Затишний листопад: неймовірні рецепти з журавлини

Журавлина diet-health.info
З чим у вас асоціюється осінь? У нас – зі смаколиками. Що може бути кращим у прохолодний дощовий вечір, ніж теплі смачні аромати на кухні – цитрусів, м'яса, розмарину і... звісно, маленьких червоних ягід, злегка кислуватих, але інколи просто незамінних. Смачної журавлини вам!

Паштет із печінки з журавлинним желе

Паштет з печінки із журавлиновим желе
Паштет з печінки із журавлиновим желеcookorama.net

Інгредієнти (на 10 порцій):

  • печінка теляча – 500 г
  • бекон копчений – 80 г
  • масло вершкове – 50 г
  • цибуля – 100 г
  • вершки 33% – 75 мл
  • яйця – 2 шт.
  • коньяк – 25 мл
  • журавлина – 200 г
  • вода холодна – 30 мл
  • цукор – 20 г
  • желатин – 3 г
  • сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Печінку вимочити у воді, вирізати протоки і зняти плівку. Нарізати печінку середніми шматками.
  • У пательню викласти вершкове масло і нарізаний кубиками бекон. Прогрівати, помішуючи, доки розтане жир.
  • Покласти нарізану кубиками цибулю і тушкувати, помішуючи, до м'якості.
  • Додати шматки печінки і готувати 3 хв. (печінка має лише "схопитись").
  • Додати коньяк і прогріти 30 сек.
  • Зняти з вогню.
  • Збити все блендером до абсолютно однорідної маси, протерти її через мілке металеве сито і приправити сіллю, щіпкою цукру, перцем.
  • Окремо збити яйця з вершками та спеціями і з'єднати з печінковою масою.
  • Добре вимішати і розкласти у невеликі керамічні формочки.
  • Викласти формочки у деко з бортиками і налити туди води на 2/3 висоти формочок.
  • Випікати при 140℃ протягом 40 хв.
  • Вийняти з духовки і дати охолонути.
  • Желатин перемішати з водою, залишити на 10 хв.
  • Для желе журавлину подрібнити блендером, сполучити з цукром і довести до кипіння.
  • Викласти у киплячу журавлинову масу желатин із водою, зняти з вогню і перемішати до розчинення желатину.
  • Розлити у формочки для паштету. Поставити в холодильник на 1-2 год.

Мафіни з журавлиною та апельсинами

Мафіни з журавлиною та апельсинами
Мафіни з журавлиною та апельсинамиcookorama.net

Інгредієнти (на 12 порцій):

  • борошно – 315 г
  • цукор – 125 г (можна за смаком)
  • розпушувач тіста – 1 ч. ложка
  • яйця курячі – 1 шт.
  • масло вершкове – 60 мл
  • молоко – 125 мл
  • сік апельсина – 125 мл
  • журавлина – 100-185 г
  • горіхи – 60 г
  • цедра апельсина
  • сіль

Спосіб приготування:

  • Змішуємо між собою сухі інгридієнти, включно з цукром.
  • Змішуємо вологі інгридієнти.
  • Сполучаємо їх між собою.
  • В кінці обережно вмішуємо журавлину. Якщо використовуєте заморожену, то перед додаванням обов'язково розморозіть її та злийте зайву воду.
  • Випікаємо мафіни 20-25 хв. при 190℃. Випічка має бути суха, пружна та золотиста. Або просто перевіряємо за допомогою сірничка.

Журавлинне морозиво з домашнього сиру

морозиво
морозивоcookorama.net

Інгредієнти (на 4 порції):

  • сир кисломолочний (м'який) – 450 г
  • йогурт – 250 мл
  • журавлина – 300 г
  • молоко – 1 склянка
  • цукор (+ до смаку) – 5 ст. ложок

Спосіб приготування:

  • Контейнер морозивниці ставимо в морозильну камеру на 24 год.
  • Через добу готуємо сировину для морозива. Усі продукти мають бути добре охолодженими!
  • Ягоди промиваємо і збиваємо блендером в однорідне пюре.
  • Додаємо цукор та ще раз збиваємо до розчинення цукру.
  • Сир збиваємо блендером із йогуртом (якщо сир зернистий, попередньо його необхідно протерти через сито).
  • Вливаємо молоко і знову збиваємо.
  • Вливаємо у сирну масу збиті ягоди.
  • За допомогою блендера змішуємо обидві маси (за смаком можна додати ще цукру).
  • Дістаємо із морозильника охолоджений контейнер морозивниці. Збираємо агрегат.
  • Вмикаємо морозивницю у роботу – і лише тоді вливаємо підготовлену суміш в агрегат через спеціальний отвір.
  • Залишаємо морозивницю працювати протягом 1 год. У процесі роботи суміш буде охолоджуватись і густішати.
  • У морозивниці виходить м'яке морозиво, тому якщо ви любите добре замерзле морозиво, суміш вилийте у зручну тару та поставте у морозильник ще додатково на 1-2 год.

Журавлинний джем із коньяком і розмарином

Журавлинний джем з коньяком і розмарином
Журавлинний джем з коньяком і розмариномcookorama.net

Інгредієнти:

  • журавлина – 600 г
  • цукор – 250 г
  • коньяк – 75 мл
  • розмарин

Спосіб приготування:

  • Нагріти духовку до 150℃.
  • Покласти ягоди (якщо заморожені – не розморожувати) в форму для запікання діаметром 24 см.
  • Рівномірно посипати цукром.
  • Поставити запікатися на 30 хв. (40 хв. – заморожені ягоди).
  • Дістати форму з духовки, додати гілочку розмарину, половину норми коньяку (цукор ще не весь розтане) і відправити в духовку ще на 30 хв.
  • Вимкнути духовку, накрити форму з ягодами фольгою, залишити в духовці на 20 хв.
  • Дістати з духовки, додати решту коньяку, акуратно перемішати і трохи остудити.
  • Перекласти джем у баночки. Зберігати в холодильнику.
  • Джем можна використовувати як начинку для пирогів, печива, з чаєм, а також до дичини.
  • Замість коньяку можна додати лікер.
  • Любителі кислинки можуть зменшити кількість цукру на 50 г, любителі солодкого – збільшити.

Конвертики з індичкою і брі

Конвертики з індичкою і брі
Конвертики з індичкою і бріcookorama.net

Інгредієнти (на 12 порцій):

Конвертики

  • тісто листкове – 900 г
  • філе індиче – 800 г
  • сир брі – 200 г
  • горіхи кеш'ю
  • чорнослив
  • курага
  • часник (зубки) – 2-3 шт.
  • чебрець
  • яйця курячі – 1 шт.

Соус журавлинний

  • журавлина – 100 г
  • груші – 2 шт.
  • херес
  • імбир
  • мед – 1 ст. ложка
  • масло вершкове – 30 г
  • перець лимонний
  • лимони – 1 шт.

Спосіб приготування:

Конвертики

  • Обрізаємо м'ясо зі стегна, ріжемо його на маленькі кубики й обсмажуємо до майже готовності.
  • Ріжемо на маленькі шматочки брі, курагу, чорнослив.
  • У мисці змішуємо індичку, сир, джем, листя чебрецю, сухофрукти, горіхи і вичавлений часник.
  • Ріжемо кожен лист тіста на 6 частин, розкачуємо кожен прямокутник настільки, щоб можна було без перешкод покласти туди начинку і защипнути кутики. Якщо кутики розліплюються, можна проштрикнути їх зубочистками.
  • Змащуємо конвертики розбовтаним яйцем і ставимо у розігріту до 200℃ піч на 15-20 хв., поки вони не стануть добре золотавими.
  • Подавати гарячими, теплими чи холодними. Розігрітими смакують не гірше, ніж свіжі.

Соус журавлинний

  • У маленькому сотейнику розтопити масло, додати мед, дочекатися, поки він розтопиться в добрий сироп, і  приготувати в ньому почищені і порізані грушки.
  • Через хвилин 5-7 додати журавлину, імбир, цедру з лимона, залити хересом так, щоб він вкривав фрукти, довести до кипіння, а потім помішувати, поки рідина практично не випариться.
  • Додати лимонний перець, сік половини лимону, прогріти ще раз, змолоти блендером в пюре, перекласти у слоїк і лишити охолоджуватися.
  • Дуже добрий соус до птиці, а також до м'яких сирів.

Нехай вам смакує!

Попередній матеріал
За 40 років до братів Райтів: залізні крила винахідника Можайського
Наступний матеріал
В ОАЕ стартував один із найбільших авіасалонів у світі – чим дивує, крім костюмів для космічних туристів
Loading...