"Я в Сніжному з "іграшкою": на суді щодо МН17 оприлюднили нові записи переговорів бойовиків про "Бук"

MH17 Укрінформ
Опубліковані розмови відбувалися 16 і 17 липня 2014 року. Вони були перехоплені СБУ й згодом передані JIT. Багато учасників цих розмов раніше неодноразово підтверджували їх справжність

На судовому засіданні в Нідерландах, що проходить у справі збитого над Донбасом малайзійського Boeing рейсу MH17, оприлюднили кілька нових записів перехоплених розмов високопоставлених бойовиків самопроголошеної "ДНР".

На записах ватажки бойовиків обговорюють російський ЗРК "Бук", зокрема – транспортування ракетної установки окупованою територією Донбасу в день, коли було збито пасажирський літак рейсу МН17. Про таке повідомляє російська ВВС.

Під час засідання суду цього разу було оприлюднено переговори за участю так званого голови розвідки "ДНР", російського генерала Сергія Дубінського (позивний "Хмурий") і замкомандира батальйону "Восток" "ДНР" Олександра Семенова; переговори Дубінського і т.зв. міністра оборони "ДНР" Ігоря Гіркіна, переговори з Олегом Пулатовим (позивний "Гюрза"), який в 2014 році був головою 2-го відділу "ГРУ "ДНР", а також Леонідом Харченком (позивний "Кріт"), який був начальником "розвідувального батальйону" бойовиків.

За 7 годин до авіакатастрофи Дубінський і Пулатов обговорювали переміщення ЗРК у бік села Первомайське Донецької області. Саме звідти, за версією Міжнародної слідчої групи (JIT), була пізніше запущена ракета, якою російські терористи збили малайзійський Boeing.

Далі надаємо фрагмент перехопленої розмови:

Дубінський: Значить у мене таке прохання й інформація. У Григорівці це все стадо поросят відповзло на схід. Подивіться, де там на схід.

Пулатов: А там нікуди.

Дубінський: Є там куди, є, дивіться. Там є під гіркою, вони просто біля східного сусіда присіли. Вся їхня х... [команда] сидить там. Нехай східний сусід подивиться і в'ї...[вдарить], тому що в Григорівці залишилося тільки 5-6 БМП.

Пулатов: Зрозумів.

Дубінський: Слухай мене. Зараз тобі "Кріт" притягне "Бук-М".

Дубінський: Треба поставити десь в районі Первомайська його. "Бук-М"... І прийдуть три танки "Востока" із охороною.

Не брати
Не братиВВС

На іншому записі людина з голосом Дубінського розмовляє з людиною з голосом Пулатова й обговорюють роль, яку міг відіграти Харченко в транспортуванні російського ЗРК.

Дубінський: Ти чекаєш Льоню. Льоня щас веде цю ось Б-М, ти зрозумів, так?

Пулатов: Да

Дубінський: Бук, бук.

Пулатов: Я зрозумів, так. Я з дерев'яними розбираюся.

Дубінський: Я зрозумів. Значить, ти, Льоня і всі наші знаходиш Первомайку. У районі Первомайського в резерві ваше завдання охорона цього "Бука" й організація цього... (нерозбірливо).

Згодом було оприлюднено запис розмови людей з голосами Дубінського і Харченка.

Дубінський: Береш туди тільки з тих, що повернулися, скільки тобі треба на супровід. Раз. Зрозумів, так?

Харченко: Ага.

Дубінський: Інших залишаєш тут. Раз. Туди приходиш, там є поруч Первомайське, подивися по карті.

Харченко: Я зрозумів.

Дубінський: Десь в тому районі розташовуєшся. Витягаєш туди своїх же, хто в тебе залишився. І твоє завдання резерв плюс охорона ось цієї штучки, яку ти зараз повезеш.

Харченко: Я зрозумів.

Дубінський: "Гюрза" туди ж підтягнеться. Давай, раптом що, я на зв'язку.

Ще одна опублікована розмова (ймовірно, між Дубінським та Олександром Семеновим) стосувалася переміщення ЗРК "Бук" на Макіївське шосе (в районі Донецька), аби ракетна установка опинилася в колоні з танками  бойовиків "Востоку". Згодом ця колона мала рушити в бік Савур-Могили, де в той момент йшли запеклі бої з українськими військовими.

Колона з російським "Бук"
Колона з російським "Бук"ВВС

Відомо, що опубліковані розмови відбувалися 16 і 17 липня 2014 року. Вони були перехоплені СБУ й згодом передані JIT. Багато учасників цих розмов раніше неодноразово підтверджували їх справжність.

  • Що ще виголошувалося на суді

Дослідивши білінг мобільного телефону Харченка, слідство визначило, що його апарат приєднувався до вишок в Зугресі, Шахтарську, Сніжному. Це відповідає маршруту руху військової колони з ЗРК "Бук". Також слідством було надано супутниковий знімок (датується 17 липня 2014 року), на якому видно машину, схожу на ЗРК, що слідувала в складі колони в місті Макіївка.

Слідчі вважають, що "Бук" завершив рухатися в складі колони в районі супермаркету "Фуршет" у Сніжному. Потому було оприлюднено два записи розмов людей з голосами Пулатова і Харченка, які намагаються знайти один одного в Сніжному.

Зокрема, під час дзвінка о 12:42 (приблизно за чотири години до збиття MH17) людина з голосом Харченка повідомляє Пулатову: "Я в Сніжному, біля "Фуршету", з іграшкою". Пулатов відповідає, що їде туди ж.

Через власних адвокатів Пулатов сповістив, що не пам'ятає, чи брав участь у такій розмові. Однак він переконаний, що під іграшкою в бесіді розуміється не зенітно-ракетний комплекс, а "якийсь переносний предмет".

Нагадуємо, Boeing-777 Малайзійських авіаліній, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, збили в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які перебували на облавку.

Слідство встановило: лайнер збили зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й Курській бригаді. Установку на окупований схід привезли з Росії. 9 березня торік у Нідерландах розпочався суд над чотирма головними підозрюваними у трагедії. Це російські силовики – Ігор Гіркін, Олег Пулатов, Сергій Дубинський, а також українець Леонід Харченко. Їх усіх обвинувачують у вбивстві. 

Попередній матеріал
"Перше зачарування Зеленським на Заході минуло": журналістка розповіла, як президент руйнує стосунки України зі світом
Наступний матеріал
"Треба бути готовим, і "щоб кулемет стояв у кожній хаті": хроніка звільнення Маріуполя у спогадах українських бійців
Loading...