Великодній кошик-2021: у скільки обійдуться святкові продукти та як приготувати паску за рецептом від Клопотенка

Рецепт паски від Євгена Клопотенка 5 канал
Порівняно з минулим роком, ціна великоднього кошика зросла на 15%

П'ять днів до Великодня. Місцева влада вже зараз просить проводити богослужіння в онлайн-режимі. А якщо вже парафіяни підуть до церкви, то щоб дотримувалися суворих правил. МОЗ теж просить українців бути пильними. Людям похилого віку радять не ходити до храмів. Не відвідувати родичів, щоб уникати скупчення людей. А якщо вже підете, то освячуйте великодній кошик на свіжому повітрі.

На жаль, цього року великодній кошик трохи подорожчав. Скільки вам коштуватиме святкова їжа, розповість Олена Рибінська. Але її матеріал буде ще й корисним для вас. Бо наша Олена поділиться з вами в "Підсумках тижня" рецептом смачної паски від неперевершеного шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Тому дивіться і повторюйте.

На Великдень до… ні, не до родичів, а вже другий рік поспіль знову залишаємося вдома. Але попри зачинені церкви і онлайн-богослужіння, традицію зібрати великоднього кошика пандемія в українців точно не забере. Утім, цьогоріч господині приглядаються не лише до святкових продуктів, а й до цін. Бо коронавірус не тільки вдарив по здоров'ю, а й добряче спустошив наші гаманці.

Тож, цьогорічний великодній кошик коштуватиме майже тисячу гривень. Порівняно з минулим роком, він  додав у ціні більш як на 15%.

  • За головний святковий хліб – паску – цьогоріч віддасте в середньому 140 гривень за кілограм.
  • Десяток яєць – це майже 40 гривень.
  • Пів кілограма твердого сиру – понад 130 гривень.
  • Пачка масла коштуватиме майже 60 гривень.
  • Далі м'ясне "начиння". За 500 грамів сала та буженини сплатите понад 60 та 140 гривень відповідно.
  • За пляшку кагору, вже до великоднього столу, віддасте майже 70 гривень.
  • Свіжі огірки та помідори цієї весни сягають 40 гривень за кіло.
  • Мариновані огірки – понад 50.
  • Найдешевшим у кошику буде хрін із буряком – в середньому 14 гривень.
Вартість великоднього кошика у 2021 році
Вартість великоднього кошика у 2021 році5 канал / Час. Підсумки тижня

Але навіть такі подекуди невтішні розцінки не спинять українців від приготування великодньої смакоти. І я цього року туди ж. Хоча раніше боялася пекти паску. І зовсім не через ціни. Процес здавався важким і довгим, а результат лякав. Нині ж у моєму "кулінарному блогу" буде не лише великодній хліб, а й писанки та копченина. Тож готуйтесь записувати.

"Минулого року я вперше спекла свою великодню паску, а цьогоріч я робитиму це разом із вами, в етері "Часу підсумків", маю блокнот, де занотувала свій ідеальний рецепт – це класична паска від Євгена Клопотенка. Для мене вона ідеальна, і, можливо, стане такою і для вас", – говорить журналіст "5 каналу" Олена Рибінська.

Рецепт паски від Євгена Клопотенка
Рецепт паски від Євгена Клопотенка5 канал / Час. Підсумки тижня

"Готуємо нашу опару – дріжджі, цукор, тепле молоко розмішуємо і ставимо в тепле місце, на 40 хвилин", – говорить журналіст.

Крашанки, писанки, крапанки і дряпанки. Яких лишень виробів не знайдеш з-поміж більш нж 20 тисяч великодніх яєць майстрині Тетяни Коновал. Називає їх не інакше, як народною пам'яттю й мудрістю, що єднає покоління українців.

"Не йдеться про те, щоб це обов'язково був витвір мистецтва, майстерно, гарно виконана. Йдеться про стан душі, ваші думки, що ви в неї вкладаєте, вписуєте, ви маєте прямий зв'язок з писанкою, з цим життям", – говорить писанкарка.

Писанки
Писанки5 канал / Час. Підсумки тижня

І додає: "В мене мета – закохати в писанку, передати її цінність, душу, писанка – вона справді жива!". 

Якщо хочете просто пофарбувати яйця чи використати елементи декору на шкаралупі – асортимент таких прикрас потішить у магазинах. Та якщо ви писанкар-початківець, але маєте велике бажання створити щось автентичне, вас цього навчать на онлайн-заняттях "Писанка.UA". Тетяна Коновал у пандемічний час навчає як українську діаспору за кордоном, так і маленьких українців. Каже, особливого хисту для цього не треба.

Писанки
Писанки5 канал / Час. Підсумки тижня

Пані Тетяна говорить: "Що можна під рукою знайти і запропонувати дитині – ложка столова або ножиці, можна нагрівати на відкритому вогні, потім мочати у віск чи парафінову свічечку, і писати лінію".

А опара підійшла, "грає", і виливаємо її в наше майбутнє тісто. Потроху вводимо борошно. Стадія вимішування руками. Тісто на годину в тепле місце.

Тісто на паску
Тісто на паску5 канал / Час. Підсумки тижня

Тісто моєї домашньої паски гріє боки у теплі та чекає свого зіркового часу. А ось копчені качки в господині з Київщини популярні вже. Найвеличніші свята – Різдво та Великдень у родини Вілянських завжди минають із фірмовою стравою, яку з покоління в покоління готують уже понад тридцять років.

Антоніна Вілянська, мешканка Корніївки, ділиться ексклюзивним рецептом: "Треба добу м'ясо в розсолі потримати – вода, цибуля, лавровий лист, перець і кріп. Берем не тільки качку, а й шматочок сальця і м'ясця".

Зі своїм чоловіком Антоніна власноруч змайстрували коптильню. І тепер щороку на свята готують понад сотню копчених качок. Раніше, кажуть, сягало й двохсот.

"Ось гачки на них вішаєм, на низ кладуться дрова. Накривається, а тоді останній штрих – ось така шуба обв'язується і щоб туди не потрапило повітря. 8 годин навіть не відкриваємо. І воно тліє".

Саморобна коптильня
Саморобна коптильня5 канал / Час. Підсумки тижня

Тим часом тісто готове до випікання, красиве і пишне. За рецептом шеф-кухара Євгена Клопотенка, родзинки додаємо при формуванні кульок із тіста.

А шеф-кухар Євген Клопотенко тим часом говорить: "Олено, ти печеш паски за моїм рецептом?!?! Це просто максимально приємно і, головне, що це не важко. Тому не бійтеся пекти паски, робіть це з мого сайту, бо це легко і круто". 

Євген Клопотенко
Євген Клопотенко5 канал / Час. Підсумки тижня

Можливо, мої паски не ідеальні, але вони традиційні, сімейні.

Готові паски
Готові паски5 канал / Час. Підсумки тижня

Насправді, байдуже, чи купуєте ви страви в магазині, чи готуєте вдома. Головне – зберігати наші, українські традиції. Бо цей невидимий зв'язок із минулими поколіннями дає нам силу і натхнення. Смачного!

Готові паски
Готові паски5 канал / Час. Підсумки тижня

Олена Рибінська, Анна Несевра та Євген Сакун, "Підсумки тижня"

Попередній матеріал
Ворог біля воріт: яка ситуація на українсько-російському кордоні та чи готові прикордонники
Наступний матеріал
"Кластерний" план Мінських угод: дорога до миру чи пастка
Loading...