5 канал

Через небувалий дефіцит масла Франція може залишитися без круасанів

Порожні полиці супермаркетів і засмучені пекарі – у Франції найгірший з кінця Другої світової дефіцит масла

У Франції б'ють на сполох – країна потерпає від дефіциту вершкового масла. У магазинах з полиць зникли навіть найбільш непопулярні марки цього продукту. А кондитери скаржаться – тепер під загрозою виробництво знаменитих круасанів. Подробиці – в сюжеті "5 каналу".

Порожні полиці супермаркетів і засмучені пекарі – у Франції найгірший з кінця Другої світової дефіцит масла. Магазинам дедалі важче заповнювати свої прилавки. Менеджери скаржаться на нестачу товару. Ця небувала для країни ситуація триває вже кілька тижнів. Федерація французьких пекарів називає її катастрофічною. Але офіційна влада дефіцит заперечує.

"Я не думаю, що варто говорити про дефіцит. Зараз ми ведемо перемовини між дистриб'юторами та магазинами, щоб відновити постачання продукту. Незабаром ситуація з вершковим маслом налагодиться", – зазначив міністр агрополітики Франції Стефан Траверт.

Найбільше страждають кондитерські, адже знамениті французькі круасани на чверть складаються з вершкового масла. Пекарям доводиться купувати сировину за завищеними цінами. Замінювати масло дешевим маргарином – категорично відмовляються. Вважають це просто непрофесійним. Тож ціни на круасани стрімко зростають.

"Якщо це продовжуватиметься, якщо ціни і надалі зростатимуть – ми будемо змушені скоротити виробництво круасанів і підвищити їх ціну. А попереду Різдво. Моя пекарня випікає традиційне Поліно. Для нього потрібно багато вершкового масла. Я у розпачі", – бідкається власник пекарні Самір Кішу.

На дефіцит вплинули кілька факторів. Спочатку ЄС скасував систему квот на молоко, поставки знизились і фермери стали менше виробляти. Потому вершкове стали вважати шкідливим продуктом, тож і виготовляти його почали менше. Тепер же, коли люди почали ставитися до продукту з більшою довірою – попит стрімко зріс. А наростити виробництво знову просто не встигають.

"Словом, на ринку існує певна напруга. Це період дефіциту, але період тимчасовий. Головним чином проблема полягає у пошуку діалогу між постачальниками і супермаркетами. Фермери прагнуть справедливого ставлення до них і встановлюють свої ціни. А власники магазинів з ними не погоджуються", – пояснює президент Федерації молочного виробництва Франції Домінік Шарж.

Тим часом деякі французи вирішили "підзаробити" кілька євро, продаючи вершкове масло онлайн. А у соцмережах стала вірусною фотографія підсмаженого багета, змащеного маслом. Його нібито виставили на продаж за 5 євро. Експерти прогнозують – дефіцит цього продукту на ринку ЄС до кінця року сягне 60 тисяч тонн.

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:

Попередній матеріал
Гройсман закликав міністрів усунути тиск на бізнес у підконтрольних відомствах або піти з посад
Наступний матеріал
Прес-конференція: "Звернення бійців батальйону "Донбас" з приводу дискредитації військових ЗСУ та Нацгвардії"

Легендарні Барбі одягнули вбрання від французьких дизайнерів – фотогалерея

Французькі дизайнери створили креативні колекції одягу для Барбі

Житомирських десантників перевели на нову систему харчування

Багатотисячні протести у Франції: чому працівники оголосили страйк

"Базар гаріт": У Росії спалахнули одразу дві великі пожежі

Гопко розповіла, чи будуть загрожувати Україні ризики, якщо прибрати формулу "Мінські домовленості"