Готуємося до Масниці: 5 традиційних рецептів, від яких усі в захваті

Масниця, або Колодій, - українське свято, що сягає доби трипільської культури. Це було передноворічне свято, адже наші предки святкували новий рік із настанням весни.

Колодій – бог шлюбу та злагоди. Він приходить до людей, аби допомогти відновити втрачені за зиму сили.

Масницю святкують цілий тиждень  перед початком Великого Посту. У 2021 році ці дні припадають на період з 8 по 14 березня.

Головною стравою на Масницю здавна були вареники з сиром, до яких додавали масло чи сметану. А ще сирники, сирні баби, локшина, галушки, ряжанка, колотуха, розтирачка, кисіль, каша – які теж готували цього тижня на молоці.

ВАРЕНИКИ З СИРОМ

Вареники
Вареники
Фото: Shutterstock

  • Вода – 1 склянка
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 1 склянка
  • Сіль – щіпка
  • Сир – 400 г
  • Яйця – 1-2 шт.
  • Цукор за смаком

Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху заглиблення і акуратно розбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Розмішуємо, поступово додаючи молоко. За потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто.

Щоб начинка була більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком, ретельно розтираємо до однорідності. Начинку акуратно "запаковуємо" в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники з сиром смачніше подавати до столу з маслом і сметаною.

ПЕЧЕНІ ЯБЛУКА З СИРОМ

Запечені яблука
Запечені яблука
Фото: Depositphotos

  • Яблука великі – 6 шт.
  • Сир – 250 г
  • Родзинки – 50 г
  • Мед – 50 г
  • Горіхи волоські – 50 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.

З яблук ножем вирізаємо серцевину, шкірку залишаємо. Сир перетираємо через сито, змішуємо з яйцем, родзинками і цукром. Кладемо сирну начинку в отвір у яблуках, поставивши їх на деко, застелене пергаментом. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хв чи більше, поки яблука повністю не пропечуться.

Горіхи окремо подрібнюємо ножем, обсмажуємо на сковорідці з дрібкою солі та змішуємо з медом. Поливаємо цим яблука, коли вони вже витягнуті з печі.

Смакує десерт як гарячим, так і холодним.

МОЛОЧНИЙ КИСІЛЬ

Молочний кисіль
Молочний кисіль
Фото: відкриті джерела

  • Молоко – 1 склянка
  • Переварена вода – 1/2 склянки
  • Борошно – 3 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Ванілін – 1 ч. л.

Молоко закип'ятіть, додайте цукор та ванілін. У склянку з кип'яченою водою всипте борошно та добре перемішайте. Коли молоко закипить, влийте в нього тонкою цівкою суміш борошна і води, постійно помішуючи. Молочний кисіль закип'ятіть, постійно помішуючи. Можна вживати теплим або охолодити.

Такий молочний кисіль можна вживати як самостійний напій, а можна використовувати в якості соусу для млинців та сирників. Якщо хочете зробити більш густий десерт, додайте більше борошна та поваріть молочний кисіль трошки довше, щоб він загустів.

СИРНЕ ПЕЧИВО

Печиво
Печиво
Фото: кухар.укр

  • Маргарин – 70 г
  • Сир твердий (тертий) – 100 г
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Сіль – дрібка
  • Розпушувач тіста – 0,25 ч. л.
  • Кунжут
  • Борошно – 1 склянка
  • Молоко – 2-3 ст. л.

Піч нагрійте на 200 градусів, деко застеліть пергаментом, змастіть вершковим маслом.

Борошно просійте в миску, додайте порізаний кубиками маргарин, усе порубайте ножем на велику крихту, додайте сіль, яйце, розпушувач і сир, перемішайте, додававайте потроху молоко, замісіть тісто.

Розкатайте з тіста пласт товщиною не більше 1 см, виріжте кружечки, викладіть на деко, змастіть яйцем і посипте кунжутом. Випікайте до золотистого кольору.

КОЛОТУХА

Колотуха
Колотуха
Фото: відкриті джерела

  • Сало – 300 г
  • Сметана – 100 г
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Яйце куряче – 10 шт.
  • Зелень – за смаком
  • Молоко – 150 мл

Змішайте яйця, молоко, сметану, сіль, цукор, червоний мелений перець. Додайте борошно і добре перемішайте, щоб не було грудок. У сала зріжте шкірку, очистіть від солі, наріжте кубиком 0,5 см і смажте на середньому вогні до рум'янцю.

Влийте до порізаного сала омлетну масу і запікайте в печі, розігрітій до 180 градусів, протягом 15 хвилин.

Раніше ми писали про те, чому українська Масниця - це не те саме, що російська Масляна. Але, якщо ви все ж хочете млинців, у нас є чудові рецепти, для яких не треба чекати якоїсь особливої нагоди.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше