Володимир Зеленський та Андрій Єрмак
Володимир Зеленський та Андрій Єрмак 5 канал

Єрмак потрапив до списку 100 найвпливовіших людей року: українці обурилися – сюжет

Читайте по-русски
Аналітики вважають, що поява Єрмака в рейтингу може викликати питання на Банковій

Андрій Єрмак увійшов до списку 100-а найвпливовіших людей року. Всесвітньо відомий журнал Time опублікував рейтинг за 2024 рік. У переліку топових персон Єрмак – єдиний представник України. У категорію "Лідери" керівник Офісу президента потрапив разом із прем’єр-міністром Польщі, головою уряду Італії та президентом Аргентини. Очолила список вдова російського опозиціонера Олексія Навального. У 2022 серед впливових людей світу були Володимир Зеленський та колишній головком Валерій Залужний. У соцмережах спалахнула дискусія – чому Єрмак? Журналістка "5 каналу" Марта Шикула розбиралася. 

Впливові та відомі, політики та зірки. Всесвітньо відомий журнал Time презентував рейтинг топових персон 2024 року. У рік повномасштабного вторгнення серед найвпливовіших був президент Володимир Зеленський та колишній головком Валерій Залужний. Торік на шпальтах з'явилися світлини першої леді Олени Зеленської та Нобелівської лауреатки, правозахисниці Олександри Матвійчук. Цьогоріч серед сотні впливових – єдиний представник України. Не президент, а його права рука – керівник Банкової Андрій Єрмак.

Світлина, яку опублікував Time, зроблена на початку повномасштабного вторгнення. Єрмак стоїть у будівлі Офісу президента, позаду – мішки з піском. Соцмережі вибухнули.

"До рейтингу TIME від України увійшов не військовий, не лікар, не рятувальник, не волонтер. На цьому варто закінчити всі розмови про те, хто туди увійшов", – зазначає користувач соцмереж.

"Соромно, що єдиний громадянин України в "Сотні найвпливовіших людей світу" від Time – Єрмак. Корупціонер-ларьочник, який починав свою "політичну карʼєру" з мережі МАФ у столиці... Єдиний позитив полягає в шансі, що раптом у Зеленського тепер зʼявиться заздрість, яка хоч якусь тріщину між ними проведе", – пише інший користувач соцмереж.

До категорії "лідери" керівник Офісу президента потрапив разом із прем’єр-міністром Польщі, головою уряду Італії та президентом Аргентини. Есе про Єрмака написав колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен. Нині вони разом працюють у робочій групі з безпеки та євроатлантичної інтеграції України.

"Визначальними першими кадрами варварського вторгнення Росії в Україну є зернисте відео, зняте президентом Володимиром Зеленським на вулицях Києва. Послання Зеленського, якого оточувала його команда, було чітким: керівництво України нікуди не збирається йти. Безпосередньо за ним тієї ночі стояв його високий радник Андрій Єрмак – людина, яка відіграє центральну роль у забезпеченні роботи влади", – написав генеральний секретар НАТО (2009-2014) Андерс Фог Расмуссен.

Чому від України до рейтингу найвпливовіших увійшов Єрмак – питання. Принаймні воно точно з'явиться в Зеленського і створить дискусії на Банковій, кажуть аналітики. Ба більше, відчує президент і трохи заздрості до свого головного помічника.

"Ще минулого року, коли почалася епопея з самітів миру, з Копенгагену, уже тоді Єрмак себе позиціонував як організатор, і його тісний контакт з Расмуссеном, який і рекомендував його до цього журналу, вказував на те, що Єрмак набирає істотної ваги в світі. Він це робив послідовно, системно, поряд із Зеленським, біля Зеленського. І його визнали, як такого собі віцепрезидента України. Як порівняти можна з тими самими США. Я не відкрию таємницю, але в Україні це найвпливовіший політик у виконавчій владі і в законодавчій і так далі. Це без перебільшення", – вважає керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

І це не надто добре для України. Захід буквально демонструє те, хто тут господар.

"Я думаю, це для України дуже неприємний сигнал про те, що Захід дуже чітко розуміється на тому, як працює система управління в Україні. І те, що вони включили керівника президентської канцелярії і не включили Володимира Зеленського... Це для нас дуже неприємний і дошкульний сигнал. Тобто, ви розумієте, що на Заході не роблять так рейтинги – зібралися 10 журналістів і включимо того, а не включимо того. Там є досить чіткі критерії, серйозні обговорення, залучення експертів. Зверніть увагу: довідки до цього писали відомі світові політики. Про Єрмака писав колишній генсек НАТО. Іншими словами, нас попередили, що в нас система влади побудована за монархічним прикладом. Є монарх і віцемонарх. Але іншими словами нам сказали: у вас не самостійна система, уряд, у нас є Банкова, і вона все вирішує", – вважає політичний експерт, голова комітету виборців Олексій Кошель.

"Ця поява якщо і не була погоджена з президентом, то принаймні він завчасно знав, що буде структура цього журналу. Це констатація того, що ми бачимо нині в тому сенсі, що ця людина справді займає таку вагому позицію у владі, яку вибудував Зеленський. Володіє величезною кількістю повноважень, і тому з іміджевої точки зору це констатація того, що відбувається в реальності. Не більше і не менше. Як і фраза про видатного лідера, який займає якусь посаду і хоче кудись рухатися", – каже політолог Ігор Рейтерович.

Сам Єрмак дуже скромно відреагував на місце серед світових топів.

"Сили оборони і народ України мають бути в Time. Я ж можу лише пишатися, що є частиною цього народу. Вважаю, відзнака Time є оцінкою роботи всієї команди президента Зеленського, працювати в якій для мене – велика честь", – повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Очолила рейтинг у категорії лідерів, куди увійшов керівник Офісу президента, – вдова російського опозиціонера Олексія Навального. Її поява в Time теж здивувала українців, навіть обурила. Як ї її нещодавня заява, у якій вона дорікнула українцям, які не хочуть бачити хороших росіян.

Марта Шикула, "5 канал"

Читайте також: на чолі з Єрмаком в Україні зароджується "нова олігархія" – Business Insider.

Нагадаємо, друг Єрмака збагатився під час війни: хто такий Артем Колюбаєв і як йому це вдалося – сюжет.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Неможливо переоцінити вклад у розбудову нашої держави: у Києві попрощалися з письменником Дмитром Капрановим – сюжет
Наступний матеріал
"Лише системи ППО цікавлять мене": як пройшли зустрічі Кулеби з лідерами G7 – сюжет
Loading...
Зеленський не потрапив – Єрмак увійшов у список 100 найвпливовіших людей світу за версією Time

Зеленський не потрапив – Єрмак увійшов у список 100 найвпливовіших людей світу за версією Time

Сили оборони застосували на полі бою наземний дрон-камікадзе – відео

Сили оборони застосували на полі бою наземний дрон-камікадзе – відео

Угорщина йде на компроміс: до чого домовилися дипломати в Ужгороді – відео

Угорщина йде на компроміс: до чого домовилися дипломати в Ужгороді – відео

Десятки співробітників СБУ перейшли на бік ворога або втекли в перший день вторгнення – журналіст Саймон Шустер у книжці про Зеленського

Десятки співробітників СБУ перейшли на бік ворога або втекли в перший день вторгнення – журналіст Саймон Шустер у книжці про Зеленського

Прибули представники 81 країни: у Давосі пройшла зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру

Прибули представники 81 країни: у Давосі пройшла зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру

Які країни ЄС і НАТО досі не приєдналися до декларації про безпекові гарантії для України – Єрмак назвав

Які країни ЄС і НАТО досі не приєдналися до декларації про безпекові гарантії для України – Єрмак назвав