І знову повертаємося в Україну. Сезон збору березового соку стартував. Щоправда, цьогоріч із кількатижневим запізненням – через холодний початок весни. Погода нині – найбільш сприятлива для його збору. Журналісти "5 каналу" побували у волинських лісах. І бачили, як відбувається процес заготівлі вітамінного напою.
Перший сік, зібраний у Берестянському лісі, зливають до цистерни. Лісівники кажуть: тут він – хорошої якості.
"Це не болотиста місцевість, це – підвищена місцевість, і якщо глянути на нього, який він чистий. Дуже прекрасний сік високої якості. Навіть учора здані були – цукристість 0,8. Вона до одиниці. Якщо нижче 0,6 – її консервні цехи не приймають, бо там немає вже тих його якостей", – розповів лісничий Берестянського лісництва Сергій Охочий.
Найбільше соку дерево дає вранці. З однієї берези до обіду можна зібрати близько 6-ти літрів.
Кількість соку – залежить від діаметру дерева. Стовбури, менші ніж 20 сантиметрів у діаметрі, та дерева, молодші за 40 років – для заготівлі соку не підійдуть. Важлива також погода: потрібне сонце і тепло.
У родині Олени Мельник березовий сік консервують щосезону. Цьогоріч планують заготовити кілька сотень літрів напою. Господиня давно випробувала рецепт, за яким сік дуже подобається дітям.
"Діти п’ють. Закриваємо. Можна з чаєм каркаде, лимоном, апельсином, цукерками. То вже залежить від кожної господині, хто з чим любить", – розповідає Олена Мельник, яка консервує березовий сік.
У березовому соку чимало вітамінів та мікроелементів. Зокрема, С, В, залізо, магній, натрій. Медики радять вживати цей напій зараз, коли організму бракує корисних речовин. Однак така сокотерапія дозволена не всім.
"Цей напій чинить жовчогінну та сечогінну дію, а із сечокам’яною і жовчокам’яною хворобою треба бути обережними. Також треба бути обережними із вживанням цього продукту людям із цукровим діабетом, адже він містить багато фруктози", – розповідає сімейна лікарка Ірина Андрійчишина.
За прогнозами лісівників, сезон заготівлі цілющого напою триватиме, щонайменше, ще тиждень. У місцевому лісовому господарстві за цей час планують зібрати понад 50 тонн соку. Аби дерева виділяли сік і в наступні роки і не гнили, їх традиційно обробляють спеціальним розчином.
Олег Ткачук, Волинська область, "5 канал"