Фахівці провели дослідження з залученням близько 1 тис пацієнтів зі всього світу
Дослідженням онкології науковці займаються вже багато років і майже щоразу оприлюднюють нові, дивовижні матеріали з цього приводу. На цей раз вченим вдалося з'ясувати, що може знизити ризик появи раку у людей, передає "Дивогляд" із посиланням на MedicalXpress.
Фахівці провели дослідження з залученням близько 1 тис пацієнтів зі всього світу, що мають синдром Лінча. Саме цей діагноз демонструє генетичну схильність до розвитку онкології. Особливо синдром проявляється при раку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.
Вчені встановили, що харчові добавки, які складаються зі стійкого крохмалю, зменшують ймовірність появи онкології у людей з високим ризиком цього захворювання.
Стійкий крохмаль являє собою окремий тип вуглеводів, що не перетравлюється у тонкій кишці, а ферментується у товстому кишечнику. Таким чином, стійкий крохмаль діє, як харчові волокна у травній системі.
Особливістю стійкого крохмалю є його нижча калорійність за ту, що має звичайний. Стійкий крохмаль міститься у сухих сніданках, вівсі, макаронах твердих сортів, рисі, гороху, квасолі та нестиглих бананах.
Спеціалісти вважають, що стійкий крохмаль здатний сповільнити розвиток раку шляхом зміни бактеріального метаболізму у жовчних кислотах.
"Ми виявили, що стійкий крохмаль знижує кількість ракових захворювань більш, ніж на 60%. Ефект був найбільш очевидним у верхній частині кишківника. Це важливо, оскільки рак верхніх відділів шлунково-кишкового тракту важко діагностувати, і його часто не виявляють на ранній стадії", – пояснив Джон Мазерс – професор кафедри харчування людини в Університеті Ньюкасла.