Зустріч G7
Зустріч G7 5 канал

"Лише системи ППО цікавлять мене": як пройшли зустрічі Кулеби з лідерами G7 – сюжет

Читайте по-русски
Голова британського МЗС Девід Кемерон розмірковує над використанням заморожених російських активів для допомоги Україні

"Велика сімка" обговорює питання війни в Україні і на Близькому Сході. Кажуть – потрібен мир, і дипломатія – важлива сила для його досягнення. Та не менш важлива і нагальна – зброя і системи ППО для України. Тема протиповітряної оборони – основна на зустрічах із колегами українського міністра Дмитра Кулеби. Він провів кілька двосторонніх зустрічей і взяв участь у загальному засіданні. Що обіцяють на G7 – знає журналістка "5 каналу" Нонна Стефанова.

Італія. Острів Капрі. Численні туристи, море і сонце. Саме в ці мальовничі пейзажі з'їжджається "Велика сімка" – говорити про війну на Близькому Сході та в Україні. Сім високорозвинених країн – Сполучені Штати, Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія та Японія цього разу зібралися у форматі міністрів закордонних справ. Верховний дипломат ЄС, Жозеп Боррель – задає тон зустрічі.

"Західні країни, Японія, Канада, США, Європа мають ухвалювати швидкі рішення для більшої підтримки України. Ми не можемо дозволити собі перемогу путіна в Україні. Так, українці борються, але їм потрібна зброя. І ми повинні надати її якнайшвидше. Це заклик, з яким я звернувся до міністрів оборони – найближчим часом ці конкретні рішення мають бути ухвалені для того, щоб відправити в Україну більше засобів протиповітряної оборони. Інакше буде зруйнована електроенергетична система України. А жодна країна не може воювати, не маючи електроенергії вдома, на заводах, на передовій – для всього", – зазначив верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель.

Денне засідання відкриває господар саміту – голова МЗС Італії, Антоніо Таяні. Каже – є політична воля використати силу дипломатії для встановлення миру. І питання України тут має ключову вагу.

"Допомагати Україні – це працювати заради миру, підтримувати Україну – означає прагнути сісти за мирний стіл переговорів. Але якщо Україна програє, путін ніколи не сяде за цей мирний стіл. Тому наш обов'язок – допомогти цій країні захистити свободу, демократію, міжнародне право і повагу до цінностей", – наголосив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

Міністри говорять не лише про те, що треба допомагати, а й шукають шляхи фінансування цієї допомоги. Так, глава британського МЗС Девід Кемерон розмірковує над використанням заморожених російських активів. Каже – потрібен творчий і гнучкий підхід. І не має сумніву – союзники його знайдуть.

"Принцип простий: у Великої Британії, в ЄС та інших країн є заморожені російські активи. І ми маємо знайти способи їх використання для допомоги Україні в її захисті від цього жахливого незаконного російського вторгнення. Для мене очевидно, що якогось дня росії доведеться заплатити репарації за це. А доти ми маємо використовувати її активи. Важливо досягти згоди між союзниками щодо правильного способу зробити це. І це те, що ми тут обговорюємо. Не маю сумніву, що ми знайдемо спосіб, але нам доведеться підійти до цього творчо, доведеться бути гнучкими", – наголосив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон.

Про допомогу Україні розпитують і Анналену Бербок, главу МЗС Німеччини. Інфопривід – важливий. Напередодні міністерка закордонних справ разом із міністром оборони Німеччини оголосили про глобальну ініціативу пошуку ППО для України. Вони надіслали листи десяткам держав, і не лише в Європі, в яких просять пошукати в себе і передати Україні системи для захисту неба від російських ракет.

"Народ України вже понад два роки нічого так не прагне, як безпеки і миру. Ми бачимо, що останні кілька тижнів були більш ніж складними через постійні повітряні атаки на Україну. Саме тому ми з міністром оборони спільно виступили з ініціативою щодо посилення підтримки протиповітряної оборони. Розпочали пошук наявних сил і засобів протиповітряної оборони в рамках НАТО, а також і в усьому світі", – зазначила голова МЗС Німеччини Анналена Бербок.

Присутній на саміті "Великої сімки" і український міністр, Дмитро Кулеба. Він здійснює низку двосторонніх зустрічей – із генеральним секретарем НАТО і держсекретарем США. Ключовий заклик українського міністра – негайне постачання Україні систем ППО.

"Лише системи ППО цікавлять мене на цій зустрічі "Великої сімки". Зі зрозумілих причин, роль США у цьому питанні вкрай висока. Я дякую колезі за вже ухвалені рішення. Зокрема, поставки систем Patriot від Німеччини, які були б неможливі без згоди США. Ми працюватимемо на цій зустрічі "Великої сімки", щоб переконати інших союзників надати Україні системи ППО. Це дуже важливо. Також я хотів би звернутися до членів Палати представників США, щоб вони підтримали пакет допомоги України в Конгресі", – наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Країни "Великої сімки" – збираються на різних рівнях. За кілька днів до зустрічі очільників МЗС – у Мілані збиралися міністри транспорту. Вони пообіцяли всебічну підтримку Україні у відновленні й розвитку інфраструктури. 

Нонна Стефанова, "5 канал"

Нагадаємо, Німеччина вирішила терміново передати Україні ще одну систему ППО Patriot.

Як повідомляв 5.UA, у Повітряних силах розповіли, скільки потрібно систем ППО Patriot, щоб убезпечити міста України від атак рф.

Дивіться також відео:

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Попередній матеріал
Єрмак потрапив до списку 100 найвпливовіших людей року: українці обурилися – сюжет
Наступний матеріал
Ймовірний замах на Зеленського, нові подробиці атаки на Джанкой – хроніка 785-го дня повномасштабної війни
Loading...
Країни G7 наполягають на відновленні е-декларування і посиленні боротьби з корупцією в Україні

Країни G7 наполягають на відновленні е-декларування і посиленні боротьби з корупцією в Україні

Кулеба пояснив, як працюватиме декларація щодо гарантій безпеки для України

Кулеба пояснив, як працюватиме декларація щодо гарантій безпеки для України

"Непростий, але успішний": в ОП підбили підсумки Саміту НАТО та пояснили важливість декларації G7 на підтримку України

"Непростий, але успішний": в ОП підбили підсумки Саміту НАТО та пояснили важливість декларації G7 на підтримку України

"Велика сімка" підготувала "історичні" спільні гарантії безпеки для України

"Велика сімка" підготувала "історичні" спільні гарантії безпеки для України

Україна офіційно звернулася до G7 і Євросоюзу – закликає не допустити ядерного інциденту на ЗАЕС

Україна офіційно звернулася до G7 і Євросоюзу – закликає не допустити ядерного інциденту на ЗАЕС

Найближчі партнери наголосили на зобов'язанні України проводити реформи

Найближчі партнери наголосили на зобов'язанні України проводити реформи