Український суперфуд виготовляють запорізькі волонтерки. Від початку повномасштабного вторгнення вони залишили бізнес і почали робити сухі борщі та супи для українських захисників. Із продуктами допомагають благодійники. Тепер бійчині гастрофронту розмірковують над створенням власного сухпайка, який може додаватися в щоденний раціон армійців. Більше бачили журналісти "5 каналу".
"Тобто для борщу ми беремо всі наші улюблені овочі. Усе це окремо шинкуємо, підготовлюємо і потім складаємо у піддони, щоб сушити", – розповідає одна з волонтерок.
Ці бізнесвумен раніше спеціалізувалися на виготовлені здорових харчів: пастили, хлібців, сухофруктів та чаїв. Як грянула війна, почали готувати сухпаї на передову. Найзатребуваніша страва – "Запорізький борщ".
Можна подивиться, як воно виглядає в борщі, у нас тут ще спеції 10 пряних овочів і сіль додаємо і лавровий лист, і це все можна не одночасно закидувати, а поступово, тому що спеції містяться окремо і це дуже зручно", – каже волонтерка Наталя Єфименко.
"Зараз ми робимо пакет десь 3,5-4 літри, але ми його робимо густющим, якщо хочеться більш такого рідкого, то можна просто додати води, тоді він буде навіть на 5 літрів", – каже волонтерка Анна Дондік.
Використовувати сухі набори овочів для борщу дуже зручно, запевняють волонтерки. Суміш лише потрібно всипати до окропу та проварити 10 хвилин. За бажання можна додавати будь-яке м'ясо. Суха заготовка нічим не відрізняється від борщу, приготованого зі свіжих овочів. Навпаки, стверджують майстрині, смакує краще, адже зроблено з любов'ю та турботою.
"Це частинка дому, тому що ми робимо отак в цій місцевості, як ми звикли робити. Щоб було стільки капусти, стільки буряку, щоб він був такий забарвлений, щоб він був запашний, спеції, які ми там зібрали, створили якийсь мікс спецій. Також це все додає такого якогось і ми вкладаємо частину себе точно", – зазначає волонтерка Анна Дондік.
Зберігається такий овочевий набір протягом року. Щоб приготувати багато, команда працює з ранку і до пізнього вечора.
"Спочатку ми працювали стільки, скільки в нас же була комендантська година, дуже рано починалась, тому ми там, щоб дійти додому. А так зранку і до вечора, іноді і у вихідні дні. Тому графік ми самі собі строїмо. А зараз це 10-11 годин", – розповіла волонтерка Наталя Єфименко.
Окрім заготовок для борщу, волонтерки також виготовляють сухі супи на будь-який смак.
Господині кажуть: складові з овочевого набору приготовлені і висушені. Тож, за бажання чи потреби сухі інгредієнти можна просто їсти, не додаючи воду.
Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, "5 канал"
Читайте також: "Бандерівский", "Байрактар" та український борщ: 20 тисяч порцій сухих супів приготували волонтери Кропивницького
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою:
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.