Марокканський чай, карибська люб'язність та європейська кухня: країни, в які українці даремно не їздять

Хорватія, Боснія і Герцеговина, Марокко, а також Антигуа і Барбуда – це дуже різні країни, втім варті уваги кожного українського туриста. Особливо, якщо набридли традиційні Єгипет і Туреччина, Польща та Угорщина. Якщо хочеться чогось нового, спробувати нові страви, познайомитися з іншою культурою, то зберігайте собі ці країни і обов'язково подорожуйте разом із 5.ua

Антигуа і Барбуда

Колишня британська колонія та острівна держава, яка омивається Карибським морем. Країна славиться казковими пляжами, екзотичними стравами та тропічною рослинністю. Основні курорти розташовані на Антигуа. У цій країні дохід від туризму становить близько половини ВВП і дає роботу понад 70% місцевим. 

ЯК ДОЇХАТИ

Прямих перельотів з України, на жаль, немає. Є кілька маршрутів з пересадками: у Нью-Йорку (США), Лондоні (Велика Британія), і ще дорожчі варіанти з двома пересадками через Францію і Норвегію.

До островів складно дістатися, проте є й позитивна новина. Нещодавно Україна отримала безвізовий режим із цією країною. Термін перебування не повинен перевищувати 30 днів. Із собою потрібно мати закордонний паспорт, зворотні квитки і готівку (75-100 USD на день). Утім, цього на перетині кордону можуть не спитати.

Національна валюта – східнокарибський долар, однак таксисти та магазини безмитної торгівлі приймають долари США. Обміняти валюту на місцеві долари можна в банках, які працюють у будні до 14:00 у Сент-Джонс.

ЩО ВАРТО ВІДВІДАТИ

Море, пляжі і ще раз море… Туристи можуть познайомитися з місцевими – це надзвичайно добрі та ввічливі люди. Можливо тому, що тут не було боротьби за "права чорних" як у США і живуть тут без білих. Рабство тут відмінили фактично, а не формально. Також досліджуйте берегові зони та тропічні ліси, займайтеся дайвінгом та катайтеся на човнах.

  • Ширлі Хайтс – найголовніші вечірка, де відкривається неймовірний вид на острів із заходом сонця. А вночі тут місцеві влаштовують смачне барбекю і розливають алкоголь. Танці також обов'язково присутні.
  • Диявольский міст в окрузі Сент-Філіп. Це скелі з диким пляжем, який омивається хвилями Атлантичного океану. Коли сильна хвиля розбивається об скелі, вода проходить крізь дірки каменю і виривається в повітря, наче з гейзера.
  • Острів під назвою Пекельні ворота, на який можна дістатися лише моторним човном. На острові є величезна арка, яка сторчить із бірюзової води.
  • Місцевий притулок для ослів та кіз. Так склалося, що у цій країні є проблема безпритульних ослів, тому Antigua's Donkey Sanctuary доглядає за ними. Тут можна погладити та погодувати тварин.

КУХНЯ

  • Дюкано – галушки на основі солодкої картоплі, тертого кокоса і молока з нього, а також мускатного горіха. Тісто відварюють у банановому листі і подають із солоною тріскою.
  • Кукурудза на мангалі. Такий собі фаст-фуд, який продають місцеві бабусі.
  • Маубу – напій, який варять із кори однойменного дерева. До нього додають цукор і спеції.
  • М'ясо в маринаді джеркі, в який додають місцеві спеції. На гарнір прийнято брати плантейни – смажені банани.
  • Роті – м'ясо з картоплею, загорнуте в лаваш.

СУВЕНІРИ

Найкращі сувеніри, які можна привезти з цієї країни – це прикраси та одяг, зроблені місцевими. Це можуть бути як дорогі ювелірні прикраси і дизайнерські речі, так і дешеві, які продають просто на вулицях.

Антигуа і Барбуда
/
Антигуа і Барбуда
/
Антигуа і Барбуда
/
Дайвінг
/
Салат із морепродуктів
/

Боснія і Герцеговина

Це відносно невелика європейська країна зі східно-мусульманськими звичаями та традиціями. Довгий час ця територія перебувала під Османською імперією та Австро-Угорщиною, тому увібрала в себе колорит інших народів. Нині ця країна складається з трьох частин: Республіки Сербської, Федерації Боснії і Герцеговини та округу Брчко. Тут відповідно живуть три національності: серби, босняки і хорвати. Країна також має три офіційні мови. 

ЯК ДОЇХАТИ

Частіше за все туристи обирають такий шлях: їдуть автобусом чи поїздом до сусідніх країн, а це Чорногорія та Хорватія, а звідти вже добираються автобусом до столиці Сараєво. Можна також обрати легший спосіб – літаком, однак пересадку все одно доведеться робити в тих країнах, чи, наприклад в австрійському Відні. Тому найкращий спосіб доїхати до цієї країни – власною машиною.

Віза українцям в цю країну не потрібна, але варто пам'ятати, що перебувати там можна не більше як 30 днів. Також треба мати медичну страховку та зворотній квиток додому. Перетин кордону не займає багато часу.

Національна валюта цієї країни – конвертована марка (КМ). Один євро приблизно дорівнює 1,95 КМ. Обміняти гроші можна в обмінних пунктах, які називаються Mjenjacnica. Гривні в Боснії і Герцеговині ніхто не впізнає, навіть захочуть подивитися як на диковинку, тому варто одразу поміняти на євро. До речі, в різних частинах країнах купюри мають різне зображення, та приймуть у вас і ті, і ті гроші.

ЩО ВАРТО ВІДВІДАТИ

  • Латинський міст у Сараєво. Тут вбили престолонаслідника Франса Фердинанда, що стало початком І Світової війни.
  • Місто Мостар, яке чудово зберегло історію середньовіччя. Знаходиться у частині Герцеговини і вважається її столицею.
  • Водоспад Кравіце. Надзвичайно мальовничий водоспад із невеличкою лагуною для купання.
  • Місто Неум. Єдина частина країни, яка має вихід до моря. Тут пляжі омиваються Адріатичним морем та розташовані в такому собі заливі, бо від міста витягується довгий скелистий півострів Клек.
  • Зелена гора. Дуже гарна місцина для піших походів із палаткою та фотоапаратом.

КУХНЯ

Порції подають тут надзвичайно великі. Можна сміливо замовляти одну страву на двох. Місцеві люблять багато м'яса та тіста, а ще тут всюди п'ють каву зі східними солодощами.

  • Чевапи – смажені м'ясні ковбаски, які подають зі свіжою цибулею та лавашем.
  • Бурек – пиріг, який буває двох видів: м'ясний з цибулею та сирний з картоплею і зеленню. Подають з йогуртом.
  • Каймак – ніжний сир місцевого виробництва, який намазують на хліб.
  • Ягня на рожні. Спосіб приготування досить химерний, втім смак – неперевершений. М'ясо соковите в середині та солоне й хрустке ззовні.
  • Баклава – місцева пахлава, дуже соковита і густо наповнена волоськими горіхами.

СУВЕНІРИ

  • Мед та медовуха. У країні є багато бджолярів, які виготовляють дуже смачний мед та інші вироби з нього.
  • Інжир свіжий та варення з нього. Солодкий фрукт усіяний по всій країні. Тож продається він на кожному кроці.
  • Каву та турку, або як її називають у Боснії і Герцеговині – джезва.
  • У цій країні багато виноробень, тож купуйте вино: червоне, біли чи рожеве.

Боснія і Герцеговина
/
Водоспади
/
Інжир
/
Пиріг Бурек
/
Ковбаски Чевапи
/
Пахлава Баклава
/

Марокко

Якщо в європейській Боснії і Герцеговині відчувається вплив східної культури. То в Марокко, країні Ближнього Сходу, відчуваються європейські традиції. А все тому, що у 1907 році Францію окупувала частину країни, а під час Другої світової війни тут проживали американці та британці. Місто Касабланка було епіцентром цих всіх подій. 

ЯК ДОЇХАТИ

Найбільш розумний варіант – обрати літак. З Києва без пересадок є рейси до Агадіру і Марракешу. Варто зауважити, що взявши квиток у Танжер із пересадкою, наприклад, у Мадриді, квиток вийде дешевшим.

Є ще один більш романтичний варіант, як дістатися Марокко. З Франції, Італії та Іспанії курсують пороми для автомобілів через Гібралтарську протоку.

Між Марокко та Україною діє візовий режим. Утім, отримати її дуже легко, коштує вона близько 15 доларів, до того ж, для оформлення потрібні лише паспорти, бронь готелю та зворотній квиток.

Національна валюта королівства Марокко – марокканський дирхам. Обміняти долари на дирхами можна лише в банках з 8:30 до 16:00. Обмінники в цій країні є незаконними. До того ж при операції ваш паспорт обов'язково просканують і занесуть дані в базу.

ЩО ВАРТО ВІДВІДАТИ

  • Агадіра – місто, у якому є можливість навчитися кататися на серфінгу. Пляж Legzira має на березі скелю, яка обвалилася в центрі, і там утворилася арка.
  • Дюни в пустелі. Для туристів у Сахарі організовують тури з ночівлею.
  • Шеуфшауен – місто небесно синього кольору. Його також вважають центром продажі гашишу, тому потрібно бути обачним.
  • Касабланка – знамените історичне місто, де скупчувалися різні народи під час війни. Тут варто відвідати мечеть Хасана II, яка вважається найвищою релігійною спорудою.
  • Площа Джамаль ель Фна у Марракеші. Тут ви побачите справжнє життя Марокко. Місцеві люблять займатися стихійної торгівлею і заробляти на туристах. Тому тут ви побачите і заклинателя змій, і майстрів мехенді, й інших людей із товарами для продажу.

КУХНЯ

  • Марокканський чай – традиційний напій, який заварюється у гарному чайничку, а подається у високих склянках. Чай робиться на основі м'яти, гірських трав, меду та прянощів.
  • Тажин – овочево-м'ясне рагу зі спеціями, яке готується у конусних глиняних горщиках.
  • Кускус – прісна каша на пару, яку подають із овочами, м'ясом і підливою. Місцеві їдять її руками, втім вам запропонують прибори.
  • Харіра – дуже гострий червоний суп. Буває як м'ясний чи рибний, так і овочевий. Подається з коржиком та водою, щоб запити.
  • Марокканський салат. Є безліч варіацій, один із найсмачніших – з авокадо та апельсинами.

СУВЕНІРИ

  • Джеллаба – традиційний халад-накитка, який сховає вас від пекучого сонця та піщаних вітрів.
  • Тажин – той самий конусний горщик, в якому готують смачне рагу.
  • Арганова олія  та продукти на її основі: мило, мазь та інша косметика. Це унікальна марокканська олія, яка має цілющі властивості: загоює рани, відновлює ріст волосся та оздоровлює шкіру.
  • Хустка з автентичним візерунком. Вони є різних кольорів та розмірів, але всі напрочуд гарні.
  • Аксесуари зі шкіри. Місцеві славляться виробництвом таких сувенірів. Якщо добре торгуватися (а без цього ніяк), то жіночу сумочку можна купити за 10-12 доларів.

Шеуфшауен, Марокко
/
Шеуфшауен, Марокко
/
Марокко
/
Марокко
/
Марокко
/
Арганова олія
/
Сахара
/

Хорватія

Одна з найгарніших країн Європи та Балкан. Тут комфортний клімат, чисте море, кухня, яка містить багато морепродуктів, старовинні будинки та пам'ятки. Хорватія одна з небагатьох слов'янських країн, яка дуже наблизилася до європейського порядку.

ЯК ДОЇХАТИ

Хорватія досить популярна країна серед туристів, тож проблем із транспортом майже немає. Ви можете обрати напрямок і дістатися туди літаком, автобусом чи власним автомобілем. Часто подорожувальники обирають напрямок сусідніх країн, наприклад, Чорногорії, і вже потім їдуть до Хорватії.

Віза українцям для в'їзду в цю країну також не потрібна. Тут можна перебувати протягом 90 днів. Але при цьому ви маєте оформити медичну страховку і показати квиток додому та підтвердження броні в готелі. Проте не завжди на кордоні вимагають показати щось додатково, крім закордонного паспорту.

У Хорватії діє місцева валюта – куна. Раніше хутро куниці було дуже цінним, тому від назви тварини й пішла назва грошей. Обміняти валюту також можна в обмінних пунктах (mjenjacnica).

ЩО ВАРТО ВІДВІДАТИ

  • Гора Пакленіца для любителів скелелазіння та гора Медведніца та шанувальників лижного спорту.
  • Плітвіцькі озера, поруч з якими знаходяться неймовірно гарні водоспади та лагуни з кришталевою водою.
  • Архіпелаг Бріоні, на якому ростуть евкаліпти, секвої і живуть жирафи та зебри.
  • Місто Задар – морський курорт, де є споруда "Привіт Сонцю". Вона протягом дня вбирає в себе енергію сонця, а вночі перетворюється на різнокольорове світіння.
  • Місто Пули, в якому є Амфітеатр, схожий на Колізей.

КУХНЯ

  • Рабська торта – найвідоміший солодкий пиріг Хорватії, рецепт якого не змінювався з XII століття.
  • Істрианський або далматинський пршут – в'ялений свинячий окіст, який у першому випадку в'ялять на сонці, у другому – коптять на вугіллі.
  • Бродето – рибне рагу, тушковане в червоному вині та приправлене гострими спеціями. Подається з кукурудзяною кашею.
  • Устриці. У Хорватії є багато устричних ферм, найкращі – у місті Стогін. Свіжі молюски з вином потрібно скуштувати обов'язково.
  • Мараскіно – національний алкогольний напій, зроблений на основі вишень із подрібненими кісточками. Має приємний солодкий смак із часткою гіркуватого мигдалю.

СУВЕНІРИ

  • Ювелірні прикраси "Морчич", які мають вигляд африканських жінок у різнокольоровому вбранні.
  • Пашський сир, зроблений з особливого овечого молока.
  • Мед з лаванди або з сосни.
  • Кондитерські вироби Kraš.
  • Пір'яна ручка компанії TOZ-Penkala. Вважається, що Едуард Пенкало став першим, хто винайшов пір'яну ручку з твердим чорнилом.

Хорватія
/
Хорватія
/
Хорватія
/
Хорватія
/
Хорватія
/
Хорватія
/
Пиріг Рабська торта
/
Сережки 'Морчич'
/

Нагадаємо, раніше повідомлялося про місця України, які варто відвідати кожному туристові. 

Також можна переглянути фотогалерею за темою:

Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/
Міст на руках у В'єтнамі
/

Попередній матеріал
"Для глушіння риби": на Дніпропетровщині правоохоронці виявили склад з вибухівкою
Наступний матеріал
Була четвертою у світі та першою в Європі: що сталося з військовою авіацією України – експерт