Прапор Нідерландів
Прапор Нідерландів pixabay.com

Українці в Нідерландах: де живуть та які отримують виплати – подробиці

Читайте по-русски
Волонтери допомагають із тим, щоб українці якнайшвидше адаптувалися і знайшли роботу

Українці адаптовуються до європейського життя. Уже п'ятий місяць мільйони наших громадян живуть за кордоном через повномасштабне вторгнення  і потроху починають облаштовуватися. Однією з країн, яка з турботою зустріла українських біженців, стали Нідерланди. То чи реально там знайти роботу іноземцю? Скільки грошей на місяць треба для родини? Усе це дізнавалася журналістка "5 каналу" Софія Норенко. 

Нідерланди – країна легальних марихуани та проституції, також міжнародного трибуналу. А ще ця держава стала прихистком під час війни майже для 50 тисяч українців. Це підтверджують дані Міністерства юстиції та безпеки Нідерландів. То як там живеться українцям?

Анастасія переїхала до Нідерландів на початку повномасштабного вторгнення. До війни працювала журналісткою. За кордоном продовжує розвивати свій Ютуб-канал. Записує інтерв'ю з українськими біженцями. Розповідає – соціальних виплат вистачає для того, аби почуватися комфортно.

"Держава має забезпечити абсолютно кожного українського біженця житлом, тому ніхто на вулиці не залишиться – це може бути або готель, це може бути хостел, це може бути голландська родина, яка також прихистить у себе вдома. Кожен українець, який зареєстрований тут під тимчасовим захистом, має право отримувати фінансову допомогу від держави – це 260 євро на місяць на одну особу, не важливо, це буде дитина чи доросла людина", – розповідає журналістка Анастасія Вихрова.

Єдине, що скасували для українців за цей час – безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Він дещо б'є по гаманцеві – на місяць у середньому потрібно витрачати від 150 євро. Для школярів та студентів можна оформити проїзний за 60. У Нідерландах волонтери допомагають із тим, щоб українці якнайшвидше адаптувалися і знайшли роботу.

"Для всіх бажаючих організували безкоштовні мовні курси – це курси англійської та нідерландської мови, люди це все роблять безкоштовно. Якщо людина влаштовується на роботу, то всі виплати,фінансова допомога, вона скасовується, тому що людина отримує зарплатню. Мінімальна заробітна плата тут 1700 євро", – каже Анастасія Вихрова.

І якщо не орендувати квартиру, то цієї суми вистачить. Наприклад, Настина мама, яка згодом теж приїхала до країни, з молодшою донькою живуть на суму 1200 євро, оскільки пані Марина працює не 5 днів на тиждень, а три.

"Ми платимо символічно за комунальні послуги – це 135 євро. Також маємо телефони, то поповнюємо їх по 15 євро. На їжу витрачаємо найбільше коштів – близько 350 євро, нам цього вистачає, частіше ми купуємо м'ясо, рибу, фрукти. Спілкуюсь на роботі через гугл-перекладач", – каже українка, що працевлаштована в Нідерландах, Марина Вихрова.

Тож працевлаштуватися без знання мови можливо, здебільшого це різноробочі. А щоби знайти роботу за спеціальністю, потрібні добра англійська і гарні рекомендації від попередніх роботодавців. Особливо цінуються перекладачі та вчителі. Що стосується шкіл, тут теж усе продумано.

"Тут я ходжу в міжнародну школу біженців, вивчаю українську мову, нідерландську, англійську та математику. В нідерландській школі можна також відвідувати уроки української школи онлайн, нам навіть видали окрему кімнату, щоб ми могли спокійно навчатися", – розповідає школярка Руслана Вихрова.

Для того, аби шістнадцятирічна Руслана потрапила до школи, потрібно було зареєструватися в Нідерландах, отримати спеціальний номер, а також мати паспорт і заповнити заявку на сайті навчального закладу. А як щодо медицини?

"Мінімальний пакет страховки коштує 120 євро, сюди входить консультація лікаря, отримання якихось мінімальних медичних препаратів", – пояснює журналістка Анастасія Вихрова.

За її словами, зараз українці-біженці продовжують приїжджати до Нідерландів. 

Софія Норенко. Юрій Усік. "5 канал"

Читайте також: На яку допомогу можуть розраховувати біженці з України в різних країнах

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
"Я готовий захищати свій дім": у Львові пів сотні добровольців склали присягу на вірність Україні
Наступний матеріал
Що вдієш? Треба, – як українські військові готуються зустрічати рашистів на Донеччині
Loading...
Жінка з Луганщини шукала порятунку в Києві, але рашисти вдруге позбавили її дому – відео

Жінка з Луганщини шукала порятунку в Києві, але рашисти вдруге позбавили її дому – відео

Через війну з України виїхало вже понад 8 млн громадян – ООН

Через війну з України виїхало вже понад 8 млн громадян – ООН

Країни Євросоюзу з 1 червня частково скасують безкоштовний проїзд для українців: подробиці

Країни Євросоюзу з 1 червня частково скасують безкоштовний проїзд для українців: подробиці

Відвідав позиції ЗСУ: Зеленський розповів про результати поїздки на Запоріжжя

Відвідав позиції ЗСУ: Зеленський розповів про результати поїздки на Запоріжжя

На яку допомогу можуть розраховувати біженці з України у різних країнах

На яку допомогу можуть розраховувати біженці з України у різних країнах

Пенсії, тарифи та правила проїзду для біженців за кордоном: що зміниться для українців з 1 червня

Пенсії, тарифи та правила проїзду для біженців за кордоном: що зміниться для українців з 1 червня