розробка
розробка 5 канал

"Цілком таємно" розсекретили: у столиці показали унікальне озброєння для ЗСУ

Читайте по-русски
35 комплексів ПК-8 уже передали командуванню Сил територіальної оборони ЗСУ

Одну із секретних розробок озброєння українського виробництва для нашого війська презентували у столиці. Інженерно-саперні системи ПК-8 виготовляли та випробовували у цілковитій таємниці протягом 8 років. Нині розробники розповіли про  особливості передової зброї та передали чималу партію Силам територіальної оборони ЗСУ. У чому ж унікальність українського інженерно-саперного комплексу, чим відрізняється від закордонних аналогів та чи зарекомендував уже себе у бою – журналіст "5 каналу" Юрій Пугач дізнавався. 

Аби ще дужче робити смерть окупантам, українські зброярі без упину розробляють інноваційні засоби боротьби. І всі вони під грифом "цілком таємно". Та нині особливості передового українського озброєння розсекречують у столиці.

"Роботу над цією системою команда проводила з 15 року. Фактично від початку тієї війни, яка почалася 2014 року. Але після 24 лютого 22 року потреба у цих системах значно зросла", – розповідає директор ТОВ "Мобайл Софт", виробник пристроїв Борис Шинкарецький.

Йдеться про інженерно-саперні системи ПК-8. Директор компанії-розробниці запевняє, що за 8 років роботи вдалося виготовити унікальне озброєння, яке перевищує ворожі аналоги за кількома показниками. А ще воно значно дешевше за закордонні зразки подібних систем.

"Вартість комплекту – 1 750 000. Тут 35 штук. 1 одиниця, 1 комплект – 50 тисяч. Якщо порівняти це з закордонними аналогами, найближчими за функціоналом, то це приблизно у 20 разів дешевше", – розповідають в компанії-виробнику.

Та й закуповувати їх у вітчизняного виробника значно простіше, ніж доставляти з-за кордону. Українські ж системи успішно пройшли кілька етапів випробувань. Працюють безвідмовно і під водою і за температури -30 за Цельсієм. І служитимуть вони не лише саперам-розміновувачам. Системи вже зарекомендували себе у бою. Підривають і техніку, і ворожу піхоту, і важливі об'єкти інфраструктури. Приміром, мости або пункти базування ворога. І все це на чималій відстані.

"Дальність її у міській забудові – 1 км. На відкритій місцевості – 2-3 км. Якщо є можливість спостерігати за об'єктом підриву на відстані прямої видимості – це 4 км. Можна її запрограмувати і лишити", – пояснює старший офіцер відділу фортифікаційного обладнання територій управління сил підтримки КСТрО Олексій Кравчук.

Крім того, вона може слугувати ретранслятором. Система побудована так, що всі її елементи з'єднані між собою і кожен збільшує радіус дії іншого. А ще комплекс використовує захищені радіочастоти і може працювати в умовах радіоелектронної боротьби.

"Унікальність цієї системи у тому, що кожен виконавчий пристрій може збільшувати дальність зв'язку між пультом та вибухівкою з виконавчим пристроєм. Тобто, якщо є пряма видимість, то він збільшує дальність ще на 4 км. Взяли коптер, підчепили до коптера, він відстань приблизно поділив від пульта до танка, який треба, і буде здійснений підрив", – каже Олексій Кравчук.

35 комплексів ПК-8 уже передали командуванню Сил територіальної оборони ЗСУ. Це дасть змогу забезпечити першочергові потреби цього роду військ у подібній зброї. А наступні партії для саперів, аби ті ще дужче підсмалювали окупантів – уже виробляють.

Юрій Пугач та Ганка Кудрявцева, "5 канал"

Нагадаємо, Зеленський обговорив із Байденом питання далекобійної зброї

Нагадаємо, Байден під час візиту в Києві заявив, що Україна отримає новий пакет військової допомоги від США на $500 млн.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Джо Байден у Києві – марафон "Незламна країна".

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Ще 760 окупантів стали бандеролями: Генштаб назвав втрати російських військ за 20 лютого
Наступний матеріал
До наступу росіян ми готові і готуємо контрнаступ – Резніков
Loading...
"Іриски", "Яструби" та "Гепарди": нова українська ППО – "Бомба Ракета"

"Іриски", "Яструби" та "Гепарди": нова українська ППО – "Бомба Ракета"

Британія першою надасть Україні зброю великого радіусу дії – Сунак

Британія першою надасть Україні зброю великого радіусу дії – Сунак

"Ми маленькі, але хочемо допомогти Україні": у Люксембурзі створили спеціальну компанію із закупівлі зброї для ЗСУ

"Ми маленькі, але хочемо допомогти Україні": у Люксембурзі створили спеціальну компанію із закупівлі зброї для ЗСУ

24 лютого 2023: як готується Україна – марафон "Незламна країна"

24 лютого 2023: як готується Україна – марафон "Незламна країна"

"Аналоговнєт": як московія модернізувала ракети X-101 – сюжет

"Аналоговнєт": як московія модернізувала ракети X-101 – сюжет

росія модернізує крилату ракету Х-101: у Генштабі показали, чим її укомплектовано – включення

росія модернізує крилату ракету Х-101: у Генштабі показали, чим її укомплектовано – включення