Інкрустовані бурштином, цінним камінням та металами. Витвори із курячих, гусячих, страусиних і навіть перепелиних яєць творить майстер на Волині. Нині в колекції митця із Володимира-Волинського дві сотні таких яєць. За його клопіткою роботою спостерігали кореспонденти "5 каналу".
Анатолія Бойка називають волинським Фаберже. Витвори мистецтва на яєчній шкаралупі майстер виробляє понад 10-ть років. За цей час створив більш як три сотні робіт.
"У всіх релігіях, яка б релігія не була — кругом яйце, сфера символізує початок зародження, життя. Рік за роком я їх розвивав, вдосконалював. Зараз вже дійшов до техніки, що яйце в яйці — шва не видно", – пояснює Анатолій Бойко.
Майстер не лише оздоблює свої роботи коштовним камінням та цінними металами, але й застосовує власну техніку витягування яєчної шкаралупи.
"До цих пір ще нікому не вдалося і в мене теж випадково досить вдалося. Кажуть, наплутаю так, що навіть сам не розумію, чи це реально, щоб так можна було зробити із шкаралупи", – каже Анатолій.
Для роботи підходить не кожне яйце, каже майстер. Вибирає такі, що мають ідеально рівну поверхню. Потім їх ретельно висушує протягом 2-3 місяців. А далі — вмикає фантазію і творить.
"У всіх своїх роботах я зашифровую певні символи, які мають певне значення, певні знаки. От навіть в хаотичному ніби узорі, який споглядається як ажурний, але він складений із певних знаків і символів, які йдуть від часів Трипілля і дійшли до сьогодення", – зауважує автор.
Анатолій створив колекцію з майже 200-т виробів. Клопіткій техніці майстер навчає і молодь.
Нині роботи майстра прикрашають колекції поціновувачів мистецтва в усьому світові.
Колекція волинського Фаберже увійшла до Книги рекордів України як найбільша, створена із яєчної шкаралупи.
Олег Ткачук, "5 канал"