Замість канапок – страви за рецептами шеф-кухаря. У школах Кропивницького реформують харчування. Ключове завдання – прибрати з меню шкідливу їжу і поліпшити умови в їдальнях. На ці потреби до 2027 року область виділить понад пів мільярда гривень. Більше у сюжеті журналіста "5 каналу" Володимира Іванченка.
У ліцеї "Європейська освіта" у Кропивницькому за розкладом сніданок. Кухарі вже накрили школярам на стіл.
"Сьогодні в нас на сніданок картопляне пюре, свіжі овочі – помідори, з філе птиці котлета і буряк відварний", – показала шеф-кухарка ліцею Таїсія Мілай.
У меню – жодних снеків та напівфабрикатів. Лише натуральна та корисна їжа. Щоб не приїдалися, страви кухарі готують дітям щоразу нові.
"Кожного дня змінюється меню у нас, не повторюється. Може повторитися раз у місяць. У нас дуже з'явилося багато овочів, фруктів діткам. З раціону виключили цукор у напоях, ми не кладемо цукор", – розповіла Таїсія Мілай.
На харчоблоці – ані плями бруду. Столове приладдя і кухонна техніка – сучасного зразка. Продукти зберігають в облаштованій коморі та стежать, щоб не псувалися.
"У цьому холодильнику зберігається тільки молочна продукція. Це йогурти, сметана, кисломолочний сир. Ми дотримуємося терміну придатності. На кожній продукції в нас є стікери, на яких ми пишемо терміни", – заявила комірниця Олена Романів.
Вона додала, що "все свіже, нічого не псується".
Учні снідали із великим апетитом. Тарілки залишили порожніми.
"Наївся класно! Ну тут даже можна іще порцію випросити. Взагалі, во!" – поділився школяр Карим.
У дирекції ліцею переконують: шкільне меню та умови в їдальні відповідають технологічним вимогам.
Три роки тому, в межах реформи, на харчоблоці зробили капітальний ремонт. У переоснащення вклали понад 2,5 мільйони гривень. Утім, такі витрати цілком виправдані, переконане керівництво, адже діти почали харчуватися набагато якісніше та рідше скаржаться на погане самопочуття.
"Реформа дуже необхідна. Ще особливо в такий час. Час, коли діти стали менше рухатися, більше вживати там якихось фастфудів. Наша основна мета – таким чином попрацювати з дітьми та батьками, щоб батьки зрозуміли, що пити напої без цукру і їсти страви без солі – це корисно", – сказала директорка ліцею Лілія Матяшова.
Харчоблок у ліцеї природничих наук, кухарі приготували школярам обід. Страви подають гарячими, не шкодуючи порцій.
"Порції мені достатньо. Буває іноді, що я навіть не доїдаю, бо наїдаюся так", – сказала школярка Кіра.
Шкільне меню після запуску реформи кухарі переробили. З'явилося з десяток оригінальних страв за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Побільшало також кисломолочних напоїв. Замість солі в їжу додають пряні спеції. А для дітей з алергією кухарі готують обіди окремо, відповідно до дієти.
"Є можливість готувати страви без глютену та без лактози. Тобто це діти з особливими дієтичними потребами. Якщо треба, якщо батьки звертаються, приносять документи відповідні, так, ми можемо їх готувати", – зауважила медсестра з дієтичного харчування Василина Романова.
От тільки обладнання в їдальні застаріло, нарікає дирекція.
Старі радянські плити доживають віку. Бракує нового посуду. А дітям доводиться їсти за пошарпаними столами.
"Усе технологічне обладнання, воно 1990 року, і, звісно, все потребує капітального ремонту, реконструкції відповідно до сучасних вимог. Це мільйони грошей. І ми тільки сподіваємося на те, що ми отримаємо допомогу, отримаємо субвенцію", – розповіла директорка ліцею Оксана Черепій.
У місцевій владі визнають: реформа ще далека від завершення. Наразі в школах відремонтували близько 20% харчоблоків. Решта – чекають своєї черги, бо коштів переоснастити всі їдальні за раз недостатньо. Державне фінансування обмежене. Та й у міському бюджеті грошей на ремонти замало. Ще одна проблема, кажуть, – брак кваліфікованих кухарів.
"78 кухарів наших пройшли підвищення кваліфікації і отримали сертифікати, але, на жаль, лише 26 на сьогодні продовжують роботу. І це пов'язано з тим, що треба змінювати підходи в оплаті праці", – наголосила керівниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко.
Зараз у шкільних їдальнях Кропивницького харчуються 10 000 учнів. За основу кухарі використовують стандартизоване 4-тижневе меню, затверджене державою. Враховують також побажання учнів та батьків.
Щоб дізнатися реальні відгуки про харчування, влада періодично проводить у школах анонімні опитування.
"Учні – 71% вважають харчування смачним та корисним, 19% не харчуються в їдальні взагалі, 10% вважають їжу несмачною. Батьки – 38,9% задоволені харчуванням дитини у школі, 45,8% переважно задоволені і 25,3% хочуть покращення харчування", – поділилася заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова.
Шкільна реформа харчування розрахована до 2027 року. Уже цього року на модернізацію харчоблоків область додатково виділила 117 мільйонів гривень. Усе заради того, щоб їсти в їдальнях дітям було комфортніше, а раціон став збалансованішим.
Володимир Іванченко, Олександр Гаєвський, Кропивницький, "5 канал"
Читайте також сюжет: у Дніпрі переселенець зі Слов'янська відкрив унікальну бургерну – дивує всіх незвичним фастфудом.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.