Борщ, козацька каша, кус-кус із підливою та пиріжки. У Вінниці відбувся Фестиваль польової кухні імені Тараса Сича. Героя України, кухаря 25-го мотопіхотного батальйону Сухопутних військ ЗСУ. Чоловік за своє життя жодного разу не брав до рук зброї, а лише готував для бійців. Тарас загинув у 2015 році у районі міста Дебальцеве Донецької області. На його честь щороку проводять гастрономічний фестиваль. Чим частували цього разу – дізнавались кореспонденти "5 каналу".
У Вінниці на фестивалі польової кухні містян частували, розважали та навчали поводитись із зброєюю. Кухню просто неба розгорнули у місті всьоме. У пам’ять про Героя України Тараса Сича, кухаря 25-го окремого мотопіхотного батальйону, який загинув у 2015 році поблизу Дебальцевого.
"У мене співробітники добре знали Тараса Сича. І була ідея, що людина-пацифіст, яка не брала до рук зброї, але спочатку була на Майдані, а потім поїхала в Донецьку область і готувала їжу для наших бійців, і загинула під час того. Тому виникла ідея створити фестиваль його пам’яті. Ми нині проводимо фестиваль на підтримку тих, хто захищає нас", – розповідає співорганізатор заходу Фестивалю польової кухні Євген Майданик.
Щоби скуштувати страви без обмежень, необхідно було придбати фестивальну тарілку, яка коштує 100 гривень.
"Це я роблю до кус-кусу за принципом бограчу – таку підливу, вона дуже швидко робиться, ситна та справжня. Усе, що ми робимо, ми робимо для культури. Культура – це вершина. На жаль, у нас все перевернуто. А насправді культура – це вершина", – розповідає учасник фестивалю Олександр Шемет.
Пані Валентина цьогоріч пригощає гостей борщем із назвою "Це вам не щі" та козацькою кашею з рисом. Каже, підтримати благодійний захід – справа честі, адже Тараса Сича знала особисто.
"Я сьогодні готую борщ, такий, який ми готували із Тарасом, він мені допомагав. І у мене є свої загадкові спеції, які я не розкриваю, але вони розкриваються у всій смакоті моїх кулінарних шедеврів", – розповідає учасниця фестивалю Валентина Погребняк.
Вінничанин Максим про захід дізнався випадково. Каже, не зміг пройти повз. Із десятка страв хлопець обрав мамалигу з сиром.
"Купуєш тарілку, вона коштує 100 гривень, і підходиш, береш страву, яку тобі пропонують. Куштував банош – дуже смачний, він йде із бринзою. Бо мені подобається все із сиром, то було смачно", – каже відвідувач фестивалю Максим.
Виручені кошти організатори віддадуть на допомогу ЗСУ. За них придбають автомобіль для армійців.
Анастасія Голошивець, Ірина Гойнік. Вінниця, "5 канал"
Читайте також: Мистецькі рецепти й унікальні поєднання: як пройшов фестиваль домашньої консервації в Запоріжжі
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.