Домашнє морозиво, сорбет та смузі: найкращі освіжаючі рецепти цього літа

Спека на вулиці, постійні перепади температур і невгамовне бажання йти у відпустку. У вагоні задушливого метро чи в велелюдному офісі під кондиціонером, солоденького інколи таки бракує. Але влітку "важкі" для шлунку "Наполеон" та "Естерхазі" приваблюють не сильно. Хочеться чогось легкого, прохолодного і одночасно - дуже смачного. 5.UA зібрав не просто корисні, а й вишукані рецепти для цього літа. Фруктовий бум нині в самому розпалі. Тож обираємо - персики, малину, банани чи полуницю - і готуємо легенькі у виконанні та неймовірні за смаком десерти для себе та найрідніших.

Освіжаючий фруктовий сорбет

Приготувати справжній фруктовий лід у домашніх умовах зовсім неважко, а його прохолоду й ніжний смак оцінять усі охочі. Найголовніше – ретельно відібрати фрукти. Вони мають бути свіжими і соковитими, тож не шкодуйте часу в магазині або на ринку.

Ще одна порада – фрукти краще обирати дуже стиглі і м'які. Ми зупинилися на полуниці та ківі. Однак для поціновувачів екзотики можемо порадити манго, ананас і навіть фруктовий лід із черешні.

Інгредієнти:

  • Полуниця 250 гр;
  • Ківі 4 шт;
  • Цукор 3-4 ст. л.;
  • Вода 200 мл;
  • Лимонний сік 2 ч. л.

Рецепт приготування:

  1. Всипаємо цукор у воду, нагріваємо до повного розчинення. Додаємо лимонний сік. (У випадку, якщо ваші фрукти несолодкі, краще додати цукор понаднормово).
  2. Очищуємо полуницю, потім маємо потовкти її (можна і в блендері на невеликій швидкості). Ківі очищуємо, нарізаємо шматочками, за допомогою блендеру або тертушки перетворюємо на пюре.
  3. Розкладаємо пюре у формочки. (В якості формочок можна використати одноразові стаканчики на 100-200 мл, а можна – спеціальні форми для морозива, і, звичайно, не забуваймо про палички для морозива). Вливаємо у пюре цукровий сироп, заповнюючи форму на половину. Ставимо форму в морозилку на 1 годину. У підмерзлу суміш встромляємо дерев'яні палички.
  4. Далі заповнюємо форми пюре із цукровим сиропом до самого верху. Для аромату можна додати у кожну форму листочок м’яти. Поставити форми в морозилку до повного замерзання – близько 2-3 год. Дістаємо та ласуємо!

Поради від господині: аби зробити смугастий фруктовий лід, форми можна заповнювати пюре різного кольору. Наприклад, у вигляді світлофора – з ківі, манго та полуниці.

Трохи вишуканості: крем-пломбір

Чи не ліпшим варіантом для візиту гостей може стати крем і морозиво, поєднані в одній гармонійній страві. Це прекрасна альтернатива "важким" тортам і тістечкам з масляним кремом. Ми пропонуємо натомість крем-пломбір. Це ніжний і повітряний десерт з вершковим смаком.

Інгредієнти:

  • Молоко 500 мл;
  • Яєчні жовтки 4 шт.;
  • Крохмаль 1 ст. л.;
  • Цукрова пудра 170 гр;
  • Ванільна настойка 1 ч.л. (можна замінити ванільним цукром);
  • Вершки високої жирності 350 мл.

Рецепт приготування:

  1. Молоко доводимо до кипіння. Яєчні жовтки збиваємо з крохмалем. До розтертих жовтків додаємо ванільну настоянку (або ванільний цукор).
  2. Тоненькою цівкою, постійно помішуючи, додаємо молоко до жовтків із крохмалем. Отриману суміш переливаємо до каструлі й варимо крем на середньому вогні, так само постійно помішуючи до загустіння.
  3. Готовий крем знімаємо з вогню. У разі, якщо крем вийшов із грудочками, протираємо його крізь сито.
  4. Додаємо цукрову пудру і ретельно перемішуємо. Кількість пудри залежить від смакових уподобань. Якщо ви полюбляєте солоденьке, то можна додати її понаднормово. Залишаємо крем, аби охолонув.
  5. Вершки збиваємо до пишної піни. Потроху додаємо їх до крему, обережно перемішуємо. Залишаємо на 10 хв у морозилці і ще на півгодини в холодильнику. Готовий холодний крем подаємо. Найкраще смакує зі свіжими фруктами ;)

Поради від господині: Якщо потримати крем упродовж 1,5 години в морозилці, вийде чудове морозиво з ніжним вершковим смаком.

Цитрусова насолода

АПЕЛЬСИНОВИЙ БУМ

Це морозиво робиться з натурального йогурту, тому воно не просто смачне, а ще й корисне. Влітку цитрусові неабияк допомагають освіжитися, а ще – дарують гарний настрій. Ми зібрали два експрес-рецепти морозива з апельсиновим та лимонним смаком. Куштуйте із насолодою!

Інгредієнти:

  • Йогурт - 250 гр;
  • М'якоть апельсина - 300 гр;
  • Апельсиновий сік - 100 гр;
  • Цукор - 5 ч.л.

Рецепт приготування:

  1. Ретельно почистити апельсини, видалити цедру і плівочки.
  2. Змішати всі інгредієнти у блендері, допоки суміш не стане однорідною й густою. (Норму цукру можна збільшити або зменшити, залежно від уподобань).
  3. Розкласти по формочках й помістити в морозильну камеру на 2-3 години.

ДОМАШНЄ ЛИМОННЕ МОРОЗИВО НА ВЕРШКАХ

Інгредієнти:

Вершки (33%) - 500 мл;

Вода - 450 мл;

Лимон - 2 шт.;

Цукрова пудра - 300 гр.

Рецепт приготування:

  1. Натерти цедру. Цедру і цукрову пудру залити водою і варити впродовж 20 хвилин.
  2. Дістати м'якоть лимона і збити в блендері до однорідності. Залишити охолонути. Змішати з сумішшю цукру і цедри.
  3. Збити вершки. Тонкою цівкою влити у вершки лимонну масу, перемішуючи. Поставити крем до морозильної камери та щогодини перемішувати, поки зовсім не застигне.

Поради від господині: Лимонне морозиво гарно смакує з кавою.

Заряд бадьорості й вітамінів – без кофеїну

Смузі – давнішній тренд для поціновувачів здорового харчування і не тільки. Мода диктує свої правила і в їжі. Але смузі – це не лише модно і корисно, але й неймовірно смачно. Смузі – це густий напій, основними інгредієнтами якого є подрібнені ягоди і фрукти. Однак до нього можна додати сік, лід, йогурт, горіхи, мед і навіть яйця.

Смак смузі обираєте ви самі, тому його радять робити з улюблених фруктів, ягодів та овочів. Готовий напій зберігає в незмінному вигляді усі вітаміни, мікроелементи, а також рослинні волокна й насичує організм корисними речовинами. Як готувати таку вітамінну бомбу – читайте далі.

СМУЗІ З БАНАНОМ, КІВІ ТА ГРУШЕЮ

Інгредієнти:

  • Банани - 1 шт.;
  • Груша - 1 шт.;
  • Ківі – 2-3 шт.;
  • Цукрова пудра - 20 гр;
  • Персиково-яблучний сік - 200 мл;
  • Шоколад - 10 гр.

Рецепт приготування:

  1. Фрукти очищуємо і нарізаємо великими шматочками. Складаємо їх у блендер та змішуємо до однорідності.
  2. У пюре додаємо цукрову пудру і сік для більш рідкої консистенції. Для тих, хто полюбляє смачне фруктове пюре, можна і не додавати сік, а негайно почати його смакувати.
  3. Для подачі смузі прикрашаємо тертим шоколадом або корицею.

ЛЕГКИЙ СМУЗІ З ЙОГУРТОМ І БАНАНОМ

Інгредієнти:

  • банан - 1 шт.;
  • йогурт або кефір - 2 склянки;
  • лимонний сік - 1 чайна ложка;
  • мед - 1 столова ложка.

Рецепт приготування:

  1. Банан очистити від шкірки, нарізати невеликими шматочками, перекласти у блендер.
  2. Додати лимонний сік, йогурт і мед. Збити - на це вам доведеться витратити всього лише 3 хвилини.

Готувала, куштувала й писала Марія Бєляєва, для 5.UA

Дивіться також фотогалерею за темою: 

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Вступ до ВНЗ–2018: нововведення для абітурієнтів
Наступний матеріал
Від українського Стоунхенджу до "Маленької Швейцарії": місця в Україні, про які відомо не всім туристам