Закодоване телебачення
Закодоване телебачення 5 канал

Рівненщина без супутника і Т2: для розв'язання проблеми потрібно 5 млн грн

Читайте по-русски
Платити за перегляд українських каналів на супутнику місцевим задорого

Супутник закодований, а цифрового покриття Т2 немає. На Рівненщині кілька районів залишилися без українських каналів. Люди збентежені та обурені інформаційною блокадою. Адже нині вони чують лише російську пропаганду з незакодованих телеканалів. Що з цього приводу каже місцева влада – наші кореспонденти розкажуть.

Мешканка села Глибока Долина Ганна Базюкевич даремно натискає кнопки пульта. Українських каналів у її телевізорі тепер немає.

"Ми не живемо, ми виживаємо. Каналів українських нам ніхто не показує, а Т2 не тягне. От так і живемо", – розповідає Ганна.

Така ж ситуація і в її односельців, бо від січня українські канали – закодовані. Безплатною альтернативою є цифрове ефірне телебачення Т2. Щоправда, на Демидівщині його сигнал майже не доступний.

"Т2 дуже погано показує, в основному, як йде передача, пише, що відсутній сигнал. Пройде якийсь період, включиться, і знов відключається – дуже погано показує", – жаліється Галина Муравцева.

Платити за перегляд українських каналів на супутнику місцевим задорого. Скаржаться – 1100 грн тюнер та щомісячна плата – їм не під силу.

"Дуже велика проблема в нас у селі, бо в нас багато супутникових тарілок і зараз у нас населення без телебачення українського", – каже Марія Гривіцька, в.о старости сіл Глибока долина і Копань, Демидівської селищної ради.

Така ситуація склалася через недобудовану вежу в селі Копань Демидівського району. На її відновлення і обладнання загалом потрібно 5 млн грн. Для місцевого бюджету це сума не підйомна – запевняють у місцевій владі.

"Так, це кошти величезні, ми готові долучитись до пошуку приватних інвесторів. Тому ми звертаємось до сусідніх громад, а також на рівні області, щоб співфінансували та допомогли", – каже Сергій Герук, заступник демидівського селищного голови.

У Рівненській філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, яка й почала будівництво вежі, кажуть, що добудувати телевежу не можуть через брак коштів. Владнати це можна лише на рівні області, а то й держави.

"Концерн не може його збудувати. Потрібно готувати цільову програму. Я не маю повноважень її готувати. Це мають або територіальні громади, або розуміння обласної влади, що треба підготувати таку програму, затвердити її на сесії і якимось чином профінансувати", – Віктор Талімончик, директор рівненської філії концерну РРТ.

Заручниками телевізійної блокади стали мешканці ще трьох районів на Рівненщині.

"Вежа є 110 метрів, там потрібно поставити лише обладнання і можна буде закрити питання по Зарічненському району. Найбільше нас турбують густонаселені райони на півдні області, а це Демидівський, частина Радивилівського та Млинівського районів" – каже представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення рівненської області Дмитро Тарасюк.

Водночас місцеві нарікають – у період Російсько-української війни опинилися в інформаційній блокаді: "Заблокували українські канали! Де є таке? Наша країна – Україна і у нас немає українських каналів".

"Вони показують тільки те, що їм треба. Росію, яка нам бреше. А наші канали, свої українські – то нам їх ніхто не показує", – скаржаться люди.

Ольга Столяренко, Рівненська область, "5 канал"

Попередній матеріал
Переслідувати злочинців та знаходити наркотики: в Одесі презентували оновлений Кінологічний центр
Наступний матеріал
Думаю, ми ще не усвідомили масштаб глупості Зеленського – Звіробій
Loading...
"Це як "просто припинити стріляти": В'ятрович відреагував на розформування UATV

"Це як "просто припинити стріляти": В'ятрович відреагував на розформування UATV

Розбудова українського телерадіомовлення на сході та в Криму: 2015-2019 роки – брифінг

Розбудова українського телерадіомовлення на сході та в Криму: 2015-2019 роки – брифінг

Стало відомо, коли запрацює телеканал для окупованих територій

Стало відомо, коли запрацює телеканал для окупованих територій

Мінкульт запустить державний телеканал на окупованому Донбасі

Мінкульт запустить державний телеканал на окупованому Донбасі

Транслювали Путіна: Нацрада перевірить телеканал "НАШ"

Транслювали Путіна: Нацрада перевірить телеканал "НАШ"

"Це помста за незалежну редакційну політику": у "ЄС" прокоментували обшуки у "Думська TV"

"Це помста за незалежну редакційну політику": у "ЄС" прокоментували обшуки у "Думська TV"