Ресторанам у новорічну ніч таки дозволили працювати і вони чекають на гостей. Дистанція, дезінфектори та маски напоготові, але святкових новорічних програм не буде. Ресторатори кажуть: гадки не мали, що закладам дозволять працювати всю ніч. Як тепер готуються до зустрічі Нового року, розповість Валерія Павленко.
Не до 23-ї, не до 3-ї ночі, а аж до 7-ї ранку дозволив Кабінет Міністрів працювати ресторанам на Новий рік. За період пандемії – це вперше, коли заклади працюватимуть усю ніч. Звісно, не без карантинних обмежень.
Сергій – менеджер одного зі столичних закладів, який готується приймати гостей усю новорічну ніч, розповідає: з червня місяця працювати по-карантинному – навчилися.
"Намагаємося так розподіляти гостей по залу, у нас два поверхи, для того, щоб вони між собою менше контактували. Розсаджуємо гостей з дотриманням дистанції. Та не беремо великі банкети", – каже менеджер ресторану Сергій Фещенко.
Менеджер закладу пояснює: з семи ресторанів у мережі працюватиме лише один. Адже великого ажіотажу з відвідувачів не очікують.
"Вирішили, що нерентабельно буде працювати в цю новорічну ніч, тому що люди бояться хвороби, бояться карантину, і в нас такий рік особливий, і новорічна ніч буде особлива, тому люди обирають святкувати все ж удома", – каже менеджер ресторану Сергій Фещенко.
Це знімальній групі "5 каналу" підтвердили і кияни, думку яких ми запитали.
А для тих, хто не не планує лишатися в чотирьох стінах, львівські заклади, як і столичні, теж відкривають свої двері до самого ранку.
"Як і всі ресторани країни, ми не були готові до того, що нам дозволять працювати у новорічну ніч, тому програму ми маємо лише в одному закладі", – каже менеджерка ресторану Соломія Короненко.
Решта ж ресторанів мережі прийматиме гостей у звичайному карантинному ритмі. Тобто без гучного святкування та спеціальної новорічної програми.
"Врешті ми прийняли таке рішення: не мати якоїсь програми, не брати ніякого мінімального замовлення, просто резервувати столи", – розповіла Соломія Короненко.
Незважаючи на те, що заброньованих столиків у закладах чимало, ціни обіцяють не піднімати. А під час локдауну з 8 по 24 січня теж працюватимуть на винос.
Як і групи інспекторів Держпродспоживслужби, які мають контролювати дотримання карантину в новорічну ніч.
"Що стосується новорічних свят – на сьогодні можна сказати, що воно не вплине на розвиток епідемії. Проводиться контроль персоналу з фіксацією стану здоров’я, з температурою. По-друге, проводиться протиепідемічні заходи безпосередньо в закладі, по-третє, дотримується соціальна дистанція", – каже начальник головного управління держпродспоживслужби Києва Олег Рубан.
Лікарі ж радять ресторанам, окрім усіх базових елементів безпеки, ще й регулярно провітрювати приміщення. Так, кажуть, більша ймовірність знизити ризики.
Валерія Павленко, Марта Шикула, "5 канал"