Консервування може бути мистецтвом, переконує пані Лариса з Мелітополя. У неї закрутки з патріотичною символікою. На створення однієї такої баночки витрачає цілий день.
"Дуже довго. Чотири літрових банки робила, від моменту, як почала різати, і до моменту, як закрутила кришку, пройшло 9 годин", – розповідає учасниця фестивалю з Мелітополя Лариса Хлебньова.
Фестиваль домашньої консервації у Запоріжжі вже всьоме. Цьогоріч тут зібралася майже сотня виробників із різних куточків України. Роман із Тернополя привіз мармуляди. Це мед і варення за досить незвичними рецептами.
"Рецепти, яких не знайдете ніде, тільки в нас, адже ми виготовляємо ківі з цукатами й коньяком, аґрус фарширований волоським горіхом і цитриною. Груша з мигдалем, цього року наша новинка – варення з румбамбару, ревінь!" – демонструє учасник фестивалю з Тернополя Роман Навроцький.
Ціни, запевняє виробник, для поціновувачів домашніх смаколиків – приємні.
"Авторська консервація від 70 до 100 гривень, мед від 40 до 250 гривень", – каже чоловік.
Уже характерна візитівка фестивалю – домашні сири від пані Наталі. Вона – колишня волонтерка, займається сироварінням кілька років.
"Все з коров'ячого молока, все зроблене вручну, є з травами, є маринований, є для гриля, та із пліснявою, на будь-який смак", – переконує Наталя Красота.
Поряд теж Наталя, але вже з крафтовою ковбасою. Тут навіть від самих назв уже хочеться скуштувати.
"Якщо взяти мою нарізочку з асортименту авторських ковбас. Ви тут побачите з чорносливом свинячу, з пармезаном, крафтовим сиром, правдива – це з майоранчиком, спеціями, перчиком, із зеленими томатами куряча, білі гриби, груша", – розповідає Наталя Мотрич.
Окрім популяризації домашньої та фермерської продукції, на фестивалі ще й збирали консервацію для військових шпиталів та армійських підрозділів на сході.
Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, "5 канал"
Читайте також: У Чернігові відбувся фестиваль близнят та двійнят: понад 80 пар дітей та дорослих пройшлись містом