Понад 5 тисяч вареників із картоплею наліпили для українських бійців студенти та викладачі у Вінниці. Використали особливу технологію, що в подальшому дозволить пришвидшити процес приготування. Адже варити вареники бійцям доведеться на передовій.
Уже третій день поспіль в одному з навчальних закладів Вінниці кипить робота. Майбутні кухарі разом із викладачами замішують тісто, викладають начинку та формують вареники.
"Головний секрет – це робити просто з душею і з чистим серцем. Думаю, що кожна людина повинна в своєму житті зробити якусь добру справу. А це особливо для наших хлопців, які захищають наші домівки, наші сім`ї", – ділиться Марія-Анастасія Копчанська, студентка центру професійно-технічної освіти №1.

Борошно, яйця, картоплю та інші інгредієнти для вареників у навчальний заклад привезли волонтери. Підтримали ініціативу студенти та викладачі.
"Маємо сировину для виготовлення приблизно 5,5 тис вареників і вже на завершальному етапі, вже більше 3,5 тис. виготовлено", – розповідає директор центру Валерій Дяків.
Готують вареники за авторською технологією: спочатку відварюють до напівготовності, а потім заморожують. Це значно заощадить час бійців, які варитимуть вареники на передовій.

"Ми вареники проварюємо у воді кип'яченій підсоленій, але ми їх до кінця, до готовності не проварюємо. Остужуємо, в олійці обмочуємо і пакуємо в пакети. Обов`язково їх ми заморожуємо. А там вони вже просто в гарячу воду кидають і доводять до готовності", – пояснює майстерка виробничого навчання центру Оксана Аксьонова.
Посмакувати домашні вареники захисники зможуть вже після Великодня. На передову гостинці доправлять волонтери.
"Ми плануємо здійснити поїздку в Авдіївку і по всім позиціям які там знаходяться, тобто це Шахта-Бутівка, позиція Зеніт, Авдіївська промзона", – пояснює волонтер Олег Парфілов.
Вареники від вінницьких студентів також отримають українські бійці у Пісках, Красногорівці та Мар’їнці.
Софія Бабейко, "5 канал"