Обозреватель

В Україні по-новому маркуватимуть харчові продукти – що це означає для споживача і виробника

Читайте по-русски
Великі літери, які легко читаються та достовірна інформація про всі інгредієнти - це лише деякі з нових вимог до інформації

Поінформований – значить озброєний! В Україні набув чинності закон "Про вимоги до інформування споживачів про харчові продукти". Саме він допоможе людям детальніше відповісти на запитання "А що ж ми насправді їмо?". 

Великі літери, які легко читаються та достовірна інформація про всі інгредієнти - це лише деякі з нових вимог до інформації для споживачів харчових продуктів. Щоб змінити рекламу та етикетки на товарах виробникам дали 3 роки, далі каратимуть штрафами.

В Україні набув чинності новий закон про маркування харчових продуктів. Оновлені вимоги повністю  відповідають стандартам ЄС. Головне, що тепер на етикетках -  лише точна інформація про склад продуктів.

"Сир кисломолочний, це від збільшення, його найбільше, і потім там малина свіжоморожена, цукор, яйце, повністю ввесь склад у нас тут вказується", - розповідає Світлана Броніцька, працівниця торговельно-виробничої мережі.

У магазині молочної еко-продукції питання про інгредієнти - найактуальніше для покупців.

Тому тут їх зазначають детально. Але, новий закон все ж зобов'язує внести правки.

"Трішечки збільшити шрифт потрібно, на цьому продукті, щоб людина могла прочитати, плюс наявність алергенів, це теж дуже важливо і вжити до, це нова фраза, яка буде вказуватися на даних продуктах", - пояснює пані Світлана.

Окрім дати виготовлення і кількості днів придатності на етикетці всіх продуктів мають з'явитися обов'язкові терміни "Вжити до" або ж "краще спожити до" залежно від продукту.

"Вжити до це там де жорсткий кінцевий термін споживання. Відповідно це для швидкопсувної продукції – м'ясна, молочна. Опція для продукції тривалого споживання "краще вжити до" коли в принципі навіть після цього терміну продукція не несе ризику для споживача", - коментує Володимир Лапа голова Держпродспоживслужби.

Має змінитися і розмір літер на етикетці - щоб читати склад продукту було простіше.

"Розмір літер не повинен бути меншим аніж 1,2 мм. Шрифт повинен стати більшим в півтора рази, що дасть можливість споживачеві зрозуміти що написано, що містить продукція і зробити усвідомлений вибір", - пояснює Володимир Лапа.

Якщо продукт містить алергени - на етикетці повинна бути спеціальна позначка.

"Для них окремо в переліку інгредієнтів, алергени будуть по певному списку виділені або кольором, або шрифтом, так щоб їх було чітко видно", - зазначає Микола Мороз, гендиректор директорату безпечності та якості харчової продукції.

"Якщо продукція містить арахіс, або сліди глютену чи лактози, молочного цукру, це дуже важливо для людей. В усіх європейських країнах це вже є", - коментує лікар-дієтолог Каріна Дейнека.

Нові вимоги зменшать спокусу виробників не вказувати у складі шкідливі інгредієнти. Нині вони цим часто зловживають.

"Написано "олія соняшникова" та "пальмова олія", але варто розуміти, що це і є рафіновані жири, тобто краще щоб виробник писав, що в складі саме такий жир, а не звичайне рослинне масло", - зауважує дієтолог.

Не зможуть виробники приписувати своїм продуктам і лікувальні властивості.

"Продукт, який містить твердження про те, що споживання саме цього типу продукту може бути корисним для роботи шлунку, для роботи серця, для підвищення продуктивності, якщо існують такі твердження - вони мають бути науково обґрунтовані", - наголошує Микола Мороз, гендиректор директорату безпечності та якості харчової продукції.

На повну закон запрацює через три роки - такий перехідний період визначили його автори.

"Щоб не було необхідності відкликати продукцію з ринку, перемарковувати, перепаковувати продукцію, що суттєво б здорожчало її для виробника. І знову ж таки, це питання ціни для споживача", - каже голова Держпродспоживслужби.

Контролюватиме дотримання закону - Держпродспоживслужба. За порушення норм - для виробників передбачили штрафи - найбільший - понад 80 тисяч гривень і повернення  виробникові всієї партії товару. Нині ж, кажуть у Міністерстві агрополітики, працюють над законопроектом щодо пакування продуктів, який стане останнім кроком запровадження європейських стандартів в Україні.

Ірина Сисак, Ігор Костюк, "5 канал"

Попередній матеріал
"Шахтар" випередив "Динамо" на 1 гол у матчі української Прем'єр-ліги
Наступний матеріал
Чергова "тиша": ворог гатив із забороненої Мінськом зброї

Нові правила маркування продуктів набули чинності: що зміниться

До українського політв’язня Карпюка не пропустили єдину можливу за рік посилку з продуктами

Забракували десятки тисяч сухпайків: у ЗСУ відзвітували про моніторинг якості харчування

В Україні прискорилося зростання цін: що подорожчало найбільше

Із полуницею, блакитним сиром та спаржею: топ-10 рецептів смачних овочевих салатів

Міні-город на підвіконні: топ-10 овочів та зелені, які легко можна виростити вдома