Вже у 2017 році українські споживачі можуть зіткнутися із дефіцитом свинини на полицях магазинів. Таке попередження зробив голова Асоціації свинарів України Артур Лоза під час ІХ Міжнародного конгресу "Прибуткове свинарство", передає Agravery.
"Певний час ми будемо жити в умовах дефіциту свинини", – цитує видання слова експерта. З його слів, цього року в Україні обсяги забою свиней – вперше за останні п'ять років – перевищили обсяги власне виробництва свинини. Зокрема, він зазначив, що кількість свиноматок скоротилась на 30,4% – це 234,5 тис. голів.
Проте, як зазначив Лоза, зростання дефіциту м'яса свинини буде стримуватись за рахунок низької купівельної спроможності населення. Відновлення виробництва свинини, як вважає чільник Асоціації свинарів, варто очікувати у другій половині 2018 року. А до 2025 року можна сподіватися на зростання у 50% споживання свинини на внутрішньому ринку – до 900 тис. тонн.
Як повідомляв 5.UA, нещодавно Європарламент розширив торговельні квоти для України – мова йде про введення нульових митних тарифів для деяких видів с/г продукції та промислових товарів.