З чим у вас асоціюється осінь? У нас – зі смаколиками. Що може бути кращим у прохолодний дощовий вечір, ніж теплі смачні аромати на кухні – цитрусів, м'яса, розмарину і... звісно, маленьких червоних ягід, злегка кислуватих, але інколи просто незамінних. Смачної журавлини вам!
Паштет із печінки з журавлинним желе
Інгредієнти (на 10 порцій):
- печінка теляча – 500 г
- бекон копчений – 80 г
- масло вершкове – 50 г
- цибуля – 100 г
- вершки 33% – 75 мл
- яйця – 2 шт.
- коньяк – 25 мл
- журавлина – 200 г
- вода холодна – 30 мл
- цукор – 20 г
- желатин – 3 г
- сіль, перець
Спосіб приготування:
- Печінку вимочити у воді, вирізати протоки і зняти плівку. Нарізати печінку середніми шматками.
- У пательню викласти вершкове масло і нарізаний кубиками бекон. Прогрівати, помішуючи, доки розтане жир.
- Покласти нарізану кубиками цибулю і тушкувати, помішуючи, до м'якості.
- Додати шматки печінки і готувати 3 хв. (печінка має лише "схопитись").
- Додати коньяк і прогріти 30 сек.
- Зняти з вогню.
- Збити все блендером до абсолютно однорідної маси, протерти її через мілке металеве сито і приправити сіллю, щіпкою цукру, перцем.
- Окремо збити яйця з вершками та спеціями і з'єднати з печінковою масою.
- Добре вимішати і розкласти у невеликі керамічні формочки.
- Викласти формочки у деко з бортиками і налити туди води на 2/3 висоти формочок.
- Випікати при 140℃ протягом 40 хв.
- Вийняти з духовки і дати охолонути.
- Желатин перемішати з водою, залишити на 10 хв.
- Для желе журавлину подрібнити блендером, сполучити з цукром і довести до кипіння.
- Викласти у киплячу журавлинову масу желатин із водою, зняти з вогню і перемішати до розчинення желатину.
- Розлити у формочки для паштету. Поставити в холодильник на 1-2 год.
Мафіни з журавлиною та апельсинами
Інгредієнти (на 12 порцій):
- борошно – 315 г
- цукор – 125 г (можна за смаком)
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка
- яйця курячі – 1 шт.
- масло вершкове – 60 мл
- молоко – 125 мл
- сік апельсина – 125 мл
- журавлина – 100-185 г
- горіхи – 60 г
- цедра апельсина
- сіль
Спосіб приготування:
- Змішуємо між собою сухі інгридієнти, включно з цукром.
- Змішуємо вологі інгридієнти.
- Сполучаємо їх між собою.
- В кінці обережно вмішуємо журавлину. Якщо використовуєте заморожену, то перед додаванням обов'язково розморозіть її та злийте зайву воду.
- Випікаємо мафіни 20-25 хв. при 190℃. Випічка має бути суха, пружна та золотиста. Або просто перевіряємо за допомогою сірничка.
Журавлинне морозиво з домашнього сиру
Інгредієнти (на 4 порції):
- сир кисломолочний (м'який) – 450 г
- йогурт – 250 мл
- журавлина – 300 г
- молоко – 1 склянка
- цукор (+ до смаку) – 5 ст. ложок
Спосіб приготування:
- Контейнер морозивниці ставимо в морозильну камеру на 24 год.
- Через добу готуємо сировину для морозива. Усі продукти мають бути добре охолодженими!
- Ягоди промиваємо і збиваємо блендером в однорідне пюре.
- Додаємо цукор та ще раз збиваємо до розчинення цукру.
- Сир збиваємо блендером із йогуртом (якщо сир зернистий, попередньо його необхідно протерти через сито).
- Вливаємо молоко і знову збиваємо.
- Вливаємо у сирну масу збиті ягоди.
- За допомогою блендера змішуємо обидві маси (за смаком можна додати ще цукру).
- Дістаємо із морозильника охолоджений контейнер морозивниці. Збираємо агрегат.
- Вмикаємо морозивницю у роботу – і лише тоді вливаємо підготовлену суміш в агрегат через спеціальний отвір.
- Залишаємо морозивницю працювати протягом 1 год. У процесі роботи суміш буде охолоджуватись і густішати.
- У морозивниці виходить м'яке морозиво, тому якщо ви любите добре замерзле морозиво, суміш вилийте у зручну тару та поставте у морозильник ще додатково на 1-2 год.
Журавлинний джем із коньяком і розмарином
Інгредієнти:
- журавлина – 600 г
- цукор – 250 г
- коньяк – 75 мл
- розмарин
Спосіб приготування:
- Нагріти духовку до 150℃.
- Покласти ягоди (якщо заморожені – не розморожувати) в форму для запікання діаметром 24 см.
- Рівномірно посипати цукром.
- Поставити запікатися на 30 хв. (40 хв. – заморожені ягоди).
- Дістати форму з духовки, додати гілочку розмарину, половину норми коньяку (цукор ще не весь розтане) і відправити в духовку ще на 30 хв.
- Вимкнути духовку, накрити форму з ягодами фольгою, залишити в духовці на 20 хв.
- Дістати з духовки, додати решту коньяку, акуратно перемішати і трохи остудити.
- Перекласти джем у баночки. Зберігати в холодильнику.
- Джем можна використовувати як начинку для пирогів, печива, з чаєм, а також до дичини.
- Замість коньяку можна додати лікер.
- Любителі кислинки можуть зменшити кількість цукру на 50 г, любителі солодкого – збільшити.
Конвертики з індичкою і брі
Інгредієнти (на 12 порцій):
Конвертики
- тісто листкове – 900 г
- філе індиче – 800 г
- сир брі – 200 г
- горіхи кеш'ю
- чорнослив
- курага
- часник (зубки) – 2-3 шт.
- чебрець
- яйця курячі – 1 шт.
Соус журавлинний
- журавлина – 100 г
- груші – 2 шт.
- херес
- імбир
- мед – 1 ст. ложка
- масло вершкове – 30 г
- перець лимонний
- лимони – 1 шт.
Спосіб приготування:
Конвертики
- Обрізаємо м'ясо зі стегна, ріжемо його на маленькі кубики й обсмажуємо до майже готовності.
- Ріжемо на маленькі шматочки брі, курагу, чорнослив.
- У мисці змішуємо індичку, сир, джем, листя чебрецю, сухофрукти, горіхи і вичавлений часник.
- Ріжемо кожен лист тіста на 6 частин, розкачуємо кожен прямокутник настільки, щоб можна було без перешкод покласти туди начинку і защипнути кутики. Якщо кутики розліплюються, можна проштрикнути їх зубочистками.
- Змащуємо конвертики розбовтаним яйцем і ставимо у розігріту до 200℃ піч на 15-20 хв., поки вони не стануть добре золотавими.
- Подавати гарячими, теплими чи холодними. Розігрітими смакують не гірше, ніж свіжі.
Соус журавлинний
- У маленькому сотейнику розтопити масло, додати мед, дочекатися, поки він розтопиться в добрий сироп, і приготувати в ньому почищені і порізані грушки.
- Через хвилин 5-7 додати журавлину, імбир, цедру з лимона, залити хересом так, щоб він вкривав фрукти, довести до кипіння, а потім помішувати, поки рідина практично не випариться.
- Додати лимонний перець, сік половини лимону, прогріти ще раз, змолоти блендером в пюре, перекласти у слоїк і лишити охолоджуватися.
- Дуже добрий соус до птиці, а також до м'яких сирів.
Нехай вам смакує!
Loading...