Чи можна їсти сир, на якому з'явилася пліснява: лікар здивував відповіддю

Питання про те, чи потрібно зрізати плісняву із твердого сиру та продовжувати його їсти викликає багато суперечок та ділить людей на два табори

Дати однозначну відповідь неможливо, оскільки все залежить від типу молочного продукту та ступеню пліснявіння. Про це повідомляє "Дивогляд" з посиланням на відео лікаря Карана Раджана у ТікТок.

Так, за словами експерта, пліснява, яку можна побачити на поверхні сиру це лише верхівка айсбергу, а всередині можуть причаїтися грибкові нитки, які проникають глибоко у продукт і можуть викликати небезпечне зараження організму. Разом із тим, такі сорти, як чедер, пармезан і швейцарські сири, можуть бути безпечними для вживання, якщо дотримуватись певних рекомендацій.

У яких випадках можна їсти сир з пліснявою?

По-перше, як пояснив Раджан, на сирі повинна бути лише одна невелика ділянка плісняви. У випадку, якщо продукт покритий спорами, його слід негайно викинути. По-друге, якщо зрізаєте плісняву, робити це потрібно навколо і трохи вглиб сиру. Це важливо тому, що коріння плісняви можуть проникати на глибину до 2 сантиметрів, навіть якщо їх не видно неозброєним оком.

"Ви також не повинні торкатися плісняви, щоб уникнути перехресного забруднення. Цей метод обрізки застосовується лише до твердих сирів" додав Раджан.

твердий сир
твердий сир
Фото: Depositphotos

У яких випадках сир краще викинути?

У той же час, лікар зазначив, що м'які сири, такі як фета, рікотта або кисломолочний, які нарізані або кришаться, і на яких видна пліснява, слід викидати.

Річ у тім, що такі види мають підвищену вологість, що дозволяє шкідливим бактеріям розмножуватися швидше, утворюючи грибок. Пояснює, що хоча це трапляється рідко, проте вживання зараженого м'якого сиру може призвести до серйозних наслідків: алергічних реакцій, діареї, блювоти і навіть ускладненого дихання.

"Немає 100% гарантії, що ви серйозно захворієте, якщо з'їсте плісняву, але це міра зниження ризику. Не всі сири зроблені з пліснявою, не вся пліснява їстівна, особливо якщо це пліснява зіпсована, а не частина початкового процесу виготовлення сиру, як у випадку з голубим сиром або брі" каже лікар.

Чому можна їсти голубі сири?

Якщо у вас все таки виникає питання, чому тоді можна їсти голубі сири, які складаються з плісняви пеніциліуму, лікар теж відповів. 

За його слова, на відміну від плісняви, яка з'являється сама по собі через псування продукту, цю варіацію вирощують у контрольованих умовах. Відповідно, вона не містить у собі шкідливі токсини і є безпечною для вживання. 

Раніше "Дивогляд" розповідав про три рецепти страв, які можна приготувати без електроенергії. 

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше