Модульне містечко переселенців у Харкові
Модульне містечко переселенців у Харкові 5 канал

Тимчасове (постійне) житло: як у Харкові виживає модульне містечко переселенців з Донбасу

Читайте по-русски
Модульне містечко в Харкові побудували в січні 2015 року за підтримки уряду Німеччини – будинки вичерпали свій ресурс ще 2 роки тому

Містечко для переселенців з Донбасу в Харкові – більше не може бути притулком для людей, що залишилися без даху над головою. Модульні будиночки побудували за підтримки німецької сторони, але вони були розраховані на півроку, а люди там мешкають уже майже 5 років. Куди місцева влада планує розселяти людей – дізнавалися журналісти "5 каналу".

У модульному будиночку Айшат Натарова мешкає вже 4-й рік. Зі Станиці Луганської до Харкова приїхала, коли почастішали обстріли. Разом із дочкою та чотирма онуками вона мешкає у двох невеличких кімнатах: "Отут ми з молодшою онукою, диван розправляємо і вдвох спимо".

Айшат каже, до тисняви вже звикли. Повертатися нікуди – їхній будинок розтрощило снарядами. Обидві жінки влаштувалися на роботу, але цих грошей на оренду житла не вистачає.

Бідкається: "Мало того, що ми переселенці, так ще й у нас сім'я велика. Тому з дітьми – четверо дітей – на той момент, та й зараз, не хочуть брати. Тільки чують, що із зони АТО, що діти маленькі..."

У родині Ірини Білецької – 20 дітей. П'ятеро власних, четверо прийомних та ще 11 онуків. Велика родина – з Довжанська на Луганщині. Нині її дорослі діти працюють, щоб забезпечити молодших.

"Там залишилися в нас квартири у всіх, у кожного була квартира. І ми не знаємо – будиночки, вони ж тимчасове житло. Куди далі підемо?.. Головне, що тепло і є водичка. Я молюся, щоб ми ще хоча б тут прожили, щоб не розвалилися будиночки", – каже переселенка.

Модульне містечко в Харкові побудували в січні 2015 року. Зводити його допомагали за підтримки уряду Німеччини. Будинки не розраховані на постійне проживання і вичерпали свій ресурс 2 роки тому. Відтоді умови проживання погіршуються.

"Після кожної зими в нас з'являється якесь одне або два приміщення, де починає текти покрівля. Протоптується підлога, тому що вологість висока. Прогниває ДСП… Якісь надзвичайні поломки, звичайно, ми намагаємося ліквідувати в міру можливостей, у міру виділення якихось засобів. Просимо в комунального підприємства, просимо у міста", – звітує керуючий модульного містечка Артур Стаценко.

Тимчасове помешкання стало постійним майже для 300 людей. Більшість із них – пільговики, зокрема, багатодітні родини та люди з інвалідністю. Міська рада пропонує кілька варіантів розселення людей.

 "Ми пропонуємо кредитування тим сім'ям, які здатні заплатити половину вартості житла. Але знову ж таки, місту потрібні певні гарантії. Людина повинна мати роботу, мати постійний дохід, яка оформляє з нами цей кредит. Як правило, це є перешкодою, тому що далеко не всі працевлаштувалися, далеко не всі можуть показати постійне джерело доходу", – розводить руками заступник міського голови Харкова Світлана Горбунова-Рубан.

У міськраді пояснюють: надати житло без державної підтримки не можуть. Тож тимчасове містечко і надалі залишається постійним. Нових мешканців туди не селять, а з тими, хто вже живе, подовжують договір оренди раз на півроку.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"

Попередній матеріал
МВФ вимагає 3% "відкату": Порошенко "потролив" Зеленського
Наступний матеріал
"ЗА ЧАЙ.СОМ": музикантка, продюсерка й перекладачка з іспанської Соломія Чубай в ефірі "5 каналу"
Loading...