Багато господинь готують з розрахунком на кілька днів, щоб мінімізувати клопоти у перші дні нового року. Проте не всі страви, що прикрашають новорічний стіл, безпечно вживати наступного дня. Деякі з них можуть стати джерелом харчових отруєнь або викликати проблеми зі здоров’ям. У цьому матеріалі "Дивогляд" із посиланням на 4mama розповість, які саме страви варто з обережністю залишати на наступний день.
Салати
Навіть найвишуканіші салати не завжди "переживають" святкову ніч. Якщо у складі салату є сметана, майонез або олія, то його термін придатності завершується ще до ранку 1 січня. Під впливом заправки овочі та інші інгредієнти починають швидко псуватися, а бактерії можуть зробити свою справу.
Щоб уникнути ризику, бажано їсти такі страви лише у святкову ніч. Якщо ж ви хочете заощадити час і їсти салати ще кілька днів, не додавайте заправку до моменту подачі.
Тістечка та торти
Любите залишати десерти на 1 січня? Радимо бути обережними. Кондитерські вироби з кремом мають дуже обмежений термін придатності. Наприклад, тортики зі збитими вершками або сметанним кремом зберігаються лише шість годин, а десерти із заварним або сирним кремом – до 18 годин у холодильнику.
Навіть якщо ви купили такі тістечка ввечері 31 грудня, до обіду 1 січня вони вже можуть бути небезпечними для споживання. Тому краще не ризикувати, а насолодотися ними у святкову ніч.
М'ясні страви
Святковий стіл рідко обходиться без м'ясних делікатесів – стейків, шашлика чи курячих рулетиків. Проте залишене "на завтра" м'ясо може стати причиною отруєння. Навіть якщо страви зберігалися в холодильнику, вони можуть втратити свою свіжість і стати небезпечними.

Щоб уникнути ризику, перед вживанням вчорашнє м’ясо краще обсмажити на сковороді-гриль по кілька хвилин із кожного боку. Такий підхід дозволить убезпечити себе та своїх близьких.
Нарізка
Залишена до ранку на столі сирна або ковбасна нарізка може виглядати апетитно, але насправді вона приховує серйозну загрозу. Продукти, які залишилися без упаковки на кілька годин, швидко обвітрюються і стають ідеальним середовищем для розмноження бактерій.
Такі "дрібнички" можуть спричинити кишкові інфекції та проблеми з травленням. Тому не варто ризикувати – краще відразу прибрати залишки у холодильник.
Консерви
Консервовані продукти – шпроти, тунець, горошок чи кукурудза – також можуть бути небезпечними, якщо їх неправильно зберігати. Особливу увагу слід звернути на ті продукти, які залишилися в жерстяній банці.
Навіть вчені підтвердили, що така упаковка швидко окислюється, виділяючи шкідливі речовини. Якщо горошку для олів'є виявилося забагато, краще перекласти залишки у скляну або пластикову ємність.
Новий рік – це час насолоджуватися святковими стравами, але пам’ятайте про безпеку. Навіть найсмачніша їжа може стати причиною неприємностей, якщо не дотримуватися простих правил зберігання. Бережіть своє здоров’я і діліться радістю зі своїми близькими!
Раніше "Дивогляд" розповідав про календар магнітних бурь у січні 2025 року.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.