Мікрохвильовка може зіпсувати ці 5 продуктів: застереження експертів

Розігрівання їжі в мікрохвильовій печі здається швидким і зручним рішенням, проте не всі продукти безпечно чи доцільно піддавати такій термічній обробці.

Експерти з харчування застерігають: мікрохвильовки часто прогрівають їжу нерівномірно, залишаючи "холодні зони", які можуть стати притулком для шкідливих бактерій. Крім того, це негативно впливає на смак і текстуру деяких продуктів. Про це пише "Дивогляд" із посиланням на New York Post.

Що краще не розігрівати в мікрохвильовій печі?

  • Варені яйця

Зварені круто яйця варто споживати холодними. У мікрохвильовці вони можуть створювати небезпечний тиск усередині білка через утворення пари. Це призводить до вибуху, якщо яйце розрізати після нагрівання. Дієтологиня Аманда Холцер наголошує: краще уникати ризику та вживати їх у холодному вигляді.

  • Продукти з високим вмістом вітаміну С

Броколі, болгарський перець, ягоди та зелень при нагріванні втрачають вітамін С, адже ця речовина руйнується під впливом високої температури. Щоб зберегти корисні властивості цих продуктів, Холцер радить вживати їх сирими або додавати до страв без термообробки.

  • Курка
Курячий стейк
Курячий стейк
Фото: Shutterstock

Попри безпечність повторного нагрівання з точки зору харчової безпеки, експерти не рекомендують розігрівати курку. Жири в м’ясі під час зберігання окислюються, змінюючи його смак. Після нагрівання курка втрачає вологу, стає сухою та неприємною на смак. Залишки курки краще використати в бутербродах або салатах, де повторна обробка не потрібна.

  • Риба та морепродукти

Морепродукти та рибу мікрохвильовка робить сухими та "гумовими". За словами шеф-кухаря Джима Нуетці, це один із найгірших способів їх повторного приготування. Замість нагрівання експерти рекомендують споживати їх холодними або додати до страв, які не вимагають розігріву.

  • Стейк

Залишки стейка в мікрохвильовці втрачають свою соковитість і ніжну текстуру. Через нерівномірне нагрівання деякі частини можуть пересушитися, а інші – залишитися холодними. Тож, якщо хочете зберегти якість м’яса, оберіть альтернативні способи розігріву, наприклад, у духовці чи на сковороді.

Мікрохвильова піч – не універсальний інструмент для розігрівання їжі. У деяких випадках вона псує якість продуктів або навіть створює ризик для здоров’я. Використовуйте її обережно, пам’ятаючи про властивості їжі, яку ви готуєте.

Раніше "Дивогляд" розповідав про два лайфхаки, які допоможуть подовжити життя мікрохвильовки.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше