Це викликає рак: вчені відкрили небезпечну властивість популярного напою

Останнє наукове дослідження, проведене групою фахівців з Інституту раку Вілмота при Університеті Рочестера (США), виявило потенційно тривожну взаємозалежність між популярною харчовою речовиною таурином і розвитком деяких форм раку, зокрема лейкемії.

Ці висновки можуть радикально змінити погляд медичної спільноти на добавки, що містять цю речовину, особливо в контексті онкологічних захворювань. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на SciTechDaily.

Попередження від науковців

Таурин – амінокислота, яка природно виробляється в організмі людини і також потрапляє з їжею. Найбільше його міститься в м’ясі, рибі, яйцях, а також у різноманітних спортивних харчових добавках і енергетичних напоях. Саме вміст таурину в енергетиках зробив його добре відомим серед широкої аудиторії, але його роль у метаболізмі та здоров’ї досі залишалася предметом дискусій.

Дослідження під керівництвом молекулярної біологині Джівіші Баджадж зосередилося на поведінці лейкемічних клітин у кістковому мозку. Вчені змогли виявити, що ці ракові клітини не здатні самостійно синтезувати таурин, однак активно поглинають його із навколишнього середовища, де він постачається здоровими клітинами. Як тільки таурин потрапляє в клітину лейкозу, він активує механізми, що сприяють розщепленню глюкози – ключового джерела енергії для росту злоякісних клітин.

У ході експериментів на мишах та зразках людських клітин, дослідники застосували генетичні інструменти для блокування процесу засвоєння таурину лейкемічними клітинами. Це дозволило суттєво пригальмувати розвиток раку, відкриваючи нові перспективи в терапії.

Напій в банці
Напій в банці
Фото: Shutterstock

Особливо цікавим стало відкриття, що саме середовище кісткового мозку – де зароджуються та розвиваються клітини крові – може грати вирішальну роль у підтримці хвороби. Увага до мікрооточення ракових клітин дозволила зробити припущення, що цільове втручання у цю екосистему може стати новим напрямом у лікуванні лейкемії.

Онкологиня Джейн Лісвельд, одна зі співавторок дослідження, попереджає: високе локальне накопичення таурину в кістковому мозку потенційно може сприяти розвитку хвороби. Тому, за її словами, надзвичайно важливо проявляти обережність при призначенні харчових добавок, що містять таурин, особливо онкопацієнтам.

Також автори нагадують, що таурин часто входить до складу сумішей для підтримки імунітету або полегшення побічних ефектів хіміотерапії. Але результати дослідження засвідчують, що подібне застосування потребує більш глибокого наукового аналізу, перш ніж можна буде вважати його цілком безпечним для всіх пацієнтів.

Хоча попередні дослідження свідчили про потенційну користь таурину при деяких формах онкології, зокрема раку шлунка, нові результати наголошують на необхідності ретельного й індивідуального підходу до його використання. Роль цієї сполуки в організмі значно складніша, ніж здавалося раніше, і її вплив на ріст пухлин вимагає подальших досліджень.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що у популярному десерті виявили канцерогени, що провокують рак.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше