Штурм Капітолію
Штурм Капітолію Shutterstock

Зависока ціна поразки Трампа: що відбувається у США після нападу на Капітолій

Читайте по-русски
Американські урядовці цілковито розчаровані у 45-му президенті – і один за одним подають у відставку

Дональд Трамп визнав поразку. Американський президент нарешті публічно заявив, що програв вибори. Утім таке зізнання коштувало країні занадто дорого: життя п'яти людей та підрив авторитету країни на міжнародній арені. Про запізніле каяття Трампа і перспективи його подальшого майбутнього – далі.

Без зайвої бравади і впевненості в голосі. Дональд Трамп публічно визнав свою поразку на президентських виборах. На відео, яке він оприлюднив після того, як Twitter розблокував його акаунт, він уперше не говорив про те, що результати виборів сфальсифіковані. Та погодився на мирну передачу влади новообраному президенту Джо Байдену. А ще Трамп засудив людей, які увірвалися до Капітолію.

"Тепер, коли Конгрес формально затвердив результати, нова адміністрація буде інавгурована 20 січня. Ми пройшли через напружені вибори, емоції вирують, але зараз пристрасті повинні вщухнути, а спокій – відновитися. Я засуджую протести, які відбулися у нашій країні. Америка – країна права, демократії, а головне – справедливості. І ті, хто порушують закон, повинні за це заплатити", – заявив 45-й президент США.

Таке зізнання коштувало Америці занадто дорого: життя п'ятьох людей. Про останню жертву стало відомо у п'ятницю, 8 січня. Це офіцер американської поліції. Він помер через травми, яких зазнав під час сутичок із прихильниками Трампа.

Правоохоронець Браян Сікнік працював у департаменті поліції Капітолію від 2008-го. Після сутичок із протестувальниками він повернувся до відділку. Уже звідти через погане самопочуття його доправили до лікарні. Але медики не змогли врятувати чоловіка. Інші чотири жертви – це протестувальники, зокрема, і двоє жінок. Одна з них – ветеранка ВПС США із Сан-Дієго. Її застрелив поліцейський.

Американські прокурори пообіцяли, що вивчать роль усіх дійових осіб у штурмі Конгресу. Прокуратура Вашингтону вже відкрила 55 кримінальних справ проти прибічників Трампа. Більшість із них пов'язані з несанкціонованим проникненням до Капітолію. А також із застосуванням вогнепальної зброї та розкраданням майна.

"Ми не повинні припуститися ще однієї помилки. Це дуже небезпечна ситуація. Це була агресія з боку людей. Тому ми беремося за розслідування, аби покарати винних", – наголосив в.о. федерального прокурора США Майкл Шервін.

Перевірить прокуратура і причетність до протестів Трампа. Саме він у середу закликав прихильників зібратися на мітинг під Конгресом. У тому, що саме Трамп винен у заколоті та був його натхненником, переконані його опоненти та частина однопартійців. Він нібито спровокував своїх прихильників заявами, що вибори сфальсифіковані. І пропонують оголосити Трампу імпічмент. Попри те, що до завершення його каденції залишилося всього два тижні. Експерти не бачать у цьому жодного сенсу.

"Я не розумію, як можна оголосили імпічмент за два тижні до завершення терміну правління. Ці заклики здаються трохи безглуздими. Ми не маємо гаяти на це час", – вважає професор з права Єльського університету Гарольд Кон.

Тим часом американські урядовці цілковито розчаровані у Трампі. І один за одним подають у відставку. Про звільнення оголосили міністр освіти Бетсі Девос, міністр транспорту Елейн Чао, старший директор із питань європейських та російських справ Ради національної безпеки. А також помічниця секретаря Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб Еліонор Маккенс-Кац.

"Я планувала залишитися, доки не відбудеться зміна адміністрації, але вчора ввечері мої плани різко змінилися, коли я бачила захоплення будівлі Капітолію. Я вважаю, що така поведінка була геть неприйнятною, і відверто кажучи, я просто не можу продовжувати працювати", – заявила вона.

Подав у відставку і глава поліції Капітолію Стівен Сунд, пише Washington Post. Він заявив, що поліція у четвер розраховувала на мирну демонстрацію і не очікувала насильницького нападу. Каже, за 30 років роботи він такого не бачив.

Нині у Вашингтоні продовжили надзвичайний стан та комендантську годину. А довкола Капітолію Нацгвардія планує звести 3-метровий паркан.

Мирослава Танська, "5 канал"

Попередній матеріал
У МОЗ пояснили, які шанси у російської вакцини потрапити на ринок України
Наступний матеріал
Суворий карантин: чи дотримуються обмежень в Одесі – включення
Loading...