікторія Сюмар каже: "Має бути умисна співпраця, оцю умисність так само треба ще доводити".

Доказами та "полюванням" на колаборантів опікуватиметься СБУ. Карати поплічників ворога депутати пропонують всіляко: від конфіскації майна та виправних робіт до позбавлення волі від 3 до 15 років, а то й довічно.

Нардепи пропонують карати колаборантів таким чином:

  • заборона обіймати посади на термін від 10 до 15 років;
  • арешт;
  • конфіскація майна;
  • виправні роботи;
  • позбавлення волі на термін від 10 до 15 років (у законопроекті "ЄС" – від 3 до 15 років);
  • довічне ув'язнення (якщо дії поплічника ворога призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків).
Покарання для колаборантів
Покарання для колаборантів5 канал / Час. Підсумки тижня

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук говорить: "Суд має обвинувальний вирок винести, а збором доказів займається Служба Безпеки".

Докази на колаборантів збиратимуть не лише на тимчасово окупованій території, а й... у Києві.

"Деякі люди тут ходять по залах Верховної Ради", – каже нардеп Андрій Осадчук.

"Він спрямований проти тих політиків, які сьогодні дозволяють собі їздити в Москву, отримувати там вказівки і реалізовувати тут російську політику", – говорить Вікторія Сюмар.

А російські наративи з Кремля в Україну возять депутати від опоплатформи, кажуть їхні колеги по парламенту. А ще здійснюють інформаційну проросійську пропаганду. Покарання за це теж прописали у законі.

Юрій Бойко
Юрій Бойко5 канал / Час. Підсумки тижня

Петро Порошенко, лідер партії "Європейська солідарність", говорить: "Там передбачені юридичні підстави для заборони діяльності проросійських партій, у першу чергу ОПЗЖ".

В опоплатформі вже заметушилися.

"Хто ми там наступні будем? зрадники? колабораціоністи?", – говорить Нестор Шуфрич, нардеп від ОПЗЖ.

Хоча кажуть: колаборантами себе не вважають, але виступають категорично проти такого закону.

"Навіщо цей закон? Не в змозі довести провину людей і хочуть аля люстрацію? Це зазіхання на право мати іншу позицію, іншу думку. Хай доводять, що ми працюємо на якісь треті інтереси, і тоді будемо проводити дискусію у суді. Я не боюсь", – говорить Шуфрич.

За партію Нестор Шуфрич не боїться, а варто би, запевняють депутати з решти фракцій. Бо за відверту проросійську діяльність і за поїздки до Москви можуть поплатитися.

До Кремля їздять не лише політики, а й… церковники. Під ударом у майбутньому законі і релігійні організації, і тут насторожився РПЦ в Україні. Хоч офіційно не визнаний російським, але Москві прямо підпорядковується, пояснюють депутати. Інше питання і те, чи залишиться норма про церковників-колаборантів у кінцевому варіанті закону – вкрай дискутивна, сумніваються депутати.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук каже: "У багатьох колег це питання суперечливе, у першому читанні воно є, але я думаю, швидше за все це буде прибиратися. Є оця грань між державою та релігією".

"Будемо вести ще дискусію з Радою церков", – каже "слуга" Микита Потураєв.

А дискутувати доведеться і з депутатами. Бо крім ОПЗЖ, документ не підтримує частина пропрезидентської "Слуги народу".

"Слуга" Данило Гетманцев каже: "Ми знову ділимо людей замість того аби дбати про мирне на часі. Я вважаю, що ці законопроєкти розколюють суспільство"

Аби не розколювати суспільство, термін "колаборант" пропонує прибрати міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Мовляв...

"... в міжнародному праві, в міжнародних судових інституціях, немає поняття колаборація як юридичної категорії", – говорить Олексій Рєзніков.

Натомість є державна зрада, яка давно прописана в українському законодавстві. Норми цієї статі частково збігаються із законопроєктами про колабораціонізм. Тому документи доопрацьовуватимуть. Яким буде закон у фінальній редакції – питання часу і політичних домовленостей.

А якщо не провалять і проголосують, противники оскаржуватимуть закон у Конституційному Суді, тому документ хочуть юридично бездоганний.

"Це серйозна тема, не може виходити за межі регламенту, бо є побоювання, що фракції будуть оскаржувати рішення в КСУ, базуючи на попиранні свобод громадян", – каже перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Можуть піти і далі... з оскарженнями до Європейського Суду з прав людини. Але там, сподіваються нардепи, поплічникам Кремля не повірять, бо навчені, зокрема, й власним досвідом: війною на Балканах та нацистською окупацією.

Ірина Сисак, Юрій Усік, "Підсумки тижня"

Попередній матеріал
Мирний план і загострення на Донбасі: що готує Банкова
Наступний матеріал
Накопичувальна пенсійна система: чи готова до неї Україна
Loading...