Колодій – бог шлюбу та злагоди. Він приходить до людей, аби допомогти відновити втрачені за зиму сили.
Масницю святкують цілий тиждень перед початком Великого Посту. У 2021 році ці дні припадають на період з 8 по 14 березня.
Головною стравою на Масницю здавна були вареники з сиром, до яких додавали масло чи сметану. А ще сирники, сирні баби, локшина, галушки, ряжанка, колотуха, розтирачка, кисіль, каша – які теж готували цього тижня на молоці.
ВАРЕНИКИ З СИРОМ
- Вода – 1 склянка
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 1 склянка
- Сіль – щіпка
- Сир – 400 г
- Яйця – 1-2 шт.
- Цукор за смаком
Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху заглиблення і акуратно розбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Розмішуємо, поступово додаючи молоко. За потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто.
Щоб начинка була більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком, ретельно розтираємо до однорідності. Начинку акуратно "запаковуємо" в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники з сиром смачніше подавати до столу з маслом і сметаною.
ПЕЧЕНІ ЯБЛУКА З СИРОМ
- Яблука великі – 6 шт.
- Сир – 250 г
- Родзинки – 50 г
- Мед – 50 г
- Горіхи волоські – 50 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Борошно – 2 ст. л.
З яблук ножем вирізаємо серцевину, шкірку залишаємо. Сир перетираємо через сито, змішуємо з яйцем, родзинками і цукром. Кладемо сирну начинку в отвір у яблуках, поставивши їх на деко, застелене пергаментом. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хв чи більше, поки яблука повністю не пропечуться.
Горіхи окремо подрібнюємо ножем, обсмажуємо на сковорідці з дрібкою солі та змішуємо з медом. Поливаємо цим яблука, коли вони вже витягнуті з печі.
Смакує десерт як гарячим, так і холодним.
МОЛОЧНИЙ КИСІЛЬ
- Молоко – 1 склянка
- Переварена вода – 1/2 склянки
- Борошно – 3 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Ванілін – 1 ч. л.
Молоко закип'ятіть, додайте цукор та ванілін. У склянку з кип'яченою водою всипте борошно та добре перемішайте. Коли молоко закипить, влийте в нього тонкою цівкою суміш борошна і води, постійно помішуючи. Молочний кисіль закип'ятіть, постійно помішуючи. Можна вживати теплим або охолодити.
Такий молочний кисіль можна вживати як самостійний напій, а можна використовувати в якості соусу для млинців та сирників. Якщо хочете зробити більш густий десерт, додайте більше борошна та поваріть молочний кисіль трошки довше, щоб він загустів.
СИРНЕ ПЕЧИВО
- Маргарин – 70 г
- Сир твердий (тертий) – 100 г
- Яйця курячі – 1 шт.
- Сіль – дрібка
- Розпушувач тіста – 0,25 ч. л.
- Кунжут
- Борошно – 1 склянка
- Молоко – 2-3 ст. л.
Піч нагрійте на 200 градусів, деко застеліть пергаментом, змастіть вершковим маслом.
Борошно просійте в миску, додайте порізаний кубиками маргарин, усе порубайте ножем на велику крихту, додайте сіль, яйце, розпушувач і сир, перемішайте, додававайте потроху молоко, замісіть тісто.
Розкатайте з тіста пласт товщиною не більше 1 см, виріжте кружечки, викладіть на деко, змастіть яйцем і посипте кунжутом. Випікайте до золотистого кольору.
КОЛОТУХА
- Сало – 300 г
- Сметана – 100 г
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Яйце куряче – 10 шт.
- Зелень – за смаком
- Молоко – 150 мл
Змішайте яйця, молоко, сметану, сіль, цукор, червоний мелений перець. Додайте борошно і добре перемішайте, щоб не було грудок. У сала зріжте шкірку, очистіть від солі, наріжте кубиком 0,5 см і смажте на середньому вогні до рум'янцю.
Влийте до порізаного сала омлетну масу і запікайте в печі, розігрітій до 180 градусів, протягом 15 хвилин.
Раніше ми писали про те, чому українська Масниця - це не те саме, що російська Масляна. Але, якщо ви все ж хочете млинців, у нас є чудові рецепти, для яких не треба чекати якоїсь особливої нагоди.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!