COVID-19 в Україні: як підприємці почали бізнес під час пандемії

Діджей 5 канал / Час. Підсумки тижня
Історії українських підприємців, які відкрили власну справу під час пандемії

Зараз усім непросто. І тим, хто втратив роботу, і тим, хто вже на межі. Мається на увазі малий і середній бізнес, який завмер в очікуванні повного локдауну. Є українці, які не розгубилися. Вони опанували себе і знайшли заняття, яке може не лише тішити, а й приносити копійчину. І насправді довкола нас таких багато. Про це – в сюжеті "Підсумків тижня".

Із безробіттям боротися можна самотужки й без допомоги держави. І якщо є бажання працювати, вихід знайдеться. Так подумали герої нашого сюжету й розпочали власну справу під час епідемії коронавірусу. Одна з новоспечених бізнесвумен – Вікторія Томчук.

"Саме на карантині з'явилася думка: якщо не зараз, то вже ніколи. Отак вирішили і почали робити", – розповіла вона.

Разом зі своєю компаньйонкою Вікторія шукала варіанти оренди приміщення для студії танців. Як з'ясувалося, в період карантину таких пропозицій в інтернеті безліч. Ще й вартість доступна. Наступний крок – знайти охочих займатися.

Студія танців
Студія танців5 канал / Час. Підсумки тижня



До пандемії він був маркетологом. Але коли в Україну прийшов коронавірус, то одразу ж залишився без заробітку, тож кардинально змінив свій фах. Олександр Кравченко почав у себе на кухні ліпити пельмені. Продавати хендмейд пельмені кухарю-аматору допоміг Facebook.

"Дуже швидко відгукнувся мій знайомий. Він скуштував і написав відгук у Facebook. Після цього
посту почали звертатися його друзі. Вони мені пишуть, що теж хочуть", – наголосив він.

А захотілося клієнтам не лише пельменів, тому асортимент довелося збагачувати.

"Сьогодні в мене вже таким чином більш ніж 30 рецептів. У мене є і котлети, і сирники, і
фрикадельки. Зараз ще будемо робити чебуреки, зрази", – додав Кравченко.

Спробувати себе в новому амплуа навесні вирішив і діджей Олександр Вальмонт. Замість електронної музики, якій не було місця під час суворого карантину, створив власну ферму мікрогріну – зелені, якою прикрашають страви в ресторанах.

"Коли ми лише починали вирощувати, видів було 20-25. Зараз ми звели до мінімуму, до найпопулярніших культур. Краще тримати хорошу якість", – пояснив він.

Олександр розповідає, що ферма тримається завдяки закладам, які купують мікрогрін. Утім,  через карантин вихідного дня деякі з них відмовляються від дороговартісних зелених прикрас.

Мікрогрін
Мікрогрін5 канал / Час. Підсумки тижня



Бокс для однієї людини, або двох людей, які працюють або живуть у місті. Вітамінний бокс або простіше – коробка з овочами. У розпал локдауну Анна Морозова ризикнула й почала продавати корисні та подекуди незвичайні смаколики.

"Це український чорний часник. Його виробляють шляхом виведення води з овоча", – уточнила вона.

Для свого продуктового бізнесу Анна запросила українських фермерів, а потенційних споживачів знайшла онлайн.

"Продукти, які є в нас, не гірші, ніж імпортні, геть не гірші", – додала вона. 

У столиці система продажу вітамінного боксу вже налагоджена. Далі – більше. Анна планує розширюватися й надсилати корисні коробки мало не по всій країні.

Коробка вітамінів
Коробка вітамінів5 канал / Час. Підсумки тижня

Навесні захисні маски в Україні були в дефіциті, а попит на них був, та й залишається шаленим. І ті, хто вміє тримати голку в руках, почали їх шити. Спершу для себе, згодом – на продаж. За пів року виробники масок стали справжніми віртуозами візерунків. Нині купити цікаву та оригінальну маску не складно й не дорого.

Не тільки власний бізнес під час карантину розвивався. Команда "Підсумків тижня" звернулася до фахівців, щоб дізнатися, чи є на ринку праці вільні вакансії.

"Великих змін від початку карантину та запровадження адаптивного карантину не відбувається", – наголосила PR-менеджерка WORK.UA Каріне Макіян.

І нас запевнили: робота є. За статистикою державної служби зайнятості, з березня і до листопада майже 300 тис. безробітних мають змогу поповнювати свій гаманець.

"Найбільше вакансій з'являється в категоріях "продавці", "консультанти", "менеджери з продажів", "бухгалтери", "водії", "вантажники". Це ті професії, які були популярними та найактуальнішими навіть до карантину", – пояснила Макіян.

Та й навіть після закінчення пандемії ці ж професії залишатимуться на піку популярності. А от у
майбутньому знадобляться стійкі до стресів співробітники із залізними нервами й ті, хто швидко
пристосовуватиметься до різних ситуацій

"Уже підтягується як необхідний блок уміння програмувати. Формувати машинне навчання, володіти іноземними мовами, вміти працювати не просто в стаціонарному колективі або фрілансером, уміти працювати в швидкій команді незнайомих людей", – зазначив фахівець Інституту демографії ім. Птухи НАНУ Олександр Цимбал.

А в яку ж галузь майбутнього фахівці порадили би рухатися підліткам? Чіткої відповіді тут немає.

"У мене нещодавно були муки сумління з цього приводу не з наукових позицій, а з батьківських. Як батько я б порадив: дивіться, до чого ваша дитина схильна і здібна", – додав Цимбал.

І не лише дитина. Дорослі теж можуть згадати про свої хобі або нездійснені мрії й навчитися
заробляти цим на життя. Історії наших героїв свідчать про те, що вихід завжди є. Потрібне лише бажання й трохи кмітливості.

Валерія Павленко, Олександр Степанов, Едвард Белінський, "Час. Підсумки тижня"

 

Попередній матеріал
Перша в історії Молдови жінка-президент: хто така Мая Санду
Наступний матеріал
Вакцина від коронавірусу Pfizer та Moderna: що про них відомо і кого з українців щеплюватимуть в першу чергу
Loading...