Фрукти на ринку
Фрукти на ринку 5 канал

Фруктовий неврожай в Україні: звідки рекордні ціни на черешню і яка ягода претендує на визнання в ЄС

Читайте по-русски
Вартість ягоди на ринку в Києві стартує від 80 і до 250 гривень

Черешня не вродила. Врожаї геть малі через непогоду. Поки що продають лише мелітопольську, але згодом ятки на ринках поповнить ягода і з інших регіонів. І можливо, тоді вона впаде в ціні або прославиться на всю Європу. Мелітопольська черешня може стати першою в Україні ягодою, що отримає реєстрацію як географічне зазначення і, таким чином, може стати міжнародним брендом. До цього міжнародного визнання домоглася лише гуцульська овеча бринза. Тож які шанси в ягоди стати відомою в Європейському Союзі і чи вплине це на її ціну в Україні – кореспондентка "5 каналу" Єва Ніколашвілі розкаже.

Столичний ринок. Саме сюди найчастіше приходять кияни, щоб закупитися овочами, фруктами та ягодами. На початку літа особливо цікавляться, зокрема, черешнею.

На Лук'янівському ринку ціни на ягоду різноманітні. Вартість черешні стартує від 80 і до 250 гривень.

"Цього року її стільки обсипалося. Цвіла вона дуже гарно, але такі погодні умови, що вона просто облетіла, обсипалася і її практично немає", – каже Олеся, продавчиня.

Продавчиня Олеся має власний сад черешні на Вінниччині. Розповідає: цьогоріч із врожаєм не пощастило через погоду. Він нині лише достигає. Поки ж продає черешню – мелітопольську. Ціна – 120 гривень за кілограм. На думку Олесі, вартість ще може впасти.

"Зараз піде чернівецька, вінницька черешня. Я думаю, вона трошки впаде в ціні. Ненабагато, але впаде. Але якісна черешня, яка буде без черв'яків, не тріснута, вона все одно дорого коштуватиме", – говорить продавчиня.

І хоч покупці нарікають на ціни, людей на ринку вдосталь.

"Найчастіше беруть ту, що дешевше, але вже якщо кардинально вона їм не подобається, то вже просять зробити на цю знижку", – розповідає продавчиня Богдана.

"Дорога, досить дорога", – відзначать покупці.

"Чекаю, щоб подешевшала. Купую доньці, у мене чоловік любить, тому що він з південної Україні", – розповідає жінка.

Про поганий врожай розповідають і фермери. Через негоду зіпсувалось до 70% мелітопольської черешні.

"Цвітіння було дуже шикарне, наші дерева були як наречені, всі білосніжні. Але заглянувши, подивившись на зав'язь, ми бачили, що її вже просто немає, вона вже чорна", – каже Євгенія Нікітюк, агроном.

Потріскана та гнила ягода зірвала експорт до Білорусі, яка охоче купувала українську черешню. Були пробні поставки до Польщі і навіть до Китаю. Тепер усе, що вродило, їде на український ринок.

"Дефіцит буде дуже великий. На сьогоднішній день в Києві черешня продається по 250 гривень у супермаркетах. Оптова ціна 120-150, це хороша черешня. Більш гіршої якості йде по 75-80. Тому можете самі уявити, які будуть ціни", – говорить Сергій Герман, директор аграрного підприємства.

Згодом про мелітопольську черешню зможе дізнатися вся Європа. Вона має стати міжнародним брендом. Асоціація виробників цієї ягоди зареєструвала її як продукт з історичним географічним походженням. Це допоможе підкорювати закордонні ринки.

Єва Ніколашвілі, Михайло Воронов, Ольга Сошенко, Юрій Петришин, "5 канал"

Попередній матеріал
Справа Гандзюк: підозрюваному Мангеру мають переглянути запобіжний захід – включення
Наступний матеріал
Як бійці ЗСУ дають відсіч російським окупантам біля Новозванівки – сюжет
Loading...

Червона спокуса: 10 фактів про полуницю

Мандарини, папая та пітахая: як на Буковині садівник вирощує більш як 200 видів заморських рослин – сюжет

Жива лабораторія: на Черкащині школярі вирощують екзотичні фрукти – у них вже є плани й на майбутнє

Замість сосен – лимони Мейєра: як лісівники вирощують екзотичні дерева в Черкасах

Затишний листопад: неймовірні рецепти з журавлини

Вітамінний жовтень: топ-5 рецептів із продуктів, які варто додати у свій раціон