Мистецтво поверх шкаралупи. У Кропивницькому перед Великоднем містян та вимушених переселенців вчать робити писанки. З прийомами класичного писанкарського розпису відвідувачів познайомили викладачі художньої школи. Більше у сюжеті журналіста "5 каналу" Володимира Іванченка.
Якщо досконало володіти технікою, просте яйце може перетворитися на витвір мистецтва – певен писанкар Олексій. У себе на занятті показує учням, як створити традиційну українську писанку.
"Спочатку яйце видувається, підготовлюється певним чином з обох боків. Усе, що всередині, повинно бути вийняте. І коли писанка висохне, тоді воно заліплюється воском з обох сторін, так, щоб вода не потрапила всередину. Після цього протирається оцетом для того, щоб поверхня була знежиреною", – поділився писанкар Олексій Лозинський.
Далі на шкаралупу лягають перші штрихи майбутнього орнаменту. Для розпису використовують харчові барвники, розтоплений віск і писачок. Поверхню яйця оздоблюють обережними крапками та лініями.
"Якщо контур розривається, то в такому випадку розривається захист, який боронить душу людини від злих сил. Тому контур і лінія в писанці обов'язково повинні бути замкненими", – наголосив писанкар.
9-річна Соня старанно вимальовує кожну деталь, вигадуючи власні візерунки. Каже: писанка нагадує їй про Великдень у рідному Харкові, який святкували в сімейному колі, поки не напали росіяни.
"Я вже давно не малювала писанки, тому це якби знову мій перший раз. Я вирішила зробити лінії різні і крапочки. Я його обпалила і вирішила ще покрасити в червоний колір. Заберу додому і буду дивитись", – сказала учасниця майстеркласу.
Перші писанки виготовляли ще трипільці. Від пращурів українці успадкували десятки неповторних орнаментів, розповів Олексій. Залежно від регіону на писанках зображують рослини, тварин, геометричні фігури чи навіть біблійні символи. На Закарпатті, для прикладу, популярна писанка з вужем.
"Вона діє, як оберег. Тобто, якщо якась недобра людина або з недобрими помислами зайде через ці двері всередину, то цей вужик обов'язково захопить у себе всю негативну енергію, вона буде там до безкінечності блукати, але ні в якому випадку не зможе вийти назовні", – розповів Олексій Лозинський.
Коли малюнок готовий, писанку декілька разів занурюють у фарбу. Спершу – у світлу, а вже за нею черга темних кольорів. В учасників майстеркласу від уроку незабутні враження. Писанки вийшли на славу, тому не дочекаються, коли покажуть їх рідним.
"Я – подоляночка, тому робила традиційну подільську писанку. Вона представлена в колекціях ще від 1910 року. Вона в мене така простенька, не кольорова. Це символ сварга, символ довголіття і здоров'я, як пам'ять про весь мій рід, всю мою родину. Отака в мене вийшла", – показала писанку учасниця майстеркласу Тетяна Ткачук.
Кожен сьогодні розуміє, як важливо цінувати те, що ми мали і ще стільки років нам забороняли знати, мати і робити, зауважила організаторка майстеркласу Ксенія Черемисіна.
"Тому сьогодні ми повертаємося до свого коріння. Потрібно вчити і наші пісні, і знати нашу історію. І, звичайно, писанка – це як символ великої любові, символ свята, символ родини, символ наших традицій. Це обов'язково має бути в кожній родині", – додала вона.
Власноруч розписані писанки учасники майстеркласу забрали додому. Тепер, кажуть, крашанки з фабричними наліпками з великоднього столу приберуть.
Володимир Іванченко, Олександр Гаєвський, Кропивницький, "5 канал"
Читайте також сюжет: пасхальні яйця та шоколадне мистецтво: як світ готується до Великодня. У Нью-Йорку виробництво шоколаду до Великодня почалося ще в День Святого Валентина.
Дивіться також
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.