Вино

Чому червоне вино викликає головний біль – учені

Shutterstock

Науковці шукають рішення запобігання подібним наслідкам вживання алкоголю

Науковці з Каліфорнійського університету дізналися, чому червоне вино викликає головний біль, передає "Дивогляд" із посиланням на HealthLine.

Експерти припускають, що причиною спазмів і болю в голові, що виникають після вживання червоного вина, є антиоксидант флаванол під назвою кверцетин. Ця речовина міститься у темному винограді і надає червоному вину кольору і смаку. При цьому рівень флаваноїдів у червоних винах може бути в 10 разів вищим, ніж у білих.

За словами знавців, головний біль від червоного вина з'являється від 30 хвилин до 3 годин з моменту вживання алкогольного напою, який розщеплюється в організмі у два етапи. Спочатку спирт перетворюється з етанолу в альдегід, який згодом перетворюється в нешкідливий ацетат за допомогою спеціальних ферментів у печінці.

Дослідники з Каліфорнійського університету встановили, що фермент ALDH2, який допомагає метаболізувати алкоголь у червоному вині, може постраждати через кверцетин. Такий процес вважають порушенням метаболізму, який у свою чергу підвищує рівень ацетальдегіду і викликає нудоту, головний біль, почервоніння обличчя та пітливість.

"Коли кверцетин потрапляє у вашу кров, то тіло перетворює його в іншу форму, яка називається кверцетин глюкуронід. У такому вигляді він блокує метаболізм алкоголю", — наголосив провідний автор дослідження Ендрю Вотерхаус.

Зараз знавці проводять порівняння червоних вин з великим вмістом кверцетину з напоями, в яких ця речовина наявна у мінімальній кількості. Таким чином вони намагаються перевірити на людях свою теорію про головні болі від червоного вина і знайти рішення запобігання подібним наслідкам вживання алкоголю.

"Людям, які п’ють червоне вино, буде потенційно дуже корисно вибирати вина, які з меншою ймовірністю викликають головний біль. Крім того, винороби можуть використовувати наші висновки для зменшення вмісту кверцетину у своїх винах", — додав вчений.

Як з'ясувалося, виноград виробляє кверцетин в результаті впливу сонячного світла. Таким чином, виноград, вирощений у менших гронах та з меншою кількістю листя може містити вп'ятеро більше кверцетину. Одним з таких сортів є каберне Напа-Веллі.

Нагадаємо, раніше "Дивогляд" ділився рецептами найсмачніших глінтвейнів, що зігріють вас у холодний день.

Дивіться також відео 5 каналу: Найбільша в Україні ферма, де вирощують ерінги! Як планують пережити зиму?

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ