"Золоті" яйця, цукор і олія: на скільки здорожчали продукти за минулий рік і чому – сюжет

Продукти в магазині 5 канал / Час. Підсумки тижня
Звичайний борщовий набір за 2021 рік зріс у ціні утричі

2022 рік – називають роком невизначеності. Над Україною та світом нависає ціла низка загроз, і ми не знаємо завчасно, які з наших побоювань можуть стати реальністю.

Проте одна з цих загроз справдиться точно – і Україну, і весь світ наступного року накриє зростання цін. На весну точно подорожчає їжа. Бо природний газ – це основний компонент під час вироблення добрив для аграрного сектора. А де високі ціни на газ – там чималі ціни і на добрива, а без них аграрії не зможуть отримати врожай.

Далі, звичайна ланцюгова реакція – і ціни підуть угору на різні категорії товарів. На місці вони не стояли і торік. Мабуть, ви відчули подорожчання святкового столу. Та що там казати, навіть звичайний борщовий набір зріс у ціні за рік… утричі. І загалом усе, що ми купували, додало десь у середньому 15%. І хоч посадовці запевняють, що країна рухається у правильному напрямі, гаманець увесь рік доводив нам зворотне. Журналіст "5 каналу" Олена Рибінська для "Підсумків тижня" підбиває підсумки цінового року, що минув.

"Золоті" яйця, "золотий" цукор й олія, та навіть… вітчизняні овочі. І ось – майже "золота" гривня. 2021 рік показав: які б у гаманцях українців не були суми грошей впродовж року, купити на них можна було дедалі менше харчів. 

Статисти порахували. Лише за перший місяць минулого року овочі в Україні здорожчали майже на чверть, хлібопродукти та соняшникова олія додали 5% у вартості, цукор подорожчав на 4%, приблизно так само і яйця – на 3,5%, м'ясо та молочні продукти плюс 2% до ціни.

"Ціни на олію збільшилися дуже. Літр коштував 35 грн, то тепер вона коштує 48 гривень. Ну, нам пояснюють, що не було врожаю", – говорить одна з продавців.

А покупчиня Ольга констатує: "Якщо тисячу не береш з собою, то нема чого і йти".

"От сир був 100 гривень, а тепер 130. Дуже підвищилося. Цукор і яйця теж дуже підвищилися", – каже покупчиня Людмила.

Шукати причини подорожчання заходилися економісти. І відповіді знайшли одразу. Дорогі електрика й газ, неврожай та посуха 2020 року, а ще сезонне зростання цін.

"Яйця були по 24, а зараз по 35!" – нарікає житомирянка Марія.

Яйця
Яйця5 канал / Час. Підсумки тижня

Фермер Сергій Присяжнюк пояснює: "Виросла затратна частина – зернові, електроенергія, взимку опалення".

А економіст Олег Пендзин роз'яснює: "Що таке яйце – це результат промислового виробництва. 98% виробляється на птахофабриках – це освітлення, мікроклімат, відповідним чином підготовлені працівники, збалансоване харчування курей. 60% вартості яйця – це комбікорм. Комбікорм – це кукурудза. Кукурудза подорожчала в 2 рази. Вартість енергоносія виросла в 3 рази. Це ж не за рахунок працедавця, це ляже в ціну яйця".

Не ляже, казали урядовці. І пообіцяли: ціни перестануть рости вже на початку минулої весни.

"Наразі ми в діалозі з ключовими групами виробників та торговельних мереж, говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни", – говорив у березні 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Та вийшло навпаки. Олія першого весняного місяця вже коштувала під 50 гривень за літр. Курячі яйця, часом здавалося, знесла не звичайна курка, а курка Ряба з казки.

Олія
Олія5 канал / Час. Підсумки тижня

Зростання цін на яйця не припинилося і ближче до Великодня. Загалом святковий кошик додав у вартості 15%. І яйця потроху ставали "золотими". У квітні-травні за десяток правили в середньому 40 гривень.

Юрій Лупенко, директор Інституту аграрної економіки, говорить: "Споживчі ціни складаються протягом року. Чим далі від збирання врожаю, тим дорожче".

Микола Мороз, генеральний директор Директорату агропромислового розвитку Мінекономіки, говорить: "Ми очікуємо поставки на внутрішній ринок цукру-сирцю, який допоможе стабілізувати ситуацію. Ми очікуємо, що це десь друга половина квітня – початок травня".

Цукор
ЦукорShutterstock

Та очікування не справдилися й у ситуації з цукром. За рік він так і не подешевшав. Якщо на початку 2021-го віддавали 21 гривню за кіло солодкого, то вже в останні місяці доходило до 30 грн.

Юрій Шаломицький, керівник Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки, каже: "З цукром, це хронічна проблема насправді. У нас виробництво цукру протягом років знижується. І кожен маленький неврожай додає до цього".

Тож українці навесні доїдали запаси неврожаю 2020 року. Тим часом світові ціни на олію рвучко йшли догори, а з ними і вартість соняшникової в травні-липні сягнула піку – 65 гривень за літр.

"Україна зі вступом до СОТ та підписанням зони вільної торгівлі (ЗВТ) дуже інтегрована в міжнародні ринки. Ціна на внутрішньому ринку не формується індивідуально. Більш як 70-80% експортуємо, є цикл високих цін на сировинні продукти, в цілому, не тільки олійні чи зернові. Ціни на внутрішньому рівні корелюють враховуючи курс гривні, вони є аналогічними до міжнародних", – пояснює ситуацію Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

А міжнародні ціни 2021 року досягли свого 7-річного максимуму: зросли більш як на 30%. Такі дані оприлюднила ООН.

Свій трирічний рекорд влітку побила й українська інфляція. 10,5%. А це означало – подорожчає все. І не лише харчі, а й інші товари.

У вересні минулого року майже на вагу золота стали олія і цукор. За рік здорожчали на 70 та 75%. Масло вершковеплюс 9%, і нині коштує 174 гривні за кілограм. Додав і буряк майже вполовину – понад 7 гривень. За капусту правлять 15 гривень, морква на чверть дорожча і коштує майже 8 гривень за кіло. Яловичина – плюс 13%, майже 110 гривень за кілограм, свинина дешевша. Плюс 5% до ціни та коштує майже 90 гривень. Фінансисти спрогнозували неоптимістичну другу половину 2021. Уповільнити зростання цін вдасться, коли на прилавках з'являться харчі, вироблені зі свіжого врожаю.

Ціни на продукти станом на вересень 2021 року
Ціни на продукти станом на вересень 2021 року5 канал / Час. Підсумки тижня

Кирило Шевченко, голова Національного банку України, говорить: "В серпні інфляція продовжила прискорюватися, вплив на цінову динаміку мали високі ціни на електроенергію в світі, несприятливі погодні умови. Інфляції сповільниться наприкінці 2021 року, до 5% повернеться у 2022 році".

Восени українці визбирували нове збіжжя та чекали, коли ж ті цифри на цінниках таки підуть донизу. Утім, попри врожайний рік – ціни на хліб донизу так і не пішли.

Економіст Олег Пендзин говорить: "По хлібу буде зростання кожного місяця по 2%. Чітко будуть тримати, навіть в школу не ходи, так і буде". 

Та гарний врожай зернових не керує ціною, запевняють економісти. Бо ж українці їдять не зерно, а хліб. А в ціні буханця закладені ще й заробітна плата та енергоносії, які за рік зросли у 3,5 рази.

Хліб
ХлібShutterstock

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук говорить: "Хотілося б заспокоїти – всім всього вистачить. Нам потрібно бути готовими до того, що ціна на продовольство у світі зростає. У тому числі на зернові культури".

Віцепрезидент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дученко каже: "У хлібопекарів сьогодні є всі підстави для об'єктивного підняття цін для того, щоб наздогнати те подорожчання сировини у складових собівартості на 10-15%". 

Подорожчання під ялинку дісталося навіть борщового набору. Експерти пояснили це обмеженою пропозицію овочів на ринку, адже чимало виробників приховали коренеплоди в овочесховища. Аби продати навесні за максимальною ціною. Та попит спровокував імпорт. І на полиці завезли закордонні буряк, моркву та цибулю. Цінники вітчизняних поповзли догори.

Тож національна страва здорожчала. За рік свинина в середньому від сотні сягнула 130 гривень за кіло. Буряк, морква та цибуля додали більш як 50% за рік. Кілограм сметани коштував на початку минулого року понад 60 грн, на завершення – близько 75 гривень. Єдина з борщової каструлі – картопля: і вродила, і посіви збільшила. Тож і ціна впала – в середньому до 8 гривень за кіло. 

Порівняльна вартість борщового набору
Порівняльна вартість борщового набору5 канал / Час. Підсумки тижня

До борщу б – і сала. А ціна його сягала більше 200 гривень за кіло, тобто дорожче від м’яса. Продавці пояснювали: вартість живої ваги збільшилася, подорожчало й транспортування – через стрибок цін на пальне. Звідси й карколомні ціни.

Сало
Сало5 канал / Час. Підсумки тижня

За рік, що минув, купівельна спроможність українців істотно впала. Економісти певні: у працюючих українців можливості більші. А от пенсіонерам – непереливки. Тож із падінням доходів люди починають переглядати свій споживчий кошик. Одні товари замінюють на інші, часто дешевші чи нижчої якості. Не тішить прогнозами і Національний банк. Каже, хоч цього  року і варто очікувати меншу інфляцію – до 5 %, та Україна все одно заходить у період невизначеності. І до цього треба звикати. 

Олена Рибінська, Ганна Кудрявцева, "Підсумки року"

Попередній матеріал
Шлях України до НАТО: загроза повномасштабного наступу Росії та обіцянки Європи
Наступний матеріал
"Багатьох москвофілів перетворили в українців": як Європа вперше слухала "Щедрик" і до чого тут Петлюра – унікальне аудіо
Loading...