В Україні зафіксований випадок ботулізму через вживання рибної консерви промислового виробництва. Про це написала на сторінці у Facebook провідний інфекціоніст України, професор Ольга Голубовська.
"Прогрес не стоїть на місці, дорогі друзі – у нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви ПРОМИСЛОВОГО виробництва", – повідомила професор.
Ольга Голубовська рекомендує обмежити вживання консервованої продукції, купленої в магазинах і виготовленої в промислових умовах, або цю продукцію, якщо це можливо, піддати термічній обробці.
"Нагадую, що сироватки проти ботулізму в регіонах немає. Тож порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих... Нам залишається тільки одне – профілактика", – підкреслила Голубовська.
Як повідомляв 5.UA, інфекціоністи попередили про епідемію кору в Україні. Різке зростання хворих реєструють поки що в двох областях – Одеській та Івано-Франківській. Єдиний надійний захист – вакцинація.